...

... Zdroj: istock.com

I single ženy chtějí být matkami. Lze počít bez partnera?

Žen, které z různých důvodů nemají partnera a děti, je spousta. Partnerské vztahy se buď nevyvedly, nebo na ně kvůli práci nezbyl čas. Ovšem biologické hodiny tikají v těle každé ženy a touha po mateřství se může s věkem stupňovat. Co s tím? Opravdu lze počít i bez partnera? Na vaše dotazy odpovídala MUDr. Ivana Oborná, Ph.D., vedoucí lékařka specializované kliniky MySpermBank, která zprostředkovává českým ženám umělé oplodnění na zahraničních klinikách.

Je mi 36 let, zrovna jsem se rozešla s přítelem po 7 letech. Mám obavu, že než si najdu nového partnera a rozhodneme se mít dítě, bude už pozdě. Co byste mi poradila, slyšela jsem, že se dají třeba zamrazit vajíčka?

Ano, zamrazení vajíček je možné, nejlepší výsledky jsou však u žen do 30 let. Tento výkon nehradí zdravotní pojišťovny. Rozhodnutí a volba postupu je na vás.

Jak celý proces funguje. Jak si mohu vybrat dárce, podle životopisu? Nebo jde o anonymní dárcovství? Můžete mi popsat celý proces, Máte nějaké doporučení z ČR. Kolik máte dárců?

Dárcovství v ČR je anonymní, ale sama si můžete např. vybrat z databáze dárců na stránkách SBI www.myspermbank.cz. Vybírat můžete podle různých kritérií (barva očí, vlasů, výška, váha, krevní skupina, stravovací návyky, vzdělání …), v současnosti nabízíme asi 50 dárců.

Když přijdu jako single žena že chci mít přes umělé oplodnění dítě, jak probíhá celý proces a jak dlouho to trvá?

Vstupní pohovor je možné absolvovat do jednoho měsíce. Dále pak podle věku, zdravotního stavu, absolvovaných vyšetření a hlavně zvolené techniky léčby. V souvislosti s vaší plodností se pak snažíme, aby celý proces trval co nejkratší dobu.

Zajímalo by mě, na jaké kliniky do jakých zemí pak ty ženy posíláte - jsou to prestižní kliniky nebo běžná státní zařízení? Mají ženy možnost nějak zjistit kvalitu těchto klinik, nebo garantujete, že jsou to odborníci?

Spolupracujeme s odborníky, které osobně známe. Tato pracoviště jsme osobně navštívili. Jde vesměs o nestátní zdravotnická zařízení. Další informace jsou k dispozici na internetových stránkách těchto pracovišť.

Jak dlouho celý proces trvá? Musím například čekat na zařazení do programu? Je o tento typ oplodnění velký zájem?

Vstupní pohovor je možné absolvovat do jednoho měsíce. Dále pak podle věku, zdravotního stavu, absolvovaných vyšetření. v souvislosti s vaší plodností se snažíme, aby celý proces trval co nejkratší dobu.

Celý chat je k dispozici zde: