...

... Zdroj: iStock.com

Čtyři typy lidí, kterým dejte v životě sbohem

Všichni tu situaci známe: na telefonu se objeví číslo kamarádky nebo známého a naší první reakcí je stažený žaludek. Protože je jasné, že budeme nejméně půl hodiny poslouchat, jak jsme neschopní nebo nevděční. V tom lepším případě se na druhém konci budou ozývat vzlyky a pláč, že svět je nespravedlivý. Víte, jak se souhrnně říká lidem, kteří v nás vzbuzují tyto pocity? Emocionální upíři. Živí se energií ostatních lidí, a čím více jí dostanou, tím více ji potřebují. Napadá vás někdo ve vašem okolí, kdo vysává, a na oplátku nic nedává? Přečtěte si, jak vypadají emocionální upíři nejčastěji a jak se jich zbavit. Pak konečně zbudet čas na přátele, se kterými je vám opravdu dobře.

Uplakaná kamarádka

Uplakaná bytost se nejčastěji objevuje mezi kamarádkami. Má smůlu na muže, na práci, velmi často děti, které nazývá silnými osobnostmi, ačkoli nám se zdají trochu nevychované. Když ji nedusí šéf, má alespoň zlou tchyni nebo nevyřešené vztahy s matkou. Trpělivě ji posloucháte, radíte, zase posloucháte a už neradíte... Až zjistíte, že je to jedno. Cokoli řeknete, steče to po ní jako kapka po skle. Ona si dál pořád omílá své problémy dokola.

Jak se jí zbavit?

Změřte poměr cena:výkon. Jak často jste ochotni tuto osobu vídat? Jednou za dva měsíce, protože občas s ní je občas taky sranda? Určete si svůj limit a ten dodržte. Nemějte pocit viny, i když budete bombardovváni žádostmi o schůzku. Opravdový přítel by měl pochopit, že i on musí vyjít vstříc vám.

...
... | Zdroj: iStock.com

Pokračování 2 / 4

Sebestředný narcis

...
... | Zdroj: iStock.com

Tito lidé většinou na první dojem působí jinak. Kam přijdou, je jich plno, jsou okouzlující, inspirativní, kreativní a zábavní. V jejich přítomnosti se rozhodně nenudíte, ovšem do té chvíle, než zjistíte, že vás potřebují vlastně jen jako své publikum. Dokud jim tleskáte a smějete se jejich vtipům, fajn. Pokud se chtějí vypovídat, potřebují, abyste je poslouchali. Ale v žádném případě na ně nechoďte se změnou pravidel, že i vy byste chtěli být chvíli vtipní, něco vyprávět nebo se svěřit. Pravidla určují oni. A budou určovat vždycky.

Jak se ho zbavit?

Pokud nechcete podporovat tyto lidi, přistupte na jejich hru: berte si jen to, co potřebujete. Chcete se pobavit? Vyrazte si s nimi. A nic víc od nich nečekejte.

Pokračování 3 / 4

Věčný smolař

...
... | Zdroj: iStock.com

Možná se vyskytuje někde ve vaší rodině. Měl vždycky smůlu. Na učitele, kamarády, na kolegy v práci. Alespoň jeden učitel si na něj zasedl, kamarádi ho nepochopili, je tlustý jak bečka, ale hýbat se nemůže, protože, chudáček, pořád kašle. Výsledkem je, že kolem něj skáče celá rodina a nutí do toho i vás. Nemohla bys Helenku někdy vzít s sebou na ty vaše holčičí akce? Nemohla bys zajít do nemocnice za mámou zase ty místo ségry, když ona nemá to auto? Neměla bys pro Helenku nějakýho známýho, kterého bys jí mohla představit?

Jak se ho zbavit?

Tady pomůže jen jedno: stanovit si priority a trvat na svém. Máte právo na svůj život, máte právo říkat ne. V očích ostatních možná budete za sobce, ale vy ušetříte energii, čas i nervy.

Pokračování 4 / 4

Závodník ve všem

...
... | Zdroj: iStock.com

Jsou to jen drobnosti, ale i ty dokážou někdy vyčerpat. Tito lidé se totiž neustále poměřují: kdo má hezčí balkon, lepší kávovar, menší velikost oblečení nebo zajímavějšho milence. A pokud náhodou vítězíte vy (a většinou si ani nevšimnete, že v něčem soutěžíte), musíte si vyslechnout vysvětlení: já bych taky moha bejt hubená, ale jsem nemocná, mám horší práci, metabolismus – a tak dále a tak dále.

Jak se jich zbavit?

Pokud jsou takoví lidé ve vaší rodině, kterou si člověk nevybírá, stýkat se s nimi prostě musíte. Berte to tedy jako cvičení v trpělivosti a ovládání. Pokud jsou tito lidé mezi známými, zkuste si z nich začít (třeba s manželem) dělat trochu legraci. „Asi to bude všechny fotit Míša, když má vždycky nejlepší foťák, co jde momentálně sehnat...“