Kdy ve vztahu zbystřit?

Kdy ve vztahu zbystřit? Zdroj: iStock.com

Deset varovných signálů špatného vztahu. Kdy zbystřit?

Jak přemýšlíte o svém vztahu? Cítíte se jistá, milovaná a přijímaná i se svými chybami, nebo vám spíše naskakují negativní myšlenky a pocit nejistoty či osamělosti? Každá si přejeme mít skvělý vztah, ale ne vždy tomu tak je. Jak poznáte, že s vaším vztahem něco je?

Už nějaký čas nejde ignorovat, že váš přítel se k vám nechová s láskou a úctou. Vyskytne-li se chyba, upozorňuje na vaši neschopnost a někdy se to nebojí zmínit ani před přáteli. Když se podíváte do zrcadla, už dlouho tam nevidíte ženu šťastnou a rozzářenou. Víte, že se něco děje.

TIP NA VIDEO: Co je ve vztahu kompromis a co už je přes čáru?

Kanadská psycholožka Laurie Pawlik-Kienlen byla za svůj život svědkem řady nefunkčních vztahů, které se podepisovaly na sebevědomí a celkovém životě žen. Ve svém e-booku s názvem Jak opustit někoho, koho miluješ (originál How to let go of someone you love) se nefunkčním vztahům věnuje a učí, jak je poznat a jak z takových vztahů odcházet. Jak jste na tom se svým vztahem vy? Máte z něj špatný pocit? Podívejte se na varovné signály, které vám vaši domněnku potvrdí, či naopak.

1. Tajíte před ostatními, jak se chová

Tajíte před ostatními, jak je hrubý na vaše děti, co zničil v zápalu rozčilení nebo že vás nutí lhát ostatním či dělat věci, které se příčí vaší morálce? Pokud nemůžete, nechcete nebo se stydíte říci své rodině či kamarádkám, jak s vámi přítel jedná, pak se dle odborníků nenacházíte ve zdravém vztahu. Laurie Pawlik-Kienlen vidí tento signál jako jeden z nejzásadnějších. Čím více skrýváte, tím je váš vztah horší.

2. Chce, abyste se změnila

Pokud vás váš přítel nebo manžel nemiluje takovou, jaká jste, nemůžete se s ním nikdy cítit příjemně a bezpečně. Měl by vás přijímat takovou, jaká jste. A co vy, jak jste se sebou spokojená? Pokud se vaše hodnocení sama sebe odráží od názorů vašeho partnera, který vám neustále něco vyčítá, není to pro vás vůbec dobré.

3. Je podezřívavý a hodně žárlí

Neustálé kontrolní telefonní hovory, nároky na váš čas a žárlivé záchvaty NEJSOU známkou lásky. Pokud vám partner nedůvěřuje, obviňuje vás z lhaní a žárlivé scény jsou běžnou součástí vaší domácnosti, měla byste nejen dle psychologa Lundyho Bancrofta, který má více než dvacet pět let zkušeností v oblasti zneužívání a traumat ve vztazích, svůj vztah přehodnotit.Mezi varovné signály zneužívajících vztahů patří nedostatečná důvěra, nedostatek respektu a neschopnost nebo neochota dopřát svobodu,“ říká ve své knize Měl bych zůstat, nebo mám jít: Průvodce, jak zjistit, zda váš vztah stojí za to zachránit. Snaží se vás nebo vaše děti partner ovládat? Promluvte si s někým, komu důvěřujete, osobně, a rozhodně takovou situaci řešte.

4. Shazuje vás, a to i před ostatními

Pokud váš protějšek zesměšňuje vaše myšlenky nebo názory a vy se cítíte kvůli němu hloupě a ošklivě, pak pro vás rozhodně není dobrým partnerem. Možná je více kritický nebo negativní, ale rozhodně nemá právo vás ponižovat a urážet. Ani vás, vaše děti nebo to, co děláte. Je ale jen na vás, zda mu dovolíte vás takto shazovat. „I když máte hypotéku a tři děti, nemusíte zůstat u muže, který vás uráží,“ zdůrazňuje odbornice Pawlik-Kienlen.

5. Necítíte se ve vztahu jako rovnocenný partner

Dělá váš manžel nebo přítel všechna rozhodnutí sám? Neptá se vás, co chcete, protože on ví, co je pro vás dobré? I nerovnoměrná rovnováha moci je známkou špatného vztahu i znamením, že je čas z tohoto vztahu jít pryč. Pamatujte, že existuje rozdíl mezi zdravým kompromisem a nezdravým služebníkem. Nejste otrok, ani když jste finančně závislá na manželovi.

6. Nemáte stejné pohledy na budoucnost

Pokud se nedokážete dohodnout na své budoucnosti, která se týká financí, dětí, bydlení, možná se ještě hlouběji zamyslete, zda je tento muž pro vás ten pravý. Ano, nikdo neví přesně, jak bude budoucnost vypadat, ale silným pojítkem šťastných vztahů jsou stejné plány do budoucna. On chce ještě pár let cestovat a pak se možná i usadit v cizině? Kdežto vy máte ráda svou rodinu tady a toužíte zakořenit? Možná už teď jdete každý jiným směrem.

7. Váš přítel sice říká, že vás miluje, ale nechová se tak

Možná říká „Jsi nejlepší, moc tě miluju, víš, že mi chybíš,“ ale je ochotný se vidět jen jednou za týden. Více času tráví s přáteli, ve volání či esemeskách je sporý a často mu do vašeho setkání něco vleze. Víc než slovům v tomto případě věřte jeho neverbálnímu chování. Jak se k vám chová, když jste spolu, je to láskyplné a pozorné chování? Bere vás mezi své přátele?

8. Cítíte se ve vztahu smutná a nešťastná

Pokud se ve svém vztahu necítíte bezpečně, pohodlně a milována, ale nerespektována a osamělá, zřejmě nebudete v tom pravém vztahu. A rozhodně byste tyto pocity neměla ignorovat. Jak se cítíte, když jste bez partnera? Víc se smějete, jste uvolněnější, cítíte se lépe než v jeho blízkosti? Váš život neutváří soužití s partnerem. Nemusíte být s někým, s kým se cítíte nešťastně, jen proto, že se bojíte být sama.

9. Vaše rodina a přátelé nepodporují váš vztah

Samozřejmě byste si neměla vybírat partnera podle vaší rodiny či přátel, ale měla byste jejich názory brát v úvahu. Pokud má vaše rodina nebo přátelé silné výhrady k vašemu partnerovi, zeptejte se jich, co se jim na něm nelíbí. Zjistěte, v čem tkví jejich verze, ať vám sdělí konkrétní důvody, proč pro vás není dobrý. Možná půjde jen o to, že ho moc neznají. Zjistěte, co je zdrojem jejich pocitů. Možná vidí víc než vy přes své zamilované růžové brýle.

10. Hledáte varovné signály špatného vztahu

Nejdůležitějším varovným signálem špatné lásky jsou vaše pocity. Proč se bojíte o svůj vztah? Jak jste přišla na to, že není vše v pořádku? Možná to nejste vy, kdo je ve špatném vztahu, ale někdo ve vašem okolí, například sestra, kamarádka či kolegyně v práci. V každém případě jednejte. Promluvte si s odborníkem, blízkými lidmi, požádejte je o pomoc či radu. Chtějte být šťastná, máte na to právo.