Jen si lehce přičichnout

Jen si lehce přičichnout Zdroj: iStock.com

Jakého partnera vám vybere váš nos? Nepodceňujte, jak voní

Umí vařit? Dokáže se rozhodovat? Má rád děti? Jestliže se má z kluka na chození stát opravdový partner a budoucí manžel, musí projít sítem vašich parametrů. Vzhledově prošel, kvality má také, ale voní vám vůbec?

Čich, jako pomocníka při výběru, poslechneme na slovo, když si vybíráme nový parfém nebo máme na něco chuť, v ostatních případech dáváme přednost očím, které naše rozhodování konzultují s rozumem a srdcem. Stejně tak je tomu i při výběru partnera. Líbí se nám už z dálky, má skvělé oblečení, mluví inteligentně a přijel vlastním autem. Oči, sluch, rozum a srdce jásá. Ale čich by měl mít poslední slovo. Proč? „Protože čich je náš skrytý spojenec, který nám pomáhá vybrat partnera s geny, které se nejlépe hodí (jsou co nejméně podobné) k naší vlastní genové sadě. Cílem je, aby vznikly po všech stránkách zdravé děti, psychicky i fyzicky. Do genového záznamu samozřejmě očima ani srdcem nevidíme, ale čichem ho dokážeme vyhodnotit velmi rychle a správně. Pokud chceme mít s partnerem děti, neměli bychom čichový výběr podceňovat,” upozorňuje Ing. Kateřina Kadlecová Makrlíková, spoluzakladatelka Pesarshop.

Mocná síla čichu

Komunikace mnohých zvířat stojí na využívání čichových signálů. Patří mezi ně ryby, plazi, ale mistry pachové komunikace zůstávají savci, a tam my lidé rozhodně patříme. A náš pachový slovník není vůbec chudý. Na základě vědeckých výzkumů bylo zjištěno, že lidský pot vylučovaný v určitých situacích může podprahově působit i na další jedince v širším okolí. Takový efekt má například pouhý oděv se stopami potu ženy ve fázi ovulace. Mužům v okolí prudce stoupá hladina testosteronu, někdy nazývaného hormonu úspěchu. Narovná se, je sebejistější, nebojí se ženu oslovit a má chuť flirtovat. A když mu voníte, stáváte se jeho bohyní. Vstupují nám do cesty, ukazují se a my si vybíráme dle Ing. Kateřiny Kadlecové Makrlíkové svého partnera pro život: "Čich ovlivňují hladiny pohlavních hormonů. Je prokázáno, že při ovulaci si vybíráme nejlepšího otce-ploditele a mimo ovulaci přítele-pečovatele, který už ale nemusí být geneticky nejvhodnější pro zplození potomstva. V praktickém životě je samozřejmě vhodné hledat partnera, který bude mít obě kvality,” vysvětluje, ale zároveň dodává, co nám v kvalitním výběru může zabránit: “Prokázalo se, že hormonální antikoncepce mění náš čichový výběr ve prospěch přítele-pečovatele. Pokud k takovému ne úplně vhodnému výběru dojde v několika generacích za sebou, může to mít výrazný vliv na kvalitu potomstva.”

Nechat, či nenechat

S lehkým zděšením po nabitých čichových informacích hledíte na svého partnera, který si obléká kabát a mizí do práce. Letmou pusu na tvář, ke které tentokrát připojíte hluboký nádech nosem. Přemýšlíte, zda jste se v době seznámení ládovala hormonální antikoncepcí, nebo ne. A co když jo? Máte se rozejít? Mluvili jste o dětech a antikoncepci plánujete vysadit. Co když ho pak nebudete moct ani cítit? S uklidňující odpovědí přichází opět Ing. Kateřina Kadlecová Makrlíková, odbornice na nehormonální antikoncepci: “V některých případech to tak opravdu je, v jiných se naopak kvalita vztahu po vysazení HA zlepšuje. Ženy jsou na pachy citlivé vždy, a to pak právě působí problémy ve vztazích po vysazení HA. Když si žena k muži čichne, najednou se v ní všechno bouří, že by mu měla třeba jen dát pusu. Vztahy většinou nebývají nijak jednoduché, ale v případě čichu je to prosté a příroda udělala všechno za nás, takže nám stačí, že nám náš čerstvě zpocený muž voní.“

Váháte, zda je pro vás zrovna tenhle tím pravým. Místo kolonek pro a proti si ho pořádně očichejte. On to dělá také, aniž by si to uvědomoval. Žena geneticky vhodným partnerům voní, ať je v ovulaci či ne. A když si padnete do “nosu”, jen tak dál. A jak moc velkou změnu v čichu vám způsobila antikoncepce, si otestujte. Líbili se vám před zobáním HA stejní muži, nebo jste absolutně změnila vkus? Proč? Já patřím do té skupiny žen, které si zřejmě vybraly dobře. Šestnáct let už žiju šťastně po boku muže, kterého jsem si vybrala pod vlivem hormonální antikoncepce. A když jsem ji za cílem zplodit s ním potomstvo vysadila, pořád mi voněl a voní. Ale rozhodně nedoporučuji podceňovat větu: ”Ježiši, ty smrdíš.”