...

... Zdroj: iStock.com

Jak se znovu zamilovat do svého manžela: Tipy a rady zkušených terapeutů

Stává se to poměrně často! Dvojice žije ve spokojeném vztahu, možná jsou tam i děti, všechno tak nějak funguje, jen... jen ta vášeň a láska se někam vytratily. Možná je na vině stereotyp, možná pár divných hádek, ale možná také postupný nezájem jeden o druhého. Poznáváte někoho ze svého okolí nebo snad sebe? Ačkoliv to zní poměrně beznadějně, do svého protějšku se můžete zamilovat klidně znovu. A my víme jak! Přinášíme tipy terapeutů a rodinných poradců, kteří vědí, co pro to udělat.

1. Uvědomte si, že to nepůjde naráz

Většina terapeutů se shodne na následujícím: Pokud máte pocit, že láska mezi vámi a vašim partnerem někam zmizela, nestalo se tak určitě ze dne na den. Stejně tak se nemůžete znovu zamilovat do svého partnera přes noc, ale bude to nějakou dobu trvat. A i když bude mít člověk pocit, že to nejde tak rychle, je dobré vytrvat.

2. Odpusťte si

Stejně tak je důležité odpustit si věci, které se staly. Možná vám přijde, že některé věci odpustit nejdou nebo by z toho druhý "vyvázl lehce". A že odpuštění znamená slabost. Ale opak je pravdou. Bez odpuštění totiž lze těžko znovu navázat důvěrný vztah. Jen díky odpuštění mátě šanci na to, že to, co váš vztah nezabilo, ho naopak posílí. Odpustit ovšem neznamená zapomenout. Znamená to přestat se užírat, vyčítat a vydat se dát.

3. Vzpomeňte si, proč jste se zamilovala

Tohle je otřepaná rada, ale velmi účinná: Víte, proč jste se vlastně do svého protějšku zamilovala? Co vás zpočátku společně bavilo? Jaké vlastnosti jste na druhém obdivovala? Proč jste si vlastně myslela, že on je ten pravý a lepší než ostatní? "Vždycky doporučuji oběma z páru, aby si tyto věci pojmenovali a uvědomili," říká Marcia Naomi Berger, americká terapeutka a autorka řady publikací o manželství a rodině.

4. Sdílejte spolu čas, ale dejte si také volnost

"Kvalitní a harmonický vztah se nevyznačuje tím, že spolu partneři tráví veškerý volný čas," píše ve své knize Deník koučky psychoterapeutka a interaktivní koučka Šárka Vávrová. Partnerství podle ní potřebuje jak čas, který tráví oba při společné činnosti, tak i chvíle, kdy mákaždý z partnerů čas sám pro sebe a svoje záliby. "Harmonický vztah charakterizuje ochota dát tomu druhému důvěru, aby trávil čas odděleně," vysvětluje koučka. "Zároveň je ale stejně důležité najít si čas pro druhého, dělat něco společně a umět si ty chvilky užít."

5. Najděte si nový společný zájem

Chtěli jste si kdysi pořídit psa? Udělat novou zahradu, předělat pokoj nebo se vrhnout na cvičení? Zkuste si s partnerem najít něco, co by vás bavilo oba, a pusťte se do toho. Odměnou vám budou nejen společné chvíle, ale také pocit z dobře vykonané práce.

6. Najděte si čas i na intimní chvíle

"Může se to zdát obtížné, ale udržet fyzickou blízkost ve vztahu je také velmi důležité," říká Melissa Fritchle, rodinná a vztahová poradkyně ze Santa Cruz v Californii. Dotyky se uvolňuje oxytocin, který se nazývá také hormonem lásky. Lidé, kteří mají vyšší hladinu oxytocinu, jsou přátelštější, lépe navazují vztahy s opačným pohlavím, hormon navíc dokáže vyvolat pocity pohody, bezpečí a navíc ještě úspěšně pomáhá proti stresu a úzkosti. "Práce na obnově sexuálního vztahu je pro obnovení vztahu klíčová," doplňuje terapeutka.

Co to tedy znamená pro vztah konkrétně? Přečtěte si pár praktických tipů:

Zeptejte se ráno partnera, co dnes můžete udělat pro to, aby byl jeho den hezčí.

Zkuste ho překvapit něčím, o čem víte, že mu vždy dělalo radost.

Naplánujte si společný večer mimo domov. Nemusíte tomu hned říkat rande, jen si zkuste vymyslet něco, co by bavilo vás oba. Kino, koncert, procházka, večeře, sport.

Pokud nemůžete z nějakého důvodu vyrazit sami dva spolu večer ven, protože vám například nemá kdo pohlídat děti, naplánujte si společný večer doma. Třeba s večeří, cvičením nebo se sledováním společného seriálu. To mimochodem podle odborníků umí utužit vztah!

Zkuste se nejdřív na den a pak třeba na týden chovat ke svému protějšku jako ve chvíli, kdy jste na začátku vztahu. To si člověk většinou dává pozor na to, aby moc nekritizoval, snaží se druhému vyjít vstříc, chová se příjemně a pozorně.

Zkuste se druhého více dotýkat. Nemusíte hned vydávat signály jako zamilovaní puberťáci, ale sem tam objetí, chycení za ruku nebo pohlazení pro začátek úplně stačí.

Navštivte místa, kde jste spolu randili nebo prožívali hezké chvíle. Jednak si uděláte společný výlet, jednak oživíte chvíle, kdy vám bylo spolu hezky. Pozor jen na přehnané plány nebo očekávání, známe to všichni: Už cestou vás může někdo naštvat, vaše zamilované bistro může být zrušené, počasí ošklivější a všechno tak nějak špinavější. Takže těšte se s mírou!