.

. Zdroj: iStock.com

Jak vytvořit dobré a silné rodinné vztahy a mít doma pohodu?

Všichni si v rodině rozumí, děti si rodičů váží a nikdy neodvrátí tvář, vztahy s tchyní jsou na jedničku. Jedná se o utopii, nebo to opravdu jde? Jak zařídit, abyste posílila rodinné vztahy?

Rodina nás učí, jak fungovat ve světě. Měla by poskytovat lásku a teplo všem svým členům. Má jim dát podporu, kterou potřebují, aby zvládli všechny nástrahy života. A řekněme si upřímně, málokde to funguje ideálně a ve všech směrech. Každý z nás je jiný, lišíme se v názorech, vyrůstáme každý v jiné době. Svět kolem nás se mění a každý den na nás má vliv milion věcí. Ale i tak si silnou rodinu můžeme vybudovat. Nejdůležitější je komunikace, společný čas a respekt.

Silné rodiny dobře komunikují

Rodiny, které drží při sobě, spolu navzájem dobře komunikují. "A mnohem důležitější než mluvit je naslouchat. Pak teprve můžete budovat silné vztahy,“ říká Dr. Elizabeth Parková a doporučuje následující techniky.

Chcete-li vybudovat silné rodinné vztahy, aktivně se navzájem poslouchejte

 Věnujte si pozornost. Vypněte při konverzaci televizi, přestaňte sledovat displej telefonu či počítače.  Zaměřte se na to, co člověk říká. – Nepřemýšlejte přitom, co mu na to odpovíte nebo jak reagovat. Bude na to čas.  Poslouchejte, jak se cítí druhá osoba, a sdělte svůj pocit nahlas. „Říkáš, že se ti nelíbí chování tvé sestry. Vypadá to, že tě to hodně štve. Co se stalo?“  Nenabízejte radu či reakci, dokud si nejste jisti, co vám člověk říká.

Během hovoru použijte "já" spíše než "ty".

 Důležité je, aby sdělení bylo jasné. Obzvlášť, když je negativní. Řekněte, co cítíte a co byste navrhovali, aby se změnilo. Zvyšuje to šance na rozhovor než na boj.

 Používejte spíše věty, "Nelíbí se mi..." "Když vidím, že se k sobě takhle chováte, tak…" Jsou lepší, než: "Co se to s vámi dvěma děje?" "Zbláznil si se, takhle se chovat?"

 Učte všechny v rodině, aby mluvili raději v první osobě. Je lepší říct, jak se cítíte, jaké pocity ve vás vyvolává chování druhých (například, že se hádají). Pokud budete často používat "vy" nebo "ty", můžete snadno sklouznout ke špatné interpretaci chování druhých, k nevyžádaným radám, a tím i ke střetům a hádkám.

Povzbuďte všechny členy rodiny, aby se podělili o své myšlenky a pocity

Každý v rodině by měl mít pocit, že může mluvit o svých myšlenkách a pocitech. Když se lidé cítí slyšeni a respektováni, cítí se lépe sami se sebou, jsou otevřenější k řešení problémů a s větší pravděpodobností dovolí ostatním, aby se také vyjádřili.

Silné rodiny tráví čas společně

V dnešním rušném světě může být pro rodiny obtížné najít si čas, aby byly spolu. Proto je důležité mít své rodinné rituály. To může znamenat společnou večeři, oslavu, společné dovolené, společnou návštěvu kostela nebo společnou procházku. Důležité je, aby rodinný rituál byl předvídatelný a nešlo ho ničím přerušit.

„Rodinné rituály pomáhají definovat, jaká jsme rodina. I když rodiče hodně pracují, děti budou vědět, že každý večer a každý víkend budou mít pro sebe nějaký zvláštní čas," říká doktorka Elizabeth Parková z Univerzity v Delaware. Ujistěte se, že tento "zvláštní čas" nelze snadno přerušit jinými činnostmi. Například během této doby nezvedejte telefon.

Umožněte svému dítěti, aby vám pomohlo rozhodnout, jak tuto dobu strávíte. Můžete číst knihy, zpívat písničky, jít na procházku, hrát hru nebo zkrátka to, co vaše dítě těší. Čím více budete schopni strávit "zvláštní čas" s dítětem, tím silnější bude váš vztah.

Přestože je důležité vyhradit čas vašemu dítěti, je také důležité podívat se na malé okamžiky, které můžete využít k propojení s dítětem. Vědci tvrdí, že trávení krátkého času společně (jen 1–2 minuty), kdy se podílejí na aktivitách upřednostňovaných dětmi, je jednou z nejmocnějších věcí, které mohou rodiče dělat. Můžete si vyprávět příběh, když pracujete, mluvit o obavách při cestě do obchodu či v autě, číst společně knihu, zatímco čekáte, než se večeře dovaří. Často si myslíme, že musíme čekat na náš "zvláštní čas", ale i tyto malé momenty nám pomáhají udržet si vzájemné spojení.

Silné rodiny řeší svůj konflikt

Všechny rodiny mají konflikty, je to přirozená součást lidských vztahů. Ale někde se táhne zbytečně dlouho, protože se neřeší. Zkuste se příště zaměřit spíše na to, jak věci řešit, než na řešení toho, kdo za to může a kdo je v rodině ten špatný.

Silné rodiny rozvíjejí důvěru

Důvěra je lepidlem, které drží vztahy dohromady. Tady je pár způsobů od doktorky Parkové, jak ji rozvíjet.

 Dejte dítěti příležitost získat důvěru. Nechte ho dělat malé úkoly kolem domu a chvalte ho za to, že něco zvládne samo.

 Ukažte svému dítěti, že i vy jste důvěryhodní. Děti potřebují vědět, že se mohou spoléhat na to, co říkají jejich rodiče. Dodržujte věci, které slibujete.

 Umožněte lidem ve vaší rodině, aby se zlepšili. Všichni děláme chyby. Učte své dítě, aby odpustilo, a nechte ho odpustit ostatním. Dlouhodobá bolest z minulosti nám často jen ubližuje.

 Učte každého, jak říci "Je mi líto." Zodpovědnost za naše dobré a špatné chování je důležitá a pomáhá rozvíjet důvěru. Lidé se naučí věřit, že mohou být milováni, i když nejsou dokonalí.