Kdo má dnes horší náladu?

Kdo má dnes horší náladu? Zdroj: iStock.com

Jak snížit vliv negativních lidí na svůj život a zůstat optimistou?

Jsou kolem vás lidé, kteří šíří negativní energii? Jste unavená z věčně nabručeného kolegy nebo katastrofických scénářů vaší tchyně? Nenechte si jimi zkazit náladu a zůstaňte v pohodě. Stačí jen zvolit správnou strategii.

Do práce doslova přitančíte v dobré náladě, jenže po pár hodinách je na bodu mrazu. Cítíte se bez energie a lidé vás najednou otravují. Vy jste se možná vyspala do růžova, ale váš kolega ne. A tak od rána trousí jednu jedovatou poznámku za druhou a svou špatnou náladu šíří všude kolem. Negativní postoje ke všemu, co navrhujete, katastrofické scénáře, obavy a vy, ač se považujete za optimistku, najednou vidíte věci stejně černě.

Negativním člověkem může být váš kolega, stejně tak švagrová nebo prodavačka v trafice. Sama si říkáte, že jim nebudete věnovat pozornost a nenecháte si zkazit den, jenže velmi často to dopadne opačně. Jak vedle těchto lidí žít a nenechat si sebrat svou životní sílu? Amy Morin, psychoterapeutka a autorka bestselleru 13 věcí, které mentálně silní lidé nedělají (Albatrosmedia, 2015), svým klientům doporučuje těchto pět způsobů, jak snížit vliv negativních lidí na svůj život.

1. Chraňte si svůj čas

Moc dobře víte, že negativním lidem byste měla věnovat co nejméně času, ale ve skutečnosti se přistihnete, že už dvě hodiny posloucháte kamarádčino opětovné spílání, jak je k ní život nespravedlivý, a odcházíte ze společné schůzky totálně vyčerpaná. Právě jste jí, jako už po několikáté, věnovala svůj drahocenný čas, který by šel využít mnohem lépe. „Nedovolte negativním lidem, aby vám kradli váš čas a energii. Zkuste vést rozhovory o příjemných tématech. Vezměte si zpět svou moc tím, že omezíte množství času, který strávíte mluvením a přemýšlením o nepříjemných lidech,“ radí dle svých několikaletých zkušeností efektivní způsob boje proti negativní energii odbornice Amy Morin.

2. Vyberte si svůj postoj

Tím, že umožníme negativním lidem ovládat naše emoce, jim dáváme obrovskou sílu nad naším životem. Ale jinak než vědomým úsilím je odehnat nepůjde. Psychoterapeutka Amy Morin doporučuje vytvořit si takovou denní mantru, například: „Dnes zůstanu pozitivní, navzdory lidem kolem mě“ a je potřeba si ji často opakovat. Zhluboka se nadechněte a rozhodněte se, že budete mít skvělý den navzdory tomu, co ostatní říkají nebo dělají.

3. Ovládněte své myšlenky

Negativní lidé často ovlivňují to, o čem přemýšlíme. Kvůli negativním poznámkám kolegy najednou nepřemýšlíte, jak lépe dělat svoji práci, ale nad tím, jak vás šíleně štve. Nedávejte těmto lidem víc pozornosti, než je třeba! Vědomě takové myšlenky zastavte, ať už použijete svou pozitivní mantru, nebo si půjdete zacvičit, je to jen na vás. Vy musíte říct negativním myšlenkám ve své hlavě STOP.

4. Zvolte produktivní chování

Negativní lidé svým postojem mohou často odkrývat to nejhorší v nás, a pokud jim nechceme podlehnout, musíme být opatrní. Díky nim se nenávidíte, vidíte vše černě a navíc slyšíte své srdce tepat až v hlavě. Pomalu se z vás tak stává jiný člověk. Můžete vinit ostatní za to, jak se chováte, ale jste to jen a jen vy, kdo je zodpovědný za vaše chování. Vnímejte své emoce a mějte je pod kontrolou a zůstaňte věrná svým hodnotám, navzdory okolnostem kolem.

5. Vyhledávejte pozitivní lidi

Je těžké se dívat na svět pozitivně, když jste obklopena negativitou. A proto raději hledejte společnost pozitivních lidí, kteří vás budou držet v rovnováze. Stejně jako vás negativní člověk pošle do pochmurné nálady, ten pozitivní vám dá chuť žít a vidět svět v barvách. Důležité je tedy vědět, jaké pozitivní lidi máte kolem sebe, a pravidelně s nimi trávit svůj čas. Rychlý oběd s fajn kolegou, odlehčená konverzace u rodinného stolu, kde převládá smích, to vše vám pomůže cítit se dobře. Je to zkrátka jen na vás, jakými lidmi se obklopíte, a je-li tím negativistou někdo, s kým musíte trávit buď pracovní nebo osobní čas, pracujte vědomě se svou myslí. Teď už víte, jak na to.