Budu se cítit líp. Je to jen na mně!

Budu se cítit líp. Je to jen na mně! Zdroj: iStock.com

Jak proměnit negativní situaci v pozitivní. Co zvládnete sami a na co se vykašlete

Ocitli jste se v situaci, kdy prožíváte negativní emoce? Způsobili jste si ji sami, nebo prostě přišla, aniž byste cokoliv udělali? To, co se teď kolem nás děje, negativních pocitů přináší víc než dost. Strach. Co bude? Nakazím se? Ustojí to moje firma? Zvládnu vše, co na mně teď doma leží? Jde to cítit se pozitivně?

Říkáte si, že situace je špatná. Vlastně to na vás křičí všechny titulky, posty a videa. Chcete něco dělat, ale máte pocit, že nic nejde a jen musíte čekat. Strach, úzkost, nervozita, křik, pocit nemohoucnosti, zlost, vztek, beznaděj. V téhle přehlídce emocí, které s vámi i několikrát za den cloumají, marně hledáte radost, touhu, pozitivní energii či pocit absolutního štěstí. A jde to vůbec, když se ocitnete ve špatné situaci? Jak ji proměnit, aby vás nepřeválcovala a vy zas viděli pozitivně?

Vysvětlení a pomoc nabízí jeden z předních koučů, autor více než pěti set vzdělávacích programů a člověk, který stojí za obrovským bestsellerem The Psychology of Achievement, v českém překladu Pravidla úspěchu (Knihy Dobrovský), Brian Tracy. „Negativní emoce jsou jediným největším nepřítelem, jaký má kdokoli z nás. Pokud bychom neměli žádné negativní emoce, naše životy by byly skvělé – stejně jako naše vztahy, naše zdraví a všechno ostatní. Ale tomu tak není a nikdy nebude,“ říká Brian, který studiem emocí a úspěchu strávil více než 4 000 hodin. Avšak dle něj máme schopnosti eliminovat negativní emoce a tím si svůj život zlepšovat. Ať jsme viníkem neštěstí sami nebo někdo jiný.

Odkud pocházejí negativní emoce?

Téměř všechny negativní emoce závisí na vině někoho nebo něčeho jiného, kdo je součástí negativních situací v našich životech. Lidé se těchto negativních emocí drží, i když sami nemohou změnit výsledek. Klíčem k odstranění negativních emocí je tedy to, dle Tracyho, že převezmeme odpovědnost za to, jak se budeme cítit. Mysl se může soustředit pouze na jednu myšlenku, pozitivní, nebo negativní. A vy si její ladění určete sami. To je skutečně ve vašich silách. Kdykoliv se začnete cítit špatně, zahajte proces přeprogramování myšlenek.

Pravda je, že vás nikdo nemůže přimět, abyste se cítili negativně, kromě vás. Pokud přemýšlíte o věcech, díky nimž se cítíte nešťastní nebo naštvaní, budete se cítit negativně. Pokud přemýšlíte o věcech, které vás dělají šťastnými a nadšenými z vašeho života, budete se cítit pozitivně. Když se naučíte, jak využít sílu pozitivního myšlení, budete moci ovládat své emoce v jakékoliv situaci a tím ji vnímat jinak.

Štve vás, jak se lidé nezodpovědně chovají? Že došlo v obchodě droždí a mouka? Že nemůžete jet na vysněnou dovolenou? Klidně se rozčilujte, ale chcete-li být i v této negativní situaci pozitivní, uvědomte si, že tyhle věci sami neovlivníte. Ostatním lidem do hlav nevidíte, neznáte jejich důvody, proč se tak chovají. Ani nemáte dlouhé šňůrky, kterými byste je mohli ovládat. Ovládejte tedy sebe.

Návod ke změně situace

Co tedy můžete dělat?

Určitě zvládnete přestat číst stále dokola negativní a katastrofické titulky na sítích a zprávách. Můžete nosit roušku a udržovat odstup a tím jít příkladem.

Využijte situaci, kdy nemůžete vykonávat své zaměstnání a naučte se něčeho nového, co vám může v této situaci pomoci.

Zamyslete se nad tím, co ještě umíte a jak prostřednictvím toho pomoci či vydělat peníze.

Jestliže něco nemáte, využít swap výměny. Máte doma něčeho hromadu, ale zas vám dochází váš oblíbený produkt? Zkuste směňovat. Místo stresu, jak to vše bude dlouho trvat, se zaměřte na to, co je teď a jak daný čas využít pro svou lepší budoucnost. To ovlivnit můžete. A budete se cítit líp.

Nejdůležitější věcí, kterou si musíte pamatovat v souvislosti s negativními emocemi, je to, že jen vy máte úplnou kontrolu nad tím, jak se cítíte, jak reagujete na jakoukoli situaci a na věci, o kterých přemýšlíte v kteroukoli minutu dne. Proto uplatňujte svou schopnost pozitivně reagovat, převzít odpovědnost za svou roli v negativních situacích a nechat odejít negativní pocity, které by mohly být uvězněny uvnitř vás. Odmítněte vinit všechny ostatní a přijměte úplnou odpovědnost.

A tak, jak můžete tuhle virovou negativní situaci změnit alespoň trochu v pozitivní?