.

. Zdroj: istock.com

Existuje láska na první pohled?

Vaše oči se setkají. Vy čekáte na jedné straně nástupiště a on zrovna nasedá do vlaku. Jen se zlehka ohlédne a spatří vás. V ten okamžik oba víte, že tohle je láska. Nebojte, nepokouším se tu psát milostný román, mluvím o lásce na první pohled. Existuje jen v knihách, nebo se dá prožít opravdově? Můžeme po pár minutách seznámení říct, ano, tohle je ten pravý?

„Myslíš si, že existuje láska na první pohled?“ zeptala jsem se při průzkumu týkajícím se lásky svého praktického, realistického, pevně stojícího nohama na zemi manžela. Říkám si, že zkusím lepší vzorek než mé citlivé, některé hormonálně ovíněné a o lásce mluvící kamarádky, které my na sto procent řeknou, že ano. „Jasně, určitě existuje.“ Zarážím se nad nečekanou odpovědí. „Jednou jsem si myslel, že se mi to stalo, no, ale pak to nějak nevyšlo.“ Zjištění, že já jsem láskou na první pohled nebyla, nechávám stranou k příštím úvahám a spíš mě zaujal fakt, že potvrzuje situaci z románů. Nebylo to jen pomatení smyslů či rozbouření hormonů? Ale proč by tomu říkal láska?

Znám mnoho lidí, kteří mi tvrdí to samé. Ano, byla to mezi námi láska na první pohled. Pozadu nezůstávají se svým přiznáním ani celebrity. Princ Harry ji nejspíše zažil, když říkal v rozhovoru pro BBC, že věděl, že Meghan Markle je pro něj ta pravá. Portia de Rossi řekla téměř totéž o Ellen DeGeneres stejně jako Matt Damon o své ženě Lucianě. A některé důkazy z řad psychologických výzkumů publikované v knize E. Naumanna, Láska na první pohled: Příběhy a věda (2004) naznačují, že asi 60 procent lidí lásku na první pohled zažilo.

Ale skutečně se jim to stalo?

Řada vědců zkoumala lásku na první pohled, ale nový výzkum z Nizozemska (Zsok, Haucke, De Wit, & Barelds, 2017) nabízí důkazy, které tento láskyplný jev podporují. Vědci požádali téměř 400 mužů a žen, aby podstoupili průzkum o možnosti nalezení partnera po prvním setkání. A co zjistili? Potvrdili tento fenomén?

1. Láska na první pohled existuje

Lidé skutečně popisují, že zažívají lásku na první pohled v okamžiku, kdy se setkají s nějakou osobou. Je to silná počáteční přitažlivost, která by se později mohla stát vztahem.

2. Pravděpodobněji zažijete lásku na první pohled s fyzicky přitažlivými lidmi

Na základě těchto studií vědci s větší pravděpodobností prohlašovali, že člověk zažívá lásku na první pohled s fyzicky přitažlivými ostatními.

3. Muži zažívají lásku na první pohled víc než ženy

A, tak už možná chápu odpověď mého manžela. Vědci si nejsou jisti, proč se to tak stává, ale muži se k lásce na první pohled přiznávají častěji. „Ženy mohou být méně nakloněny k této zkušenosti s láskou na první pohled, protože jsou selektivnější při svém výběru,“ říká sociální psycholožka z University v Marylandu, Theresa E. DiDonato, Ph.D. My, ženy, hodnotíme, dlouze přemýšlíme, zvažujeme parametry, a to hned při prvních setkáních, v té osudové chvíli.

4. Láska na první pohled není obvykle vzájemná

A tady rovněž chápu nevydařenou lásku mého manžela. Srovnání informací účastníků výzkumu o lásce na první pohled ukázalo, že se jedná o typicky jednostranný jev, což naznačuje, že oboustranně sdílená okamžitá láska není příliš častá. Vědci se však domnívají, že intenzivní počáteční zkušenost jednoho partnera by mohla pomáhat utvářet vzpomínku druhé osobě a podvědomě ji přesvědčit, že on nebo ona také lásku na první pohled zažili.

5. Láska na první pohled není opravdu "láska"

Vlastnosti, o kterých je známo, že odrážejí lásku, mezi něž patří intimita, vzájemné pouto, vášeň, nejsou v prvních okamžicích příliš silné. Nebo alespoň nejsou zažívány ve stejné míře, jak je prožívají lidé v pevných milostných vztazích.

V celkovém bádání věda upřednostňuje spíše romantiky. Při lásce na první pohled nejde tak moc o pocit „lásky“ nebo „vášně“, místo toho jde spíše o silné napětí nebo přitažlivost, které otvírají možnosti vztahu. Lásku na první pohled tak můžete zažít víckrát, ne vždy se rozvine v trvalý a pevný vztah, ale když to vyjde, jde o opravdu skvělý příběh, který se s chutí vypráví a na nějž se nezapomíná.

Vyústila i u vás láska na první pohled v něco víc a už plánujete svatbu? Jestli ano, přinášíme tipy na nejkrásnější šaty, účesy, kytice. Chcete inspiraci na nejromantičtější místa, kde se vdávat a kdy a co je potřeba zařídit? To vše a mnohem více inspirace a užitečných informací najdete v našem speciálu Dokonalá svatba. Naplánujte si s námi vaši svatbu snů!