Můžeme si povídat třeba o...

Můžeme si povídat třeba o... Zdroj: iStock.com

Jak zvládnout konverzaci na vánočních setkáních a jiných oslavách? Natrénujte si small talks

O vánocích jedete na pár návštěv, další schůzky a večírky vás čekají v novém roce. Budete se setkávat s mnoha lidmi. Některé znáte a s jinými se uvidíte poprvé. Že výřečností zrovna neoplýváte? Nebojte. Osvojte si základy small talks a vždy budete mít o čem hovořit.

Nevíte, jak začít konverzovat s cizími lidmi? Nevíte o čem, a tak raději postáváte na večírku spíše stranou s obavou, že si určitě všichni všimli, že se nebavíte? „Většina z nás se v těchto situacích velmi soustředí na sebe. Domníváme se, že si jistě všichni v místnosti všimnou, že si s nikým nepovídáme a že se určitě cítíme nepříjemně,“ říká Debra Fine, autorka knihy Beyond Texting and The Fine Art of Small Talk.

„Buďte ale klidní, není to pravda. Na večírcích každý, s výjimkou hostitele, přemýšlí o sobě – ​​o svém oblečení, přátelích a o budoucích plánech. Absolutně se nezajímá o to, proč stojíte sami u talíře sýra,“ doplňuje autorka a zároveň doporučuje, že pro to, abyste se dokázali zapojit do konverzace, musíte přestat řešit sami sebe, uvolnit se a zbavit se nejistoty. Jak to zvládnout? Debra Fine doporučuje těchto pár small talks tipů.

Připravte si body hovoru

Před party si vymyslete několik otázek, například „Jaké jsou vaše pracovní, cestovní, prázdninové plány na příští rok?“ „Dáváte si nějaké novoroční předsevzetí?“ a „Jaké jsou vaše oblíbené vánoční tradice?“ Poté si připravte několik témat, o kterých můžete hovořit, pokud budete osloveni. Možná trénujete na maraton, chcete navštívit rodinu nebo čtete novou knihu. Tímto způsobem budete skvěle připraveni a vyhnete se nepříjemným okamžikům.

Mluvte o sobě

Pokud na večírku nikoho neznáte, ​​představte se. Bill Lampton, prezident Championship Communication, navrhuje tento postup: „Nejprve se představte. Poté si vyberte téma, které bývá jednoduché, například jak znáte hostitele nebo jak je vánoční čas u vás v práci náročný. Nakonec položte komunikačnímu partnerovi otázky na stejné téma.“

Zahrajte si „konverzační hru“

Past, do které mnoho lidí spadá, je, že odpovídají na otázky druhých lidí neúplně a konverzace nemá pokračování. Na otázku „Co je nového?“ odpovídá většina lidí „Nic“ a na prosté „Ahoj“ je odpověď stejného rázu. S těmihle otázkami i odpověďmi se daleko nedostanete. Místo toho doporučuje Debra Fine nabídnout skutečnou odpověď. Pokud se tedy někdo zeptá jen „Jaké byly Vánoce?“, místo prostého „Skvělé“ či „Normální“ se trochu rozpovídejte „Skvělé, letos přijela i sestra s rodinou a novým psem. To bylo lidí.“ Tímto způsobem nabízíte více konverzačních témat – děti, psi, počet rodinných příslušníků, Vánoce ve velkém a další.

Ověřte si odpověď

I když vy jste v konverzování profesionálové, osoba, se kterou mluvíte, jím nemusí být. Pokud vám bude dotyčná osoba odpovídat jednoduše, snažte se doptávat, chtějte vysvětlení. Když se zeptáte například „Jak to jde?“ a dostane se vám odpovědi ve formě „Dobře“, překontrolujte odpověď otázkou „Co se s tebou dělo od doby, kdy jsem tě naposledy viděl? Jak jste pokročili v práci? Už sis koupil to nové auto, jak jsi chtěl?“

Vyhněte se „zabijákům konverzací“

„Dobrým pravidlem je vyhýbat se otázkám, na které neznáte odpověď,“ říká Debra Fine. Otázku „Jak se má tvůj přítel?“ raději nepokládejte, pokud si nejste jisti, že jsou stále spolu. To samé i s prací. V takových případech se raději držte klasické otázky „Co je nového?“ nebo „Máte nějaké plány na příští rok?“

Změňte téma hovoru

Na pomoc si vezměte jeden z fíglů, které používají v talk show, když chtějí odbočit od tématu. Pomáhají si s otázkami myšlenými ve smyslu „Je ještě čas na jednu otázku“ nebo „Zbývá nám jen minuta...“ Debra Fine tomuto konverzačnímu manévru říká „mávat bílou vlajkou“. „Nejprve si uvědomte, co druhá osoba říká: „Páni, vaše děti jsou skvělé.“ Pak zamávejte bílou vlajku: „Jéé, právě jsem viděl, jak přišel můj kamarád, rád bych ho pozdravil…“ A konečně, nabídněte poslední otázku. „... ale než to udělám, řekni mi, jak nakonec dopadl ten váš plán jet všichni na hory?“ To vám umožní ukončit konverzaci na obou stranách důstojně,“ říká odbornice.

Dopřejte si konverzační oddech

Pokud jste introvertní, stydliví nebo se jen cítíte unavení nebo nemocní, mohou být večírky stresující. Proto odbornice navrhuje, abyste si nechali čas na oddech. Před setkáním si dejte cíl – obvykle něco jako mluvit se dvěma nebo třemi novými lidmi. Jakmile splníte svůj limit, vezměte si oddechový čas a buďte sami. To vás bude motivovat k příští socializaci, aniž by došlo k vyhoření a nechuti seznamovat se a konverzovat.