Pozor na zbrklé kroky.

Pozor na zbrklé kroky. Zdroj: Pexels

Nenechte se ostatními odradit.
Naučte se milovat sama sebe.
Únava může být signálem, že něco není v pořádku.
Dělejte, co chcete.
Nenechte nic zajít daleko.
7
Fotogalerie

Jak se mít víc ráda? Vyzkoušejte těchto 6 kroků

Čím víc se necháváme pohltit požadavky okolního světa, tím méně slyšíme, jak nás volá naše vlastní tělo. Přestáváme vnímat své základní potřeby. Prochází nám to, ale jen do okamžiku, než začne být něco špatně. Jak se tohle dá změnit?

Naslouchat sami sobě, vnímat své potřeby, obrátit se do svého nitra… To všechno jsou hesla, která poslední dobou hýbou světem osobního rozvoje a také celostní nebo alternativní medicíny. Je to zaklínadlo pro ty, kteří chtějí hubnout, sportovat. Znamená hodně pro lidi trpící chronickými nemocemi nebo civilizačními chorobami, je to spojení důležité pro všechny, kterým je smutno na duši, cítí se nešťastní, nemilovaní, neviditelní. Naslouchat zkouší čím dál tím víc z nás.

1. Udělejte si čas sama na sebe

Udělejte si stejně jako naši předci nejméně jednou týdne čas sama na sebe a vnímejte. Projděte si, co se stalo v uplynulých dnech, jak jste se při tom cítila. Pozitivní vjemy hýčkejte, s těmi negativními pracujte. Zkuste si například odpovědět na jednoduchou otázku: Pokud vám něco vadí, proč? Možná dojdete k závěru, že vám osobně to je skoro jedno, ale cítíte, že by vám to vadit "mělo". Můžete si uvědomit, že jste k sobě zbytečně kritická. A to jsou důležitá zjištění.

Naučit se zvládat kritiku a sebekritiku je jedním z důležitých kroků na cestě k tomu začít se mít víc ráda. Více o tomto tématu čtěte zde.

2. Poslouchejte své tělo

Každý náznak nemoci berte jako pokyn k zastavení. Větší varování by se vám nemuselo líbit. I chřipka je signálem, že něco není o. k., jinak byste ji třeba nechytili. Byli jste přetažení, nevyspalí, podráždění z kolegů v práci, která vás nebaví? Tělo si tyhle vjemy skládá, upozorňuje vás na ně pocity i bolestí. A když je neslyšíte, onemocní.

3. Nejednejte s horkou hlavou

Vyvarujte se radikálních kroků. Možná máte žaludek na vodě každý den před usednutím na kancelářskou židli. Práce vás zřejmě stresuje a kolegyně vysávají. Ale dát proto hodinovou výpověď je nesmysl. To by byl teprve stres. Zajistěte si nejdřív novou možnost anebo se pokuste změnit stávající stav, pak teprve jednejte radikálně. Rozhodně ale neseďte dál na té židli, z níž máte žaludek na vodě.

Co když se prostě nemůžete rozhodnout? Vyzkoušejte tuto metodu, která vám pomůže najít tu nejlepší variantu.

4. Neberte věci na lehkou váhu

Nemávejte rukou ani nad maličkostmi. Zatínat zuby a dělat, co se nám nelíbí, nás učili dlouho. Je to návyk o síle železné košile. Trpělivě zahánějte pokušení zase vyhovět okolnostem místo sebe.

5. Stůjte si za svým

Nedejte se odradit ani těmi, kteří se budou dívat zvláštně, až se začnete měnit. Možná to budou ti samí, kteří vám řekli, že vypadáte hrozně. Každopádně, lidé jsou ze změn nesví, když se blízkým začnete měnit před očima, znejistí. Zazávidí. A potíráním vašich snah se možná budou snažit podvědomě vůbec utlouct fakt, že i v nich se ozývá touha po změně.

Pár tipů na to, jak se naučit být svá, čtěte zde.

6. Jednou bude lépe

Věřte, že jednou přejde ten pocit, že děláte divné věci, i vás. A najednou vám bude dobře. Párkrát zakopnete. Možná budete párkrát zkoušet věci, které nezafungují, ale každý krok je pokrok.

Pokud se člověk naučí přijmout sebe samotného a naslouchat svým potřebám, může se spolehnout i na to, že si tělo řekne přesně i co a kdy chce jíst. Sérii článků na téma Intuitivní stravování přináší i aktuální číslo časopisu Moje psychologie, které je k dostání právě teď.

...
... | Zdroj: red

Nestíháte jít do trafiky? Kupte si aktuální vydání nebo e-magazín jednoduše na www.ikiosek.cz