Samozřejmě, že ti pomůžu

Samozřejmě, že ti pomůžu Zdroj: iStock.com

Jak přestat být tak hodná? Nepomáháte až moc?

Pomáhat lidem je ve vašich morálních hodnotách, navíc jste k tomu byla vychovávána odmalička, takže když vás někdo požádá o pomoc nebo vidíte, že je potřeba, jdete do toho. Obdivuhodné, ale neděje se tak na úkor vašeho času pro sebe? Nemanipulují s vámi? Kdy už pomáháte moc? A co se naučit odmítnout?

Každou středu hlídáte setře děti, protože si přeci také musí odpočnout, kolegyni pomůžete dotáhnout projekt, i když už je dávno po pracovní době a vy jste měla jít s kamarádkou cvičit. Na poslední chvíli pomáháte s víkendovou oslavou a pečete až do rána. A o zaplacení není samozřejmě ani řeč. Čas na sebe upozadíte, vždyť pomoc je důležitější. Racionalizujete si to tím, že jde jen o laskavost. Svou pomocí můžete změnit věc k lepšímu, ulehčíte lidem, pomůžete jim cítit se lépe, ale nepřebíráte někdy spíš zodpovědnost za jejich život? Nevyužívají vás jen? Kdy už byste měla dát od pomoci ruce pryč? Když už mluvíme o rukách, Sam Levenson, americký spisovatel a humorista, se o správné míře pomoci vyjádřil takto: „Jak stárnete, zjistíte, že máte dvě ruce, jednu na pomoc sobě, druhou na pomoc druhým.“ A měl pravdu, míra vaší laskavosti by neměla být na úkor vaší osoby. Proto se naučte, kdy pomoc nabídnout a kdy slušně odmítnout.

Uvědomte si, že máte na výběr

Lidé mají často pocit, že když odmítnou pomoci, budou neoblíbení, nikdo je nebude mít rád či si pomyslí, že jsou arogantní,“ říká sociální psycholožka Susan Newman z New Jersey, „nic nemusíte, vždy máte na výběr.“ Někdy musíte být sobecká a ignorovat, co od vás společnost žádá. V rámci vašeho zdraví a sebeúcty.

Nastavte své priority

Znát své priority a hodnoty vám pomůže v rozhodování, kdy pomáhat. Zeptejte se sama sebe, jaké věci jsou pro vás nejdůležitější. Je to čas strávený s blízkými, nebo dokonalé prezentace? Kdykoli vás někdo požádá o laskavost, je naprosto v pořádku říct, že na to nemáte čas, kapacitu, energii. Promyslete si, co pomoc obnáší, mnohdy se jedná o dlouhodobější závazek a máte pro něj opravdu tolik času? Susan Newman navrhuje položit si otázku: „Jak stresující to bude? Mám na to čas? Čeho se pro to musím vzdát? Jak se cítím pod tlakem? Naštvu někoho? Odpovědi na tyto otázky jsou dle odbornice klíčové.

Přestaňte pomáhat lidem, kteří si nezaslouží vaši pomoc

Slova díky jste jaksi přeslechla, vždyť je to přeci vaše setra, ale když potřebujete vy, seznam výmluv nemá konce. Vaše kolegyně prezentuje práci, se kterou jste jí pomáhala a možná by bez vaší pomoci ani nedokončila, za svou. Sklízí odiv, ale na vás zapomněla? Využívají vašeho času a nápadů? Buď tedy začněte říkat ne, nebo si svůj čas naúčtujte. Tak jako digitální marketérka Cammi Pham: „V minulosti mě lidé často zvali na kávu jen proto, aby, jak říkám, „vybrali můj mozek.“ Pokud máte miliony na účtě, rozdávejte rady a nápady na potkání, v opačném případě si nechte ten čas, kdy jste na projektu pracovali do dvou do rána, zaplatit. Jen za úsměv nezaplatíte hypotéku ani neprodloužíte den o pár hodin, abyste měla čas na sebe.“ Pokud si lidé myslí, že váš čas nemá žádnou hodnotu, nepomáhejte.

Nikdy nic nenabízejte zdarma

Týká se to zejména vaší pracovní oblasti, ale i volného času. Příště, pokud vás někdo požádá, abyste na konferenci hovořila zdarma, ač velmi polichocena neodpovězte hned „samozřejmě, ráda to pro vás udělám,“ ale začněte vyjednávat. Pokud si vás nemohou dovolit, požádejte o bezplatný stánek, barter, propagaci své firmy nebo možná vstupenky na konferenci zdarma. Tehdy se ukáže, zda to s vaší účastí myslí vážně. Lidé se vás budou snažit zneužít, pokud jim to dovolíte. Nemáte čas pomoci všem, pouze lidem, kteří si zaslouží vaši pomoc.

Nepomáhejte lidem, kteří o vaši pomoc nestojí

Zažijete méně dramat a více času pro sebe. Vidíte, že má vaše tchyně plné ruce práce s přípravou slavnostní večeře, a tak v dobrém úmyslu připravíte stůl a dekorace? Místo díky se však shledáte s kritikou, že jste měla raději zvolit jemnější barvy, ne tak výrazné. Ubrousky nejsou dobře složené a to víno by se hodilo raději červené! O pomoc tchyně nežádala, tak příště nepomáhejte. Nebudete se pak cítit tak hloupě a naštvaně.

Nepomáhejte lidem, když nemáte dovednosti nebo čas

Nabízet pomoc, když víte, že to nestihnete či nemůžete vytvořit, co si představují, neboť k tomu nemáte dostatečné kompetence, přinese spíše více škody než užitku. Upéct pro kamarádku svatební dort, i když s tím nemáte moc zkušeností, ale chcete jí pomoci, jak finančně tak časově, takovou pomoc raději nenabízejte.

Nastavte časový limit

Pokud souhlasíte s tím, že někomu pomůžete, například kolegovi v práci, nastavte si čas, který mu věnujete. „Mám tak 30 minut času, ráda ti pomohu, ale déle opravdu nemohu.“ „Sdělte, odkdy dokdy jste k dispozici a opravdu tento čas dodržujte,“ uzavírá svá doporučení Susan Newman.