Video placeholde

Existuje dobrá kamarádka, nebo ji marně hledáte?

Je tady, když ji potřebujeme. Naslouchá nám, zná nás, má pochopení pro všechny naše výstřelky, špatné nálady a dokáže celé hodiny poslouchat, jak nás muži štvou. Ano, mluvíme o dobré kamarádce. Kolik jich máte? Existují ve vašem životě opravdoví přátelé?

Mám hodně přátel. S některými jezdím lyžovat, s jinými donekonečna rozebírám pracovní strasti i slasti, ale když bych měla počítat ty opravdové, je jich pár, a to doslova. Tím, jak se můj život mění, měnila se i má přátelství, některá však vydržela různá úskalí a už jim táhne na dvacet let. Jak to, že některá vydrží a jiná padnou?

Musí tam být chemie

Ano, jako při výběru partnera i tady fungovala určitá chemie. Sdílené hodnoty, podobný pohled na svět a život. Říká se, že vrána k vráně sedá. Výborně si rozumět ale mohou i lidé s poměrně rozdílnou povahou, rozhodující je emocionální blízkost a důvěra. "Je třeba povídat si z očí do očí a obejmout se a dát vzniknout důvěrnému poutu," říká psycholožka Beverly Fehr.

Společně strávený čas

Je jedním z důležitých prvků přátelství. Čas, který společně prožíváme a skutečně si nasloucháme. A hlavně ochota aktivně tento vztah budovat. Už několikrát se mi stalo, že má přátelství tak nějak zanikla díky nezájmu se potkávat. Tolikrát jsem se snažila organizovat schůzky, společné holčičí víkendy, volala k narozeninám, ale když jsem to nebyla já, nikdo se neozval. Po celkem dlouhé době jsem si řekla dost. Není-li zájem z druhé strany, proč udržovat ohýnek.

Video placeholde

Konflikty jsou důležité

Často souvisí se změnou, která ve vašem životě na sto procent někdy nastane. U mě bylo velkou zkouškou přátelství mateřství, nejen mé, ale i mých kamarádek. „Pokud se přítel podstatně změní, změní se často i přátelství. Často láska k dítěti přebije přátelství,“ vysvětluje sociolog a psycholog Wolfgang Krüger. U některých mých kamarádek to tak bylo. Absolutně změněný pohled na svět bez možnosti kompromisů zabil mnohá má přátelství. A přežila jen ta, ve kterých jsme schopné respektovat odlišnosti. Holt s některými kamarádkami nechodím na dobrou čínu v krabičce, ale své životní strasti si sdělujeme nad talířem plným biopochoutek a s chutí žvýkám čekanku.

Umění přátelství

Když si prohlížíte profily lidí na sociálních sítích, až žasnete, kolik mají přátel. Tolik lajků k vaší dovolené, ale když vám v pátek večer vypadne program, jste právě sama a chcete jet s přáteli na dovolenou, nikdo tu není. Nikdo nemá čas, ale věřte, že lajk by vám dali. Jak říká socioložka Sherry Turkle ve své knize Společně sami, přátelství je nutné pěstovat, prožívat společné chvíle, aktivně se na něm podílet, mít elán a zaujetí pro společnou věc a schopnost respektovat druhého. V dialogu s přítelem totiž můžeme narazit i na neshody v zásadních životních otázkách, ale platí, že co nás činí šťastnými, nás může i ranit. Tohle riziko však stojí v zájmu hlubokého přátelství za to podstoupit.