Na Vánoce spolu, nebo odděleně?

Na Vánoce spolu, nebo odděleně? Zdroj: iStock.com

Jak poznáte, že už máte s partnerem trávit Vánoce společně a vzít ho mezi příbuzné?

Máte nového přítele už pár měsíců nebo rok a letos by to mohly být vaše první společné Vánoce? Je vhodná doba mu společné svátky navrhnout, nebo máte raději ještě rok počkat? Kdy nastal ve vztahu čas je trávit dohromady?

Byli jste spolu na dovolené, téměř už u něj bydlíte, je vám spolu fajn a máte plány do budoucnosti. A tak jak se vánoční svátky blíží i ve vaší hlavě vyvstává otázka „Budeme na Štědrý den spolu?“ čím dál častěji. Stejnou otázku řeší i moje kamarádka Simona, která oslavila s přítelem na podzim první výročí vztahu. A otázku „Budete spolu na Vánoce?“ jí nepokládají jen všichni okolo, ale i ona sama. Jak se ho má zeptat? Už je čas? Není to moc velký krok? Zvládne naši rodinu? Má rád tradice? A místo těšení se přichází stres. Čas letí a je potřeba se rozhodnout. Co promyslet, než kývnete na společné svátky?

1. Je přítel připraven na setkání s vaší rodinou?

Podle neuropsycholožky specializující se na partnerské vztahy doktorky Sanam Hafeez je dobré se zamyslet nad tím, jak vaše svátky vypadají. Pokud chodíte s přítelem pár měsíců a na Vánoce vás klasicky čeká kolotoč rodinných návštěv, brzděte. Poslední věcí, kterou by váš přítel chtěl asi poslouchat, jsou všetečné otázky vaší osmdesátileté babičky, kdy se budete vdávat a že už ona ve vašem věku měla druhé dítě. „Žádný nový vztah nepotřebuje takový tlak,“ říká doktorka Hafeez. Podle ní je setkání s rodinou a trávení s ní sváteční dny jednou z největších výzev, která způsobuje stres a nejistotu. Velké rodinné shromáždění, kulturní rozdíly, raději se o tom partnerovi zmiňte a promluvte si, zda je ochotný a připravený to zvládnout. Když odpoví ne, neberte to tak, že to s vámi nemyslí vážně, jen zkrátka třeba ještě není na takovou sešlost připravený. Dávkujte setkání raději postupně.

2. Je společná dovolená v rozpočtu vás i vašeho partnera?

Ač jsou Vánoce vnímány jako rodinné svátky, kdy je důležité být spolu, tak jsou to i dny značně finančně náročné. Nákupy dárků, jídla, oblečení, spousty společenských akcí, dopravy z místa na místo, a to všechno něco stojí. Chcete spolu strávit společně čas, ale je důležité být realistický. Chcete utrácet spoustu peněz za někoho, s kým se znáte jen krátce? Cestování, dárky pro „novou“ rodinu, nákupy, hromady jídla. Pokud víte, že váš partner nebo i vy sama bojujete finančně nebo pokud šetří, aby si koupil něco velkého, možná zkuste velké představování a rodinné oslavy nechat na příští rok.

3. Je váš vztah dost zralý?

Neexistuje žádná přesná doba trvání vztahu, po které byste měli trávit svátky společně. Některé dlouhodobé vztahy ani po třech letech chození netráví sváteční dny společně a plánují je například, až spolu budou manželé či mít společné bydlení. Podle doktorky Sanam Hafeez nemůžete měřit zralost vztahu po dnech či měsících. Ale můžete to posoudit tím, že si položíte jednu důležitou otázku: Jsem hrdá na to, že jsem s tímto člověkem? „Můžete být spokojeni s novým vztahem, ale nemusíte být dostatečně sebevědomí na to, abyste přivedli svého partnera do rodiny,“ říká Hafeez. Když jste si jistá stavem vašeho vztahu a víte, že váš partner zvládne i těžké a nepříjemné chvíle, jste připraveni strávit svátky společně. Pokud ne, i to je v pořádku. „Je zcela normální a žádoucí dopřát si více času, než partnera přivedete do své rodiny. Je to velký krok, a proto se nebojte ho vážit a klidně odsuňte představení, společný víkend, večeři o měsíc později,“ říká Hafeez.

4. Vidíte společnou budoucnost?

Je příjemné mít někoho, s kým můžete strávit vánoční svátky a prožívat s ním rodinnou soudržnost. Ale dle seznamovací expertky Ann Morgenstern byste měla své rodině představit jen někoho, s kým si skutečně dokážete představit společnou budoucnost. „Pokud si tím nejste úplně jistá, nechte prozatím oslavy oddělené,“ říká Morgenstern. „Než se rozhodnete strávit sváteční dovolenou společně, ujistěte se, že jste ve vztahu na stejné vlně.“

5. Co znamená společné trávení svátků pro vašeho partnera?

„Společné trávení času, jako je dovolená či svátky, je obecně intimní činností, která má vztah prohloubit a posunout dál,“ říká manželský poradce Brent Stweitzer. „Ale nepředpokládejte, že to pro vašeho partnera znamená to samé, co pro vás.“ Někteří lidé mohou vidět společné Vánoce jako další velký krok ve vztahu a jiní jen jako další věc, kterou můžou dělat společně. Je důležité mluvit se svým partnerem o vašich pocitech a očekáváních. Můžete dokonce otevřít diskusi o tradicích vaší rodiny a nevyslovených rodinných pravidlech. „Tím si oba zavedete dobré komunikační návyky ohledně očekávání (zejména kolem svátků), bez ohledu na to, zda vztah vydrží navěky,“ říká Sweitzer.

Stejně jako je příjemné strávit dovolenou se svým partnerem, je důležité nejprve zvážit, zda je váš vztah na to skutečně připraven. Pokud máte pocit, že je ten pravý čas, promluvte si se svým partnerem. Otevřená diskuse vám pomůže rozhodnout se, co je pro tento rok pro váš vztah nejlepší.