Tak se na to vykašleme, ne?

Tak se na to vykašleme, ne? Zdroj: iStock.com

Jak si přestat ničit vztahy? Zaměřte se na tyto věci, které možná děláte

Možná to znáte od sebe, možná od kamarádek. Neschopnost udržet si dlouhodobý vztah. Čím to je, že někteří lidé nevědomky svým chováním vztah po kouskách ničí, až je situace neúnosná a vše končí rozchodem? Možná na to jen jdou ze patné strany. Co říkají odborníci? Jak přestat sabotovat vztahy a udržet je zdravé a spokojené? 

Mnoho lidí věří, že když potlačí emoce a zapojí rozum a logiku, budou úspěšní nejen v práci, ale i ve vztazích. Ale ignorování síly emocionálního mozku je cesta ke konci. Většina vztahů nemá logiku, je založena na emocích, které se často mění. Mají na ně vliv potřeby jedince, plány, situace, ve kterých se nachází a co se kolem nich děje. Jacqui Olliver je specialistkou na vztahy a sama dává důraz na těchto pět oblastí, které jsou pro dlouhodobé udržení vztahu klíčové.

1. Sdělte si ve vztahu velmi brzy své hodnoty a zvyky

Musíte vědět, co je pro vás důležité, a to sdělit partnerovi co nejdříve. „Pár spolu může být pět let bez výrazných konfliktů a najednou vznikne problém. Bližší zkoumání však ukazuje, že nejde o problém, který vznikl teď, ale má kořeny už v počátcích vztahu,“ říká odbornice a dodává: „Důvodem většinou bývá to, že si oba partneři v začátcích neřekli své hodnoty nebo představy. Nebo je ten druhý v počátečním stádiu zamilovanosti ignoroval.“ Víte, co vá protějšek chce, nebo si jen myslíte a předpokládáte, že to máte stejně?

Představujete si bydlení mimo město? Chcete hodně dětí či nebo pracovat i po jejich narození? Nemusíte to probírat na prvním rande, ale ujistěte se brzy, že to partner cítí stejně. Je na vás, abyste sdělili důležité hodnoty hned na začátku. Nespoléhejte na to, že vám je váš partner vyčte z očí. A jetě důležitá věc: buďte laskaví, zdvořilí a upřímní. Nemusíte se ve všem shodovat, ale můžete o tom diskutovat a najít kompromis.

2. Respektujte hranice ostatních

Stejně jako hodnoty, měly by být jasně a srozumitelně definovány i hranice. „Před několika lety jsem měla klientku, která se mi svěřila, že její manžel u nich doma pořádal každý pátek drink s přáteli a popíjeli až do rána. Každý týden,“ vzpomíná psycholožka Jacqui Olliver. „Klientka z toho byla frustrovaná a rozrušená. Další zkoumání odhalilo, že oba měli v představě svého společenského života odlišné hranice. Ona preferovala být doma se svým partnerem, jeho základním požadavkem bylo mít blízko sebe své přátele.

Řešením bylo najít zlatý střed. Manžel se dohodl se svými přáteli, že páteční party budou pořádat každý týden u někoho jiného. A oba tak měli prostor se domluvit, zda páteční večer stráví spolu nebo zvlášť. Vše bylo jen otázkou zdvořilé komunikace a ochotě vyjít druhému vstříc. “Každý partner by měl mít ve vztahu čas a prostor uspokojovat své potřeby. Budete-li si je navzájem zakazovat nebo své touhy potlačovat, vztah nevydrží."

3. Zaměřte se na vlastnosti, které máte na partnerovi rádi

Je příliš snadné oddávat se negativnímu myšlení a dovolit malým nepříjemnostem, aby se staly hlavním bodem vašeho vztahu. To bývá velmi často začátkem konce lásky. Pokud jde o vztahy, je až zázračné, jak citlivě vnímáme to, na co se zaměříme. Na začátku jsou to úžasné vlastnosti, v pokročilé fázi vztahu zpravidla ty otravné. Zkuste se vždy vědomě zaměřit na ty dobré. V psychologii se to nazývá pozitivní posílení. Dopamin a oxytocin jsou uvolňovány a my se cítíme dobře, což nás motivuje k tomu dělat dobré věci a myslet pozitivně.

Toužíte třeba po tom, aby s vámi chodil nakupovat, ale bohužel to není jeho oblíbená činnost? Až příště půjde s vámi, můžete mu říci: „Víš, když spolu jdeme do nákupního centra, říkám si, jaké mám štěstí na báječného muže, protože většina mužů by se svými ženami s radostí nakupovat oblečení nešla. Líbí se mi, když děláme věci společně.“

4. Odstraňte vinu

Někdy se zdá snazší obviňovat partnera, než převzít odpovědnost za vaše slova a činy. Obviňování druhého se do vztahu vplíží mnoha způsoby a má velký vliv na jeho ničení. Zkuste příště místo výčitek typu: „Neutrácej tolik za ty knihy“ říci „Zlato, víš, že potřebujeme šetřit peníze na hypotéku, co kdybys teď chodil do knihovny.“ Ve výše uvedeném příkladu je „ne“ záporné slovo. Psychologové tvrdí, že naše podvědomá mysl nerozumí slovu „ne“, ačkoli logicky víme, co to znamená. V důsledku toho partner vyřčené výtce rozumí takto: „Zas mi vyčítá, že nákupem knih plýtvám penězi, a to mě štve. Zas mě z něčeho obviňuje.“ Nikdo nemá rád obviňování, a proto zpravidla není cestou ke změně chování.

5. Buďte si vědomi důležitosti intimity

Toto je téma, o kterém většina lidí nehovoří, ale je jedno z nejdůležitějších. „Obecně existují ve vztahu tři pilíře: emoční spojení, udržování přitažlivosti a intimita,“ vysvětluje psycholožka Olliver. Říká se, že většina párů se často miluje na začátku svých vztahů, a prožívá jakési líbánky. Bohužel do tří let vztahu se mnoho párů přestává milovat. Bortí se jeden z pilířů a tím i vztah. Jinými slovy, sexuálně uzavřená manželství zřídka vydrží a velmi často dochází k nevěře. „Abyste si udrželi zdravý a sexy vztah, musíte do svého potěšení investovat čas a energii. Myslet na potěšení, které přináší milování a usilovat o něj,“ říká lékařka zabývající se sexualitou Christiane Northrup. Zapojit můžete různé techniky, hry, častější odpočinek, zvýšit zájem o svůj zevnějšek, zůstávat atraktivní, bránit se stereotypu a vztah osvěžovat novými aktivitami a místy. Vytratil-li se sex z vašeho vztahu úplně, nečekejte, až se vztah rozpadne a vyhledejte odbornou radu.