Video placeholde

Kdy je závist dobrá věc? A co o nás prozrazuje?

Že by tak negativní emoce mohla někdy prospívat? Vše má své pro a proti. A i taková závist, ač se zdá sebehorší, může naší osobnosti pomáhat. Jak závidět dobře?

Závist nikdo nechce. Všechny obtěžuje a komplikuje jim život. Na tom bychom se nejspíš všichni shodli. Ale než ji úplně odepíšeme, podívejme se na ni trochu blíž. Závist může být neskutečně destruktivní, ale také překvapivě konstruktivní. Ona je totiž schopná změny. Co vás motivovalo začít běhat? Nebylo to náhodou, že jste tiše záviděla postavu a kondičku své kamarádce? Závist úzce souvisí s porovnáváním, a jakmile se vedle sebe vyskytnou dva lidé, porovnávat se budou. A to i mezi blízkými. Jen si vzpomeňte, co jste záviděla mladší/starší sestře? Pozornost rodičů? Lepší známky? A jak se člověk více a více socializuje a je součástí skupin, neubrání se porovnávání, a tudíž i závisti. Následně pronášíme cynické soudy anebo toužíme. Což nám o nás samotných říká důležitou věc!

TIP NA VIDEO: Konec závisti. Vypracujte si břicho, které vám budou závidět!

Video placeholde

Závidím, protože chci

Štíhlou postavu, delší vlasy, vnímavého partnera, nádhernou dovolenou. Pět minut na sociálních sítích naplní váš pohár závisti téměř po okraj. Ta má to, a já ne. Porovnáme současný stav a zatoužíme po novém. Jak říká Lucie Kolaříková, psychoterapeutka, která se věnuje oblasti sebelásky (luciekolarikova.cz), závist nás nemusí jen užírat, ale může být naším skvělým průvodcem: „Podle toho, co závidíme, můžeme poznat své touhy. A když o nich víme, můžeme se snažit je naplnit nebo zjistit, co se za nimi skrývá – potřebujeme obstarat, zařídit, změnit, vyléčit…“ Závist nezaměříme ven, ale podíváme se na ni zevnitř a díky tomu poznáváme sami sebe. Chápeme, uvědomujeme si, co máme a jak si toho například vážíme. Když závidíte a neodsoudíte se za to, ale využijete tento stav jako cestu ke svému poznání a co potřebujete, závist vám bude přínosem,“ poukazuje na vlastnosti této zdánlivě negativní emoce psychoterapeutka. Závidíte kamarádce pracovní úspěch? Možnost si za snový plat koupit, co se jí zamane, a netrápit se nedostatkem? Ano, je to závidění hodné. Ale podívejte se, co za tím stojí. Od rána do noci je v práci, denně jedná s manipulativním šéfem a kdy jet na dovolenou má přesně dané. I tohle jí závidíte? Tohle chcete? Skutečně co závidím, chci také? Nebyl vaším hlavním důvodem, proč jste odešla z korporace, právě takový život? Takže, když vás příště lapí do svých spárů závist, zamyslete se, co za závistí stojí. Možná je na čase ve vašem životě něco změnit.

Závist jako cesta do duše

Shauna Niequist, nejprodávanější autorka knih Cold Tangerines, Bittersweet nebo Present over Perfect, se nedávno objevila v podcastu Portfolio Life, kde řekla, že závist může být skvělým učitelem, když jí dovolíme mluvit a uděláme si čas, abychom si poslechli, co nám hlouběji říká. A nezbývá než souhlasit. Což potvrzuje i sama Lucie Kolaříková díky svým zkušenostem z osobního i profesního života. Ve své knize Učebnice sebelásky se závisti, ale i s ní související žárlivosti věnuje podrobněji a ukazuje pozitivní možnosti těchto negativních emocí: „Závist, ale i žárlivost souvisí s tím, že si něco nedovolíme. Bolí nás to uvnitř a rozčiluje nebo nás zraňuje člověk, který si to dovolí. Domníváme se, že má něco, co my ne. Ale to, co nemáme, jsme si jen sami zakázali. Takže s tím zase jen my sami můžeme něco udělat – dovolit si, naučit se, dopřát si, protože my za to stojíme.“ Vždyť i my můžeme mít vnímavého partnera, kterého kamarádce závidíme. Stačí si s partnerem promluvit, co bychom chtěli, nebo už konečně opustit toho sobce a najít si muže, který si nás bude vážit. Závidíte kolegyni dlouhé štíhlé nohy? Sice asi už nevyrostete, ale můžete se naučit triky s oblečením, které vám postavu prodlouží. Nebo se o sebe začnete více starat.

Poslouchat, co říká

Živit závist tak, že mě zničí, nebo jí poděkovat, že mi ukazuje cestu? Závist k nám mluví jemnými způsoby. Může nás pobídnout k tomu, abychom dělali věci a zkoumali části sebe a světa. Je to přirozená součást toho, jak komunikujeme se životem. Usměrňuje naši pozornost a ukazuje nám, na co se chceme zaměřit. Závist nás může inspirovat, abychom pozitivně změnili návyky a priority. Ale jak všichni víme, může také pěkně otrávit naše sny, motivy a cíle. Proto je dobré závisti naslouchat. Proč danou věc chceme? Co bychom dělali, kdybychom ji měli? Když procházíte fotografie na sociálních sítích a napadne vás závistivá myšlenka, co vlastně cítíte? Sama závist s vámi mluví o vašem vlastním životě, ne o lidech, které vidíte na fotografii. Pokud si také přejete někam vyrazit a udělat si společné foto, tak vaše závist možná způsobí, že zvednete telefon a zavoláte kamarádům. Pozvete je na večeři nebo je svoláte na drink. Profesionální kouč Andy Mort na svém stejnojmenném blogu píše, že závist je příběh, který si vyprávíme o životě jiného člověka. „Vždy pamatujte, že to, čemu věříme o životě druhých, je málokdy realita. Závist nás může vést k přesvědčení, že mít to, co mají jiní, nás udělá šťastnými. Nebo když budeme dělat, co ostatní, budeme spokojenější. Ne ne, to je jen věčná lež závisti, která je často důvodem toho, proč závistivý jed tak silně ničí naše životy. Proto musíme rozlišovat: Závist nás může vést k tomu, kým jsme hluboko uvnitř, ale také nás může odvést od toho, kým máme potenciál být,“ uzavírá vnímání závisti kouč.