já ho žeru

já ho žeru Zdroj: iStock.com

Jak poznáte, že jste fakt zamilovaná?

Léto je na nové lásky jako stvořené. Přichází řada situací, kdy se setkáváte se zajímavými lidmi a láska na vás může čekat na každém rohu. Nebo možná už nějaký ten nový objev pár měsíců máte a nejste si jistá, jestli je to ono. Jak poznáte, že máte motýly v břiše?

Každý z nás prožívá zamilovanost trochu odlišně, ale mnohé pocity jsou pro všechny stejné. Jestli je to láska, nebo jen chvilkové poblouznění, vám prozradí vaše tělo a mysl jasnými znameními. Mějte je v merku a budete vědět.

Nemůžete na něj přestat zírat

Pokud se na sebe často s partnerem díváte, několikrát během chvíle o sebe zavadíte letmými pohledy, znamená to, že se máte plnou hlavu. Oční kontakt totiž pouto mezi lidmi upevňuje. Jestliže máte touhu vyhledávat partnerův pohled, ráda a často se na něj díváte, jste zamilovaná až po uši. Potvrzují to i mnohé studie, které zjistily, že páry, které se často dívají do očí, prožívají silnější romantické spojení než ty, které ne.

Máte pocit, že poletujete

Je naprosto normální cítit se lehce, blaženě v mysli i na těle. Studie z Kinseyho institutu vyzkoumala, že mozek osoby, která se zamilovala, vypadá stejně jako mozek člověka, který užíval kokain. Za tento pocit můžete poděkovat dopaminu, který je produkován v obou případech. To je i jedno z vysvětlení, proč lidé v nových vztazích mohou jednat naprosto nesmyslně.

Stále o něm přemýšlíte

Pokud někoho milujete, můžete mít pocit, že ho nemůžete dostat z hlavy. Je to proto, že váš mozek uvolňuje fenylethylamin. Tento hormon vytváří pocit fascinace a neschopnosti se ovládat. Fenylethylamin se nachází také v čokoládě, což vám konečně může vysvětlit, proč nezůstáváte u jednoho čtverečku.

Chcete, aby byl šťastný

Láska je rovnocenné partnerství, kdy zároveň ale zjišťujete, že štěstí partnera je pro vás velmi důležité, často víc než vaše. Takzvaná „soucitná láska“ může být podle výzkumu jedním z nejvýraznějších známek zdravého vztahu. To znamená, že jste ochotna dělat mnohé věci jen proto, aby byl váš partner šťastnější. Měníte sporty, stereotypy, názory…

V poslední době jste více nervózní

Ačkoli láska je často spojena s povznášejícími pocity, může být také obrovským zdrojem stresu. Zamilovanost často způsobí to, že váš mozek uvolňuje stresový hormon kortizol, což může vést k pocitu nervozity a horka. Vaše trpělivost je testována mnohem víc.

Necítíte bolest tak silně

Jste-li zamilovaná, necítíte fyzickou bolest tak silně. Studie provedená na Stanford University School of Medicine dávala účastníkům výzkumu fotografii někoho, koho milovali, a zjistila, že pohled na své milované snížil vnímání mírné bolesti až o 40 % a silné bolesti až o 15 %. Takže pokud plánujete tetování, vezměte si s sebou fotografii svého miláčka nebo rovnou celého živého.

Zkoušíte nové věci

Každý chce zapůsobit, zejména na začátku vztahu, to je jasné, ale pokud zjistíte, že se neustále snažíte dělat nové věci, které baví vašeho partnera, byla jste zasažena amorovým šípem. Jdete lézt ferratu, i když nelezete, začnete pít pivo, zkoušíte nový sport, díváte se na úplně jiné filmy… V mnoha případech tyto nové aktivity mají pozitivní vliv na váš osobní růst.

Jste jako nemocná

Je vám nevolno, často se potíte, váš žaludek před schůzkou dělá kotrmelce, tak to budete nejspíše zamilovaná. Studie zjistila, že zamilovanost způsobuje to, že se cítíte jako nemocná a mohou se u vás objevovat fyzické příznaky podobné úzkosti nebo stresu, nejčastěji pocení.