Ten rozchod tak bolí

Ten rozchod tak bolí Zdroj: iStock.com

Jak se vyrovnat s rozchodem a naučit se zas žít

Rozchod dvou lidí není nikdy příjemnou záležitostí. Je spojen se silnými emocemi a vždy někoho bolí, ať se jedná o konec po několika letech nebo jen po pár měsících. Vyrovnat se s ním bývá těžké a než zas začneme normálně fungovat, trvá někdy hodně dlouho. Víte, jak se z rozchodu zotavit? Jak dlouho máte truchlit?

Ve škále stresových situací člověka je dle psychologů Holmese a Raheho rozchod nebo rozvod na druhé a třetí příčce, a to pouze za smrtí partnera. Takže se jedná o výrazně náročnou situaci. Není proto divu, že s řadou z nás tolik zamává a dlouho se z ní dostáváme. Dle terapeutky Lenky Matoušové ze Servisu vztahů, která patří k obecně prospěšné organizaci Women for women založené manželi Tykačovými, může náš návrat k normálu trvat i roky.

„Je to velmi individuální. Zotavit se z té první prudké bolesti z rozchodu může trvat týdny, někdy měsíce, u někoho dokonce i roky. S rozchodem není většinou lehké se vyrovnat, láska se podobá návykové látce a toho je nesmírně těžké se najednou vzdát,“ vysvětluje. Což potvrzují i některé psychologické studie, které uvádí dobu 18 měsíců, než se plně zotavíme z rozchodu. Zdá se vám to dlouho? Zkuste si vzpomenout. Jak vypadal váš poslední rozchod? Už je to za vámi? Nebo vás stále zajímá, co druhý dělá? Šmírujete ho na sociálních sítích? Připomínáte si křivdy a nedokážete o nich přestat mluvit?

Co s námi rozchod napáchá?

Někdo možná řekne „konečně si oddychnu“; „jsem volná“, ale většina z nás ho prožívá spíše v opačném smyslu. Ani z jedné strany však nejde lusknutím prstu ukončit naráz vše, co bylo. „Láska v nás vyvolává extrémně silný a krásný pocit, a pokud ztroskotá, spouští se pocity stejně silné, jen zcela opačné. Pocity opuštěnosti, zrady a marnosti,“ vysvětluje sílu emocí Lenka Matoušková. Tato bolest může vést až k psychosomatickým obtížím. V takové situaci zpravidla potřebujeme alespoň pochopit, proč vztah skončil, obzvláště pak dlouhodobý vztah.

I proto je velmi důležité, aby při rozchodu padlo jasné vysvětlení ideálně z očí do očí a člověk dostal možnost položit své otázky. Na to je však potřeba velká dávka odvahy a upřímnosti z obou stran, což se bohužel často nestává. Partneři se uzamknou, odmítají komunikovat nebo se rozejdou způsobem zvaným „ghosting“, který se stává novým rozchodovým fenoménem.

Název je odvozený z anglického slova „ghost“, v češtině „duch“. Znamená to, že ze vztahu zmizíme jako duch, nic svému partnerovi nesdělíme, prostě najednou přestaneme komunikovat. Hodně lidí si myslí, že je to pro opuštěného šetrné. Až bude druhý připravený, sám to přijme a dojde mu, že je konec.

Odborníci přes duši tento typ rozchodu vnímají spíše opačně. „Ve skutečnosti je to vyhnutí se konfliktu a pro opuštěného je to velmi necitlivý způsob. Nakonec „ghostingem“ utrpí obě strany. V člověku – duchovi může zůstat pachuť bezcharakternosti a opuštěný člověk je v mnohem složitější, nejasné a rozporuplné situaci, než kdyby jasně z očí do očí padlo, že je konec,“ upozorňuje Lenka Matoušková. A to mluvíme jen o jednom typu rozchodu. Míra stresu a emoční zátěže stoupá s ranami, které nám rozchod zasazuje. Boj o děti, majetek, násilí, opuštění určitého způsobu života, ztráta přátel, bydliště a další.

Jak se vyrovnat s rozchodem?

