...

... Zdroj: iStock.com

Covid a nevěra: Myslíte si, že v lockdownu vás partner nemohl podvádět?

To, že jste se svým partnerem celé dny zavření doma, ještě neznamená, že vás nepodvádí. Výzkumy psychologů i příběhy konkrétních dvojic naznačují, že během pandemie mimomanželských vztahů spíše přibylo.

„Okolo tři čtvrtě na šest si už začínám dělat starosti. Lukáš většinou volá přesně v půl šesté, nemůžu se dočkat zazvonění telefonu. Problém je v tom, že já mu zavolat nemůžu. Je totiž ženatý a v lockdownu pracuje z domova, kde žije se svou ženou a dvěma dětmi,“ vypráví Gábina. Oba pracují v nakladatelství. Seznámili se na podzim 2019 na jednom knižním veletrhu a jejich vztah nabral romantické obrátky ještě před tím, než je pandemie koronaviru uzamkla do karantény, každého v jiném městě. „Můžeme si volat, jenom když si jde Lukáš zaběhat. A běhat se těžko dá častěji než jednou denně. Ale mě ty telefonáty doslova drží při životě,“ říká Gábina a dodává: „Nejhorší je ten pocit bezmoci, protože naše komunikace je tak jednostranná. Jsem netrpělivý člověk. Když se jeho telefonát opozdí, jsem dost podrážděná. Ale sotva uslyším zvonit telefon, veškerá moje nervozita se s úlevou vypaří.“

Tip na video: Co všechno se dá považovat za nevěru?

Covid sice uzavřel hotely a restaurace, donutil nás trávit většinu času doma a na nějaký čas také znemožnil přejíždět hranice okresů, ale to neznamená, že donutil lidi k monogamii. Ti, kteří byli zvyklí svým partnerům zahýbat už před pandemií, v tom obvykle pokračovali. Jen museli být kreativnější. „Staré výmluvy už nefungují,“ konstatuje finanční konzultant Karel. A stejně jako Lukáš i on často jako záminku k opuštění domova používá běhání. „Když sportujete dlouhodobě, klidně můžete vypadnout na dvě hodiny a navíc není problém vrátit se domů celý zpocený a smradlavý.“

„Z běhání se v posledních měsících stal opravdu velký hit,“ konstatuje ironicky newyorská rodinná terapeutka Kathryn Smerling. „A také z nenadále nutných osobních schůzek s kolegy z práce.“

„Nevěra mi pomáhá, abych se nezbláznila.“

Stalo se ale ještě cosi závažnějšího. K nevěře se totiž podle výzkumů během lockdownu uchýlilo i mnoho lidí, kteří na ni doposud neměli ani pomyšlení. Trvalý stres, ponorková nemoc v domácnostech, dusno ve vztazích a nejistota, kdy to všechno skončí, postrčily mnohé za hranici, která pro ně doposud byla nepřekročitelná. „Nepřekvapuje mě, že všichni ti lidé mají pletky navzdory ohromnému riziku odhalení. Jestli předtím měl nějaký vztah prasklinky, teď se změnily v obrovské díry,“ říká terapeutka Kathryn Smerling.

Osmadvacetiletá asistentka Karolína rozhodně neměla v plánu svého přítele podvádět. Začalo to tím, že pandemie jejich známost proměnila ve vztah na dálku, když se vysokoškolák Honza na období distanční výuky nastěhoval ke svým rodičům, zatímco Karolína sdílela byt se dvěma spolubydlícími – muži. „Ze začátku jsme si s Honzou každý večer volali přes Skype. Zkusili jsme si nějaké sexy textovky, ale připadalo mi to divné. Postupně jsme zjistili, že už si nemáme o čem povídat. Já jsem trávila čas na home office, on zase psaním diplomky.“ Potom se jeden spolubydlící odstěhoval a Karolína zůstala v bytě sama s tím druhým, Tomášem. Najednou spolu v lockdownu trávili doma celé dny, po večerech se dívali na filmy. „Jednou mi Honza během videohovoru vyčetl, že se o jeho trable s diplomkou málo zajímám. Tomáš mi uvařil večeři, aby mě rozveselil, a otevřeli jsme si láhev vína. Už si nevzpomínám, kdo koho první políbil, ale skončili jsme spolu v posteli.“ „Úlet“ se ještě jednou zopakoval a Karolína se nakonec Honzovi přiznala. Jejich vztah skončil rozchodem na dálku…

Nedostatek sexu v lockdownu je jedním z hlavních důvodů, proč se lidé v tomto období uchylují k nevěře. A nemusí to být jen proto, že se svým partnerem nebydlí. Někdy je to právě naopak – tím, že naprostou většinu času tráví doma se svým partnerem, vyprchává vzájemná přitažlivost. Více než polovina (58 %) respondentů výzkumu, kterou provedla britská seznamka Encounter, uvádí, že během lockdownu jejich protějšek ani jednou neinicioval sexuální kontakt.

