Ona vypadá fakt líp než já

Ona vypadá fakt líp než já Zdroj: iStock.com

Jak překonat závist? Skoncujte s porovnáváním

Závidíte jí hezčí nohy, lepší auto, dražší dovolenou, lepší práci. Proč to má ona a ne vy? A tak se s ní raději nebavíte, mračíte se a chcete ji trumfnout. Jestliže se vám v hlavě přemítají podobné myšlenky, semínko závisti je zaseto. Bohužel nepřináší nic dobrého, spíše spoustu negativity a bolesti. Zbavte se závisti a váš život bude mnohem šťastnější.

Důvodem závisti a žárlivosti bývá nízká sebeláska a jsou spojeny s negativními emocemi, jako jsou zášť, touha ublížit, zlost, msta, ale i bolest a smutek. „Tyto dvě negativní emoce vznikají při zaměřování pozornosti ven, na životy druhých a následném srovnávání, při kterém vznikne pocit svého znevýhodnění oproti druhým,“ vysvětluje psycholožka Lucie Kolaříková. Porovnáváme svou krásu, spokojenost rodiny, výši platu, bydlení, zkrátka téměř vše. Závist přichází víc ve vztahu k hmotným předmětům, zatímco žárlivost se týká spíše vztahů. Závidět můžete kamarádce mobil a malý zadek, ale žárlivost spíš pociťujete k bratrovi, kterému se vaši rodiče víc věnují. A jakmile takový pocit vznikne, dráždí vás, rozptyluje a ovlivňuje vaše chování až do takové míry, že tím sobě i ostatním ubližujete. Ale naštěstí tomu tak nemusí být. Pokud se rozhodnete a chcete s takovými pocity skoncovat, nebo je alespoň minimalizovat, můžete. Dle Lucie Kolaříkové cestou sebelásky, budováním své vlastní hodnoty a učením se milovat to, kým jste, a co v životě máte a vděčností za svůj život. Začít můžete právě takto.

Při porovnávání se zaměřte na sebe

Když závidíte, znamená to, že své nevidíte. Druzí mají to, co vy byste si tolik přála a nemůžete to mít nebo si na to netroufáte. Vnímáte ostatní jako lepší, než jste sama. A tak jdete a koupíte si lepší auto, dražší kabelku a vyberete luxusnější dovolenou. A cítíte se skvěle. Ale jak dlouho? Problém nastává, že vždy bude někdo lepší než vy. Nikdy nemůžete vyhrát, možná jen na chvíli. Takže když se do vás závist pustí, reagujte raději jinak. Zaměřte se na sebe. Podívejte se na to, čeho jste dosáhla, oceňujte to, co máte, jako například zdravou a fungující rodinu, čeho plánujete dosáhnout a kam se chcete posunout. Díky tomu se stanete více pozitivní a emocionálně stabilnější, protože už se nebudete srovnávat a cítit závist k tomu, co ten druhý má či dělá. Jak řekl Theodor Roosevelt: „Srovnávání je zloděj radosti.“

Buďte vděční za to, co máte

Kromě srovnávání se sama se sebou přidejte do svého života pravidelné cvičení vděčnosti, abyste minimalizovala závist. Postačí vám k tomu jen dvě minuty denně, kdy se zasoustředíte a budete vděčná za všechny věci, které máte. Vytvořte si je v hlavě nebo si je zapište do diáře na začátek nebo na konec dne.

Rozvíjejte svou mentalitu

Závist často pochází z toho, že v určité oblasti vašeho života vnímáte jakýsi nedostatek. Možná závidíte, protože někdo jiný dostal práci, kterou jste chtěla. Nebo protože někdo jiný dostal příležitost, ve kterou jste doufala. Možná závidíte, protože se bojíte, že něco ztratíte, a to vás zasáhne. „Tím, že se vaše mysl soustředí na nedostatek, může zmást myšlenky a pocity a způsobit silnější negativní emoce,“ říká live kouč Henrik Edberg na svém blogu The Positivityblog, „a tím, že je krmíte, vzniká více takových špatných myšlenek.“ Chcete-li se dostat z této omezující a destruktivní mentality, musíte se rozhodnout, že se zaměříte na příležitosti a nové šance. Určitě existuje spousta pracovních příležitostí, vzdělávání, druhů cvičení, které vám pomůže zhubnout. Tento způsob myšlení zbavuje tlaku, který můžete cítit, když nemáte dostatek mentality. Byl-li neúspěch způsoben vaší chybou, poučte se a jděte dál.

Naplňujte svůj život

Jednoduchý a snad nejlepší způsob boje se závistí a jak se před ní ochránit. Když ve svém životě budete jen bloumat bez cílů a zápalu, vášní a plánů, budete mít neustále čas si ve svých myšlenkách živit závist. Zamezte tomu jednoduše tak, že naplníte svůj život zábavnějšími aktivitami, které dělat chcete a jsou pro vás důležité. Stanete se tak mnohem uvolněnější a méně náchylná k přehnaným reakcím i na drobnosti. Takže zkuste trávit méně času analyzováním života svého a druhých a věnujte více času prozkoumávání života, a to jakýmkoliv způsobem. Buďte svobodná a zařiďte si život tak, aby vám v něm bylo dobře.