.

. Zdroj: iStock.com

Dejte stopku srovnávání a pocitu, že žijete málo zajímavý život

Zas to na vás vykouklo. Jejich profil a dovolená snů. Super plavky, nádherná panoramata, věčně zamilované pohledy. A co máte vy? Náhle je nálada na bodu mrazu a vy chcete víc. Srovnávání je zloděj radosti, a pokud s ním nezatočíte, ukradne vám váš spokojený život.

„Budu se vdávat,“ s nadšením v hlase na vás haleká kamarádka. Objímáte ji a gratulujete, ale v nitru jste spíš naštvaná a polykáte slova jako: „Ta se má. Teď bude středem pozornosti jen ona. Já tak krásnej prsten nedostala.“ Místo abyste byla ráda, srovnáváte se s ní. Doma vytvoříte dusnou atmosféru, která vznikla z vaší skleslé nálady. Že si krásně žijete, přítel vás miluje, a i když na ruce nemáte briliant, do dneška se vám váš zásnubní prstýnek zdál nejhezčí, najednou je to málo. Někdo se má líp. Srovnávání vám právě ukradlo radost ze svého života. Kolikrát za den svůj život hodnotíte? Jak moc vás ovlivňuje to, co vidíte na sociálních sítích?

Až budu, až zhubnu, až si koupím… tak to bude ono

Najednou potřebujete lepší boty, dovolenou i postavu, protože jste viděla, že ona To má. Srovnávání se v životě nevyhnete, je to lidská přirozenost, ale jen pokud se pohybuje ve zdravých mezích. „Zdravé porovnávání je v pořádku. Porovnáváme se, často a kolikrát nevědomky. Máme to v sobě zakódované, protože i právě díky tomu se o sobě dozvídáme spoustu věcí a učíme se přijímat sami sebe. I proto se často snažíme průběžně hodnotit, nakolik se nám to daří a srovnáváme svou pozici s ostatními,“ říká psycholožka Kateřina Vozáryová, ale jak sama říká, vše má svou míru. Jak začne člověku ničit život, je tu problém. Rachel Cruze, autorka knih, finanční expertka a moderátorka The Rachel Cruze Show se tématem srovnávání zabývá, neboť právě neustálá snaha mít se líp vede často k finančním problémům. Stejně jako my všichni i ona se přistihla, že v jedné své životní etapě srovnávání věnovala velkou pozornost a kazila si jím život. Jak jste na tom vy? Rozhodí vás každý post na Instagramu? Co všechno chcete ve svém životě změnit, abyste se měla líp? Zatočte se srovnáváním a vraťte si zas do života radost. Rachel Cruze nabízí rychlé a jednoduché způsoby, jak se přestat srovnávat. Zapracujte na těchto oblastech.

Pokračování 2 / 6

Otevřete bránu spokojenosti

Vděčnost vede ke spokojenosti, která vám umožňuje být ve stavu radosti bez ohledu na okolnosti kolem. Jste zkrátka spokojená s tím, co máte a kde jste, a neřešíte, co dělají ostatní lidé. To však neznamená, že nemáte plány do budoucna a cíle nebo že nepracujete na tom, abyste byla lepším člověkem, než jste dnes. A rozhodně to neznamená, že stagnujete nebo že neděláte ve svém životě nic nového, vzrušujícího a náročného. Znamená to jen to, že si ve svém životě vytvoříte mír a upřímné potěšení z toho, co máte dnes, aniž byste celé své štěstí založila na tom, čeho chcete zítra dosáhnout. Ano, možná že ona má krásný dům s bazénem, ale vy máte krásný malý balkon s bylinkami, které jste si vypěstovala a každý večer na něm s partnerem sedíte a povídáte si.

Pokračování 3 / 6

Soutěžte sami se sebou, ne s ostatními

Místo toho, abyste se soustředila na to, kde jste ve srovnání s ostatními, zaměřte se na své vlastní cíle. Kde jste ve srovnání s tím, kde jste byla v této době loni? Nebo před pěti lety? Jestliže si vedete deník nebo píšete poznámky do diáře, prolistujte si ten z minulého roku. Kde jste byla? A kde jste teď? Čeho jste dosáhla? V čem jste se zlepšila?

Pokračování 4 / 6

Radujte se s druhými, když se jim daří

Neustálé porovnávání se s ostatními vede k tomu, že přestanete druhým lidem fandit, přát jim dosažené štěstí a bude pro vás těžké oslavovat s druhými jejich úspěchy. Výzva pro vás? Když vám kamarádka řekne o své nové práci, buďte za ni šťastná. Pokud si někdo koupí nový dům, zapojte se do jeho nadšení. Pokud s vámi někdo sdílí nějaké skvělé zprávy, soustřeďte se na ně místo toho, abyste je obrátila zpět k sobě. Najděte velké i malé způsoby, jak oslavovat úspěchy jiných lidí! „Nemějte pocit, že prohráváte jen proto, že vyhrává někdo jiný. Jejich úspěch s vámi nemá nic společného, ​​proto jejich úspěch upřímně oslavujte, zatímco vy budete dál usilovat o svůj vlastní úspěch,“ radí Rachel Cruze.

Pokračování 5 / 6

Zaměřte se na své silné stránky

Můžete zůstat stále pokorná a uznávat a ukazovat své silné stránky, talenty a úspěchy. Čím více se totiž porovnáváme s ostatními, tím hůře se cítíme. To je nebezpečná past, které se musíme vyhnout. A uvědomění si svých silných stránek nám pomůže. Zkuste si o sobě napsat tři věci, které se vám na sobě opravdu líbí – věci, které můžete identifikovat jako silné stránky. Nepište jen „dovednosti dobrých lidí“, buďte konkrétní: Umím dobře organizovat, dokončuji věci vždy včas, je na mě spolehnutí. Když své silné stránky budete znát, budete se mít ráda a budete znát důvod, proč se s vámi mají lidé setkávat a trávit čas.

Pokračování 6 / 6

Dejte si limit na sociální sítě

Ty s námi totiž dokáží zamávat úplně nejvíc. A pokud na nich trávíte denně hodiny a sledujete jen z poloviny reálné posty, má to obrovský vliv na vaše duševní zdraví. Je potřeba si dát hranice a chránit se. Jak? Zrušte například sledování všech účtů, u kterých se obvykle cítíte špatně. Nastavte časovač a sjíždějte sítě jen po dobu 30 minut. Až čas vyprší, opusťte virtuální prostor. Rozhodně když jíte s rodinou a přáteli, vypněte telefon. Plná přítomnost je cesta ke štěstí! Jakmile vám tyto kroky dělají problém, je na čase zjistit, co za tím vězí. Jste znuděná, nespokojená, nebo hledáte potvrzení či obdiv? Co můžete udělat pro to, abyste se cítila lépe? Jděte něco dělat, hledejte zdroj nespokojenosti a nebo vyzkoušejte rady výše, jak s porovnáváním skoncovat.