To bude zase večer! Jak se připravit na vánoční rodinnou sešlost?

To bude zase večer! Jak se připravit na vánoční rodinnou sešlost? Zdroj: iStock.com

Čeká vás rodinná oslava? Víme, jak zvládnout konverzaci s toxickými příbuznými

V každé rodině se najde nějaký morous, člověk, který šíří negativní energii a většinou se kvůli němu stávají rodinné večeře utrpením. Nahněvaná švagrová, reptající tchyně nebo strýc, který má vždy pravdu. Jak s takovými lidmi mluvit, aby vás jejich negativní energie nesmetla a nezkazila návštěvu?

Během rodinných svátků se setkáváte s lidmi, se kterými celý rok moc do kontaktu nepřijdete. Najednou s nimi trávíte mnohem více času. A nemusí to být jen rodinní příslušníci, negativce najdete i mezi přáteli, kolegy v práci či v institucích, kam chodíte. Mluvit s nimi musíte, ale moc nechcete. Jak takovou konverzaci přestát? Koučka Celestina Chua se během svých studií i pracovních zkušeností setkala s velkým množstvím negativních lidí, což ji přimělo se negativismu věnovat a naučit své klienty, kteří s těmito lidmi přicházejí do styku, nenakazit se jejich energií a s rozhovorem se umět řádně vypořádat. Má pro vás pár doporučení, které zvládnete a díky nimž konverzaci ustojíte.

TIP NA VIDEO: Honza Vojtko radí, jak zvládnout vyhrocené emoce přes telefon

Nezapojujte se do hádky

Jednou z nejdůležitějších věcí, kterou se Celestina naučila, je nediskutovat s negativní osobou. Ta má totiž pravděpodobně velmi pevné názory a nezmění je jen kvůli tomu, co jste řekli. De facto ať řeknete cokoli, najde alespoň 10 různých důvodů, aby podpořila svůj názor. Diskuze se jen promění v další negativitu a vy se v ní budete víc a víc utápět. Vaší šancí je poskytování konstruktivních komentářů, ale pokud je osoba začne vyvracet, aniž by jevila známky pochopení či uznání názoru, raději dál konverzaci nerozvádějte či ji opusťte. Nemá to cenu. Bude si stále říkat své.

Setkávejte se ve třech

V komunikaci jeden na jednoho veškerá negativita směřuje k vám. Proto pokud víte, že se s takovou osobou budete bavit, přiberte do konverzace někoho dalšího, a tím uvolníte napětí a neponesete celou tíhu negativity. Čím víc lidí v hovoru, tím lépe.

Zkuste se do nich vcítit

Určitě jste zažili situaci, kdy vás něco naštvalo a radou ostatních bylo, abyste se „uklidnili či uvolnili.“ Jak jste se poté cítili? V klidu, nebo ještě více naštvaní? Proto místo rad a návrhů, co má druhá osoba dělat, poskytněte empatii. Zkuste se do nich vcítit, proč jsou asi naštvaní a negativní. Pak projevte pochopení. Jejich emoce se zklidní a řešení přijde samo.

Držte se neutrálních a pozitivních témat

Některá témata negativní lidi ještě více rozohní a jejich rozhořčení se stupňuje. Proto si dejte pozor na volbu tématu. Ze své zkušenosti vím, že konverzaci kompletně rozloží politika, očkování, gender a práce. Existují témata, kde je hádka nevyhnutelná a člověk si bude neustále stěžovat, ať řeknete cokoliv. Znáte témata, kterým se raději vyhnout? Protože jak říká koučka Celestina Chua, jestliže je problém týkající se tématu v člověku hluboce negativně zakořeněn, nemáte šanci na pohodovou konverzaci. „Pokud je člověk zaseknutý ve své negativitě, v jednorázové konverzaci nenajdete řešení. Proto přispěchejte s novým tématem pro odlehčení nálady. Jednoduché věci, jako jsou nové filmy, každodenní události, přátelé, usnadňují konverzaci. Udržujte hovor v oblastech, ve kterých se člověk cítí pozitivně.“

Podejte pomocnou ruku

Pro některé lidi je neustálé stěžování formou, jak volají o pomoc. Touží po uznání, pochopení či po opravdové pomoci, ale neznají jiný způsob, jak si o ně říct. Většinou si toho nejsou vědomi. Převezměte na sebe břemeno problému a nabídněte pomocnou ruku. Jen jednoduché „Jsi v pořádku?“ nebo „Mohu ti nějak pomoci?“ dokáže zázraky. Vaše nevrlá švagrová, která si stěžuje na děti, život doma, možná potřebuje chvilku pro sebe nebo jen slova uznání, že to zvládá dobře.

Ignorujte negativní komentáře

Pokud se dostanete do negativní konverzace, ignorujte ji nebo reagujte jednoduchou odpovědí, jako je „vidím“ nebo „dobře“, „hmm“ či přitakání. Na druhou stranu, když člověk mluví pozitivně, odpovězte s potvrzením a nadšením. Možná váš negativní konverzační partner pochopí, že pozitivní názory jsou lepší.

Buďte zodpovědní za svoji reakci

Ať už je člověk negativní, nebo ne, v konečném důsledku jste to vy, kdo osobu vnímá jako negativní. Zkuste se nad svým pohledem zamyslet. Opravdu je tak strašný? Není na něm nic dobrého? Každou vlastnost můžete interpretovat buď negativně, či pozitivně. Naučte se vidět dobro člověka víc než to, v čem je negativní. Zpočátku to může být těžké, ale jakmile si dovednost osvojíte, stane se vaší přirozeností.

Chvalte člověka za pozitivní věci

Negativní lidé nejsou negativní pouze pro ostatní. Negativně smýšlejí i o sobě. Pokud se už jen v jejich přítomnosti cítíte negativně, představte si, jak se oni musí cítit neustále. V čem je ten člověk dobrý? Co se vám na dané osobě líbí? Uznávejte pozitivní věci a chvalte ji za to. Nejprve bude osoba překvapena a může kompliment odmítnout, ale uvnitř to bude vnímat pozitivně. Jedná se o první semeno pozitivity, které do ní zasadíte, a z dlouhodobého hlediska vězte, že bude kvést.

Vyhýbejte se jim

Pokud selže vše, o čem jsme psali, nezbývá než s daným člověkem omezit kontakt nebo se mu vyhnout. Pokud je to však dobrý přítel nebo rodinný příslušník, řekněte mu o závažnosti problému a případně jej vyřešte. Není zdravé trávit příliš mnoho času s lidmi, kteří vás vyčerpávají. Váš čas je totiž drahocenný, takže se ho snažte trávit s lidmi, kteří na vás mají pozitivní vliv.