Jana Plodková

Jana Plodková Zdroj: Ben Renč

Jana Plodková: Kvůli sociálním sítím spolu lidé už neumí komunikovat

Éterickou Janu Plodkovou mám v povědomí jako skvělou divadelní a filmovou herečku, která je mimo jiné pověstná svým citem pro módu a do společnosti vždycky vynese modely, které jen znovu potvrdí její pověst módní ikony. Během rozhovoru jsem ovšem objevila mnohem víc jejích tváří – je to žena, která si umí nacházet životní spokojenost ve zdánlivých drobnostech a která ví, že láska a harmonický vztah nejsou samozřejmost.

V dnešní době bývají mnohé vztahy na dobu určitou. Proč podle vás dochází k takové nestabilitě a krizím, ze kterých pak lidi odcházejí? To je otázka… Ale co mě napadá jako první důvod, to jsou telefony a sociální sítě. Je strašně jednoduché uvěřit tomu, že virtuální svět, kde sledujeme životy těch ostatních, je ten skutečný. Ale od toho skutečného je odpojený. Cítím to i sama na sobě. Když potřebuju něco udělat na sociálních sítích, tak jsem od partnera odpojená. Nevnímám ho. A pokud se tohle děje ve vztazích často, nedivím se, že lidi pak nejsou schopní spolu normálně komunikovat. Navíc jsme si zvykli používat zkratky a emotikony, což nám ve vztazích taky může dělat zmatky. Ve zprávě se říká odmítnutí nebo vyznání nebo cokoli jiného strašně lehce, ale pak to říct někomu do očí je mnohem těžší. Takže pokud mladší generace žijí v tom, že obrazně řečeno používají jenom palce, tak se nedivím, že se normální komunikace vytrácí a vztahy přestávají fungovat. A další důvod je podle mého ten, že jsme finančně soběstačnější. Což je na jednu stranu pochopitelně dobře, na druhou stranu to umožňuje dělat zkratkovitá řešení. Je problém, tak si pronajmu svůj byt. Dříve to tak snadné nebylo, a tak se lidi museli opravdu snažit se domluvit, aby přestáli krize.

TIP NA VIDEO: Jak na lásku z dovolené, aby vydržela?

Video placeholde

Zažili jste s partnerem nějaké hraniční situace? Co se vám v těch krizových chvílích osvědčilo? Když jsme měli krizi, tak to bylo hlavně o tom ujasnit si, co ve vztahu chceme. Mám dojem, že ve vztahu je důležitý záměr. Pokud se na něm partneři shodnou, jejich společná cesta je mnohem snazší. Ale jakmile má jeden z partnerů záměr, který se neslučuje s tím druhým, tak v tom nevidím budoucnost. Takže pokud u nás proběhla krize, tak jsme si každý sám za sebe museli tyhle věci ujasnit. Pomohlo nám to, abychom se odrazili dále, a od té doby je náš záměr společný a tou cestou jdeme. Ale i když jsme pár, stále každý vystupujeme sám za sebe. Navzájem si neubíráme svůj prostor, jen ho propojujeme a sdílíme. Filip není Jana a Jana není Filip, což se mnohdy ve vztazích děje, když jeden z partnerů začne přejímat život toho druhého. A to je slepá ulička. Když upozadíte svou osobnost, nemůže vztah dlouhodobě fungovat.

Na otázku, kdy bude svatba, kterou vám pokládají novináři, jste už prý alergická. Ale proč jsme podle vás i dnes v zajetí takových stereotypů, jako že svatba je něco zásadního? Možná je to jen pocit nějaké jistoty. Že už ten daný bod v životě si můžu odškrtnout… Nechci teď snižovat význam svatby, možná k tomu taky jednou dospěju. Ale zatím jsem jen nabyla pocit, že to je především „papír“, který vám sice uleví ve spoustě právních úkonů, na úřadech, v nemocnici, ale pro mě to prostě žádnou důležitost nemá. Možná mám obavy, že po svatbě získám dojem, že už se o vztah nemusím tolik starat, že už není oč usilovat… Ale třeba to tak není, netuším. Svým způsobem mám vůči svatbám odtažitý vztah i proto, že ani ten samotný akt mi není nijak blízký. Prozatím jsem v něm neobjevila hlubší význam.

Jana Plodková
Jana Plodková | Zdroj: Ben Renč

Na společenských akcích býváte díky svým modelům obvykle nepřehlédnutelná. Jste vnímaná jako módní ikona. Co vás na módě baví? Už ji neřeším tak moc jako dříve. Stále módu vnímám jako komunikační prostředek, kdy o sobě můžu svému okolí něco sdělit. Opět je to zkratka. Co se týká společenských akcí, většinou využívám služeb stylisty Honzy Pokorného, který už mě zná a ví, co mám ráda a co se mnou ladí. V každodenním životě dávám přednost pohodlí, soustředím se na to, jaký je to materiál, odkud to je, mám ráda biobavlnu, přírodní materiály, pořád mě baví zajímavé střihy, ale hlavně z toho, co mám na sobě, musím mít radost a potěšení.

Bavila vás ochutnávka interview s herečkou Janou Plodkovou? Celý rozhovor a další skvělé články najdete v zářijovém čísle časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

Moje psychologie 09/2021
Moje psychologie 09/2021 | Zdroj: Ben Renč