.

. Zdroj: iStock.com

Jak mít za kamaráda muže a být opravdu jen přátelé

Najít a udržet si přátelství mezi mužem a ženou nebývá jednoduché. Asi tušíte proč. Často se totiž do platonického vztahu vkrade láska a sex. Jak mít tedy za dobrého kamaráda muže, aby z toho nebylo víc, anebo nic?

Oscar Wilde kdysi pronesl, že mezi mužem a ženou neexistuje přátelství, jen vášeň, nepřátelství, láska, ale žádné přátelství. Je fakt, že udržet přátelství mezi mužem a ženou není úplně snadné. Sympatie mohou totiž velmi snadno přejít v něco víc, a to nejen na začátku vztahu. A když už to udržíte, je to vaše okolí, které z vás dělá pár a přisuzuje vašemu vztahu sexuální podtext.

Jedno smutné postesknutí jsem nedávno zaslechla při rozhovoru dvou žen v metru: „On je skvělý kolega, navíc taky běhá, takže si dáváme tréninky i spolu. Docela mi radí, pak to probíráme u oběda, jenže těch řečí od ostatních, že spolu určitě spíme. Přitom je to to poslední, na co myslím, fakt.“

To, že přátelství mezi mužem a ženou neexistuje, ale není pravda. Chcete-li mít skvělého kámoše, můžete. Jen je potřeba se v takovém přátelství pohybovat trochu jinak než s kamarádkami.

Jsme jen kamarádi

Pro přátelství s opačným pohlavím je klíčová komunikace. Dokud oba víte, kde jsou hranice, bude všechno klapat. Chovejte se tak jako s každým jiným přítelem, buďte laskavá, čestná a oddaná přátelství. Vždy je ale dobré si na začátku vše vyjasnit. Americká vztahová koučka a autorka několika knih o seznamování a udržení si lásky a přátelství Nancy Nicholas v jedné ze svých knih nabízí způsoby, jak si přátelství s muži nastavit.

Co dělat a nedělat v kamarádství s mužem

Řekněte si vše předem. Už jste v romantickém vztahu? Máte přítele? Jen o tom svému novému kamarádovi řekněte. Nikoho nehledáte, je vám fajn samotné? Také se o tom zmiňte. Nezapomeňte říci, jak si ceníte vašeho přátelství a je vám v něm příjemně. Bavte se na rovinu a nebojte se různých témat. Stejně tak i své okolí informujte o tom, že jste s Petrem jen přátelé a vašeho přátelství si ceníte. V neposední řadě navzájem respektujte své milostné vztahy.

Nemluvte často o lásce a vztazích. Druhá strana by si to mohla vyložit tak, že mu něco naznačujete. Věnujte čas při svých rozhovorech tématům, které vás baví. Ať je to sport, vaření, pracovní záležitosti či filmy a divadlo.

Nevysílejte smíšené signály. Žena, která je koketní, provokativně se obléká, často se muže dotýká a objímá ho, podporuje a rozdmýchává sexuální napětí. Jste-li jen přáteli, omezte doteky. I když je mu mizerně, podpořte ho hlavně slovy.

Podílejte se na výdajích. Jednou platí on, jednou vy. On sežene lístky na basketbal, vy na koncert. Za sebe plaťte vždy, tím dokazujete, že se o sebe umíte postarat a nevytváříte ochranitelské a mocenské pocity.

Můžete u něj i přespat. Říká se, že muži vždy chtějí raději sex než přátelství. To je ale mýtus. Všichni muži nejsou stejní, stejně tak jako ženy. Takže se najde mnoho těch, kterým přátelství bez sexu vyhovuje.

Buďte autentičtí. Říkejte, co si myslíte i to, že o romantický vztah nemáte zájem. Nepřetvařujte se, protože jen tak můžete druhému ukázat, kdo jste, a vypěstovat si vzájemnou důvěru. Jen tak se budete cítit v přátelském vztahu uvolnění.

Udělejte si čas na malou sebereflexi. Zeptejte se sama sebe, zda existuje nějaký legitimní důvod, proč by si někdo myslel, že vy a váš přítel byste mohli být nebo se mohli stát více než přáteli. Věci se mění, city taktéž. Jakmile vy sama pocítíte změnu k muži, se kterým jste doteď byla jen kamarádka, nebo máte naopak z jeho strany pocit, že se atmosféra vztahu mění, otevřete tohle téma a ujasněte si, co se děje. Z přátelství se může vyklubat láska anebo odloučení.