.

. Zdroj: iStock.com

Jak se zbavit úzkostí bez léků? Zkuste do boje nejdříve zapojit dech, bylinky a jídlo

Jste nervózní, ustaraní, vyděšení nebo naštvaní? Trápí vás peníze, zdraví, práce, rodina či láska? Vaše srdce bije rychle, dýchání je mělké a rychlé a vy potřebujete jediné – uvolnit se a zhluboka se nadechnout. Ať už trpíte plnohodnotnou úzkostnou poruchou nebo právě jen šílíte a potřebujete uklidnit, nesahejte hned po lécích. Zkuste nejdřív následující tipy.

Existuje mnoho bezpečných (ne)léků na úzkost, od technik mysli a těla po potravinové doplňky a uklidňující čaje. Některé mají nástup účinku rychlý, jiné úzkost zmírňují postupně.

Vím, jak se cítím

Máte úzkostné myšlenky? Gratulujeme. "Jste si vědomi svého emočního stavu a toto vědomí je prvním krokem ke snížení úzkosti," říká klinická psycholožka z New Yorku Teresa M. Edenfield. „To, že si uvědomujete své pocity a vnímáte reakce těla, je velké plus pro boj s úzkostí. Všímavost je důležitou dovedností, kterou bychom měli trénovat. Ta je totiž nezbytná v procesu intervence a i léčení.“

L-theanin – neboli zelený čaj

Říká se, že japonští buddhističtí mniši dokážou meditovat celé hodiny, jak pohotově, tak uvolněně. "Jedním z důvodů může být aminokyselina v jejich zeleném čaji zvaná L-theanin," říká Mark Blumenthal z Americké botanické rady. Výzkumy ukazují, že L-theanin pomáhá omezit rostoucí srdeční frekvenci a krevní tlak, a několik malých studií u lidí zjistilo, že snižuje úzkost.

Čtyři silné bylinky

Heřmánek

Šálek heřmánkového čaje vám pomůže s uklidňováním. Některé sloučeniny v heřmánku se vážou ke stejným mozkovým receptorům jako Diazepam, lék používající se na zklidnění a léčbu úzkosti.

Kozlík lékařský

Některé bylinné doplňky snižují úzkost, aniž by vás učinily ospalými (například L-theanin), zatímco jiné jsou sedativa. Kozlík lékařský patří do druhé kategorie. Je to spací pomůcka pro nespavost, jelikož obsahuje sedativní sloučeniny. Avšak voní nepříjemně, takže většina lidí ho bere ve formě kapslí nebo jako tinkturu spíše než čaj. Pokud to chcete vyzkoušet, vezměte si ho večer, nikoliv před odchodem do práce.

Citronový balzám meduňka

Pojmenovaný po řeckém slově „včelí med“, meduňka, byl používán už od středověku ke snížení stresu a úzkosti a při pomoci se spánkem. Když se o vás bude pokoušet úzkost, uvařte si meduňkový čaj.

Levandule

Opojná (ale bezpečná) vůně levandule má „emoční“ protizánětlivost. Z jedné studie vyšlo, že stomatologičtí pacienti byli méně nervózní, pokud byla čekárna provoněna levandulovým olejem.

Pokračování 2 / 7

Cvičení

Cvičení je bezpečné, dobré pro mozek a silný bojovník proti depresi a úzkosti, a to jak okamžitě, tak dlouhodobě. „Pokud pravidelně cvičíte, budete mít větší sebevědomí a budete se cítit zdravější,“ říká Drew Ramsey, MD, asistentka klinického profesora psychiatrie v New Yorku na Kolumbijské univerzitě a doplňuje: „Jednou z hlavních příčin úzkosti je obava z nemoci a ta se rozptýlí, když jste fit." Pokud se rozhodnete cvičit, hlídejte si, aby vaše cvičení trvalo déle jak 21 minut, neboť až po tolika minutách dokáže snižovat úzkost. „Obecně žádám své pacienty, aby strávili 20 až 30 minut aktivitou, která zvyšuje jejich srdeční frekvenci, ať už jde o běžící pás, výběhy schodů – cokoli, co se vám líbí. Pokud jste veslovali na vysoké škole, vraťte se k veslování. Cvičte, začněte svižně chodit, hýbejte se,“ doporučuje odbornice.

Pokračování 3 / 7

Něco rychle sníst

"Do úzkosti a podrážděnosti velmi snadno spadnou lidé, kteří mají hlad,“ říká Dr. Ramsey, spoluautorka knihy The Happiness Diet. „Když dostanete záchvat úzkosti, může to znamenat, že vaše hladina cukru v krvi klesá. Nejlepší věc, kterou musíte udělat, je rychle něco malého sníst, jako je hrst vlašských ořechů nebo kousek hořké čokolády, spolu se sklenicí vody nebo vypít šálek horkého čaje.“ Strava je z dlouhodobého hlediska klíčem ke snižování úzkosti, říká Dr. Ramsey, proto radí přestat hladovět a nezapomínat na snídani. Mnoho lidí s úzkostnými poruchami právě snídani vynechává.

Pokračování 4 / 7

Jíst omega 3

Rybí oleje jsou dobré pro srdce a chrání před depresí. Odborníci obecně doporučují, abyste své omega-3 získávali z jídla, kdykoli je to možné. Oleje z ryb ze studené vody, jako je losos, jsou nejlepším zdrojem mastných kyselin; šest gramů grilovaného divokého lososa obsahuje asi 3,75 gramu omega 3. Dalšími možnostmi jsou ančovičky, sardinky a mušle.

Pokračování 5 / 7

Přestat katastrofizovat

Když vás přepadne úzkost, velmi snadno sklouznete ke katastrofickému myšlení. Vaši mysl zaplavují hrozné scénáře a vy se obáváte, že se stanou. Místo paniky se několikrát zhluboka nadechněte, projděte se kolem bloku a zvažte skutečnou pravděpodobnost, že se tento problém skutečně stane katastrofou. Jak je pravděpodobné, že ztratíte práci, už nikdy nebudete mluvit se svou sestrou, zkrachujete?

Pokračování 6 / 7

Zahřát se

Přemýšleli jste někdy, proč se cítíte tak uvolněně po teplé koupeli či parní lázni? Výzkumy zjistily, že zahřívání těla snižuje svalové napětí a úzkost. Pocity tepla mohou změnit nervové obvody, které ovládají náladu, včetně těch, které ovlivňuje neurotransmiter serotonin. Zahřátí čajem, posezením před krbem, relaxací na pláži či cvičením zabojujete s úzkostí.

Pokračování 7 / 7

Zajít si na „lesní koupel“

Japonci to nazývají Šinrin-yoku , doslova „lesní koupel“. My to chápejme jako procházka v lese. Japonští vědci měřili tělesné změny u lidí, kteří chodili asi 20 minut v krásném lese, s lesními pachy a zvuky tekoucího potoka a měli nižší hladinu stresového hormonu po procházce, než tomu bylo po srovnatelné procházce v městském prostředí.