Ať už je váš rozchod jednostranný nebo vzájemný, ukončení vztahu není nikdy snadný proces. V momentech velkého stresu nebo smutku je důležité mít na paměti, že tato fáze vašeho života nakonec přejde. Pamatujte také, že většina lidí prochází rozchodem alespoň jednou za život, takže se nebojte oslovit a požádat o podporu rodinu nebo přátele. Pokud vnímáte, že je toho na vás moc a situace se stává psychicky neúnosnou, je na místě navštívit terapeuta, který vám svými odbornými kroky může rychleji pomoct. Při vyrovnávání se s rozchodem vám vždy pomůže uvědomit si tyto skutečnosti a pracovat na nich.

Nebojte se vyjádřit své emoce

Vyjádření emocí je váš první krok k uzdravení. Řekněte, co cítíte, nahlas. V truchlícím procesu můžete projít emocemi hněvu, smutku, nenávisti, sebelítosti nebo i úlevy. „Pocítíte zradu, šok, rozpaky, strach, které je potřeba si uvědomit a prožít,“ připomíná vztahová koučka Kristeen Cherney a doplňuje: „Práce skrze vaše pocity je jen prvním krokem k vypořádání se s rozchodem. Na začátku se vám bude zdát jakékoliv konání těžké, ale k zajištění vaší emoční, duševní a fyzické bezpečnosti je to nutné.“

Najděte zase sami sebe

Když jste ve vztahu, zejména dlouhodobém, může být snadné zapomenout na sebe, své sny, potřeby a přání. Přizpůsobujete se léta druhému a už ani nevíte, kdo jste „vy“. Možná pro vás bude obtížné si po rozchodu uvědomit pozitiva a soustředit se na ně, ale vaše současná situace vám nabízí čas jako příležitost k sebezkoumání. Existují nějaké činnosti, které jste vždy chtěli vyzkoušet, nebo místa, kam byste chtěli jet a dříve nemohli? Nyní je čas zas o nich přemýšlet a realizovat si sny.

Zůstaňte společensky aktivní

Někdy může být smutek z rozchodu tak silný, že chcete být jen sami. Ale zejména v této situaci je důležitá skupinová podpora a individuální podpora přátel a rodiny. „Neizolujte se se svým smutkem v porozchodovém období. Ti, kteří jsou vám nejblíže, vám pomohou, ale také vám ukážou, že jste milovaní a podporovaní – vždy,“ radí Kristeen Cherney. Odborníci se také domnívají, že když se zaměříte na sociální vztahy, nepropadnete tak lehce porozchodové depresi. Tak vzhůru mezi lidi!

Změna uspořádání vaší životní situace

Rozchod někdy znamená, že se jeden nebo oba jednotlivci odstěhovali z dříve společně sdíleného prostoru. Mnohem víc stresu pak přinese i to, máte-li společné děti nebo domácí mazlíčky. V závislosti na vašem způsobu života budete možná také muset zvážit finanční podporu, abyste nahradili jakýkoli ušlý příjem, který jste dříve sdíleli společně s partnerem. Nebojte se oslovit své blízké nebo přátele a prozkoumat možnosti, jako je dočasné bydlení, dokud se znovu nepostavíte na nohy.

Zaměřte se na dlouhodobé zotavení

Proč? Protože to, jak se zotavíte z rozchodu, bude mít vliv na vaše budoucí vztahy a celkové žití. Smutek je proces, který nemá definitivní časovou osu. Možná budete potřebovat truchlit pár měsíců, možná rok. Zpracování svých nových životních podmínek je zásadní pro vaše celkové duševní zdraví. A o to je potřeba se starat. Péče o sebe je vždy důležitá, zejména po rozchodu. Říká se, že „se musíte nejprve postarat o sebe, abyste se pak mohli postarat o ostatní“, a to rozhodně platí i o mezilidských vztazích.

Obnovení důvěry

Vzhledem k okolnostem, které probíhaly kolem vašeho rozchodu, může být obtížné znovu důvěřovat druhým. Bez obnovení důvěry však můžete mít v budoucnu problémy s partnery. Budování důvěry může chvíli trvat a někdy je potřeba i pomoc terapeuta. Někdo řeší vypořádání se s rozchodem tak, že ihned skočí do dalšího vztahu, ale dle odborníků to není moudré, neboť to může silně ovlivnit váš nový vztah. Raději si ponechejte dostatek času na truchlení a plně zpracujte své emoce, než navážete nový vztah. Čas truchlení se samozřejmě může lišit od člověka k člověku, ale vždy přejde a bude vás čekat nová cesta.