O tom, že za zavřenými dveřmi během lockdownu doutnaly manželské hádky, frustrace, úzkost a stres, které nebylo s kým sdílet, hovoří také psychologové. Svou roli hraje i omezení kontaktu s přáteli – kamarádce sice můžeme zavolat, nebo se s ní spojit přes Skype, ale těžko s ní budeme mluvit otevřeně, když ve vedlejším pokoji sedí náš partner nebo děti. „On-line nebo reálná nevěra je rozptýlením pro ty, kteří doma zažívají nudu, a účinným, i když velmi krátkodobým ventilem stresu,“ říká vztahová koučka Tammy Nelson. Život v lockdownu je jednotvárný, ale zároveň vibrující nejistotou. Nevíme, co nás čeká a kdy to všechno skončí. Zakázaný románek se v tu chvíli může jevit jako dočasné východisko. Když jsme se museli vzdát svých plánů, proč si alespoň neužít…

„Jsem jeho antistresová pomůcka.“

Marie pracuje jako osobní trenérka a schází se (virtuálně i naživo) s ženatým majitelem restaurace. „Několikrát týdně máme sex na dálku přes FaceTime. Dělám mu striptýz, vzrušuje nás to oba,“ popisuje Marie, která jejich vztah vnímá jako oboustrannou nezávaznou zábavu. „Můj milenec je v ohromném stresu, protože kvůli vládním opatřením musel zavřít svůj podnik. Z kompenzací se přežít nedá. Neví, co bude dál a jestli vůbec ještě někdy otevře. Já jsem taková jeho antistresová pomůcka,“ směje se.

Přesně tak popsala další důvod, proč se lidé během lockdownu uchylují k nevěře. Mimomanželský sex je pro ně ventil stresu, způsob, jak pečovat o svou psychiku pod velkou zátěží, cesta k tomu, aby se uvolnili a nabrali sebevědomí. Mnoho nevěrníků argumentuje i tím, že románek, úlet či virtuální sex je pro ně způsob, jak se vyhnout rozvodu. Jen málokteří totiž plánují opustit svého nic netušícího partnera, naopak mají pocit, že díky nevěře dokážou být tolerantnější a trpělivější ve stávajícím vztahu.

O tom, že nevěra pomáhá „udržet manželství“, jsou přesvědčeni i zakladatelé Ashley Madison, známé americké seznamky pro zadané. Loni v období jarního lockdownu jim přibývalo v průměru 16 685 nových klientů denně, což je o tisícovku více než ve stejném období předchozího roku. „Historicky víme, že naši členové nemají zájem opustit své manželství, a to platí i v současné době, kdy jsou lidé vystaveni většímu stresu než obvykle,“ říká Paul Keable, strategický ředitel Ashley Madison. „Většina lidí během lockdownu k nám přicházela proto, že trávili celý den se svým partnerem a chtěli najít něco, co v jejich životě chybí.“

„Čekám hotový ohňostroj nevěry.“

V čem se svět nevěrného sexu za poslední rok změnil? Hodně vypovídající je další vyjádření Paula Keableho z Ashley Madison. Za největšího konkurenta této on-line služby totiž nepovažuje jiné seznamky či aplikace, nýbrž návrat lidí do práce. „Právě tam se totiž tradičně odehrávala naprostá většina mimomanželských kontaktů,“ říká.

V době pandemie se mimomanželské kontakty přesunuly na internet. Některé se později přesunou do reálného světa, jiné na obrazovce počítače nebo tabletu začínají i končí. Přičemž hranice, co považujeme ještě za neškodné rozptýlení a co už za nevěru, je velmi individuální a většina párů se zdráhá na toto téma hovořit a vymezit si hranice, kam se „ještě může“.

Tyto hranice pravidelně testují nové a nové způsoby, jimiž je prezentována erotika na internetu. Jedním z nich je porno na objednávku – nahrávka natočená podle přání konkrétního klienta, ve které herci a herečky například oslovují klienta jménem, mají na sobě jím vybrané oblečení a podobně. Většina lidí ovšem dokáže svou fantazii polechtat tradičnějšími způsoby. Podle výzkumu amerického Kinseyho institutu 13 % zadaných respondentů během pandemie kontaktovalo své bývalé partnery, 25 % respondentů uvedlo, že se bývalý nebo bývalá naopak ozvali jim. Je tu ale také druhá stránka věci: Během pandemie nás to možná víc než kdy jindy táhne k nevěře, ale hrozba, že budeme přistiženi, se také zvýšila. A nemusíme ani žít v Jižní Koreji, kde bylo mnoho mimomanželských vztahů odhaleno kvůli dokonale fungujícímu trasování. „Po několika měsících v lockdownu jsou partneři tak navyklí na každodenní rutinu ve společnosti rodinných příslušníků, že každé její narušení je velmi nápadné,“ upozorňuje terapeutka Kathryn Smerling.

A co nás čeká v budoucnu? Tři čtvrtiny zadaných klientů seznamky Ashley Madison uvádí, že s mimomanželským sexem nehodlají skončit ani po odeznění pandemie. A je otázkou, zda ta zbývající čtvrtina odpovídala opravdu upřímně. Jak říká jedna z klientek téhle agentury, účetní Natalie, která sama žije ve volném vztahu: „Dostávám spoustu nabídek od ženatých mužů, kteří uvízli doma se svými manželkami a zoufale jim chybí sex. Většinou s nimi randím přes FaceTime, po Skypu nebo na Zoomu. Ale až lockdown skončí, očekávám doslova ohňostroj nevěry, dlouhé léto plné sexu. Divoká dvacátá léta teprve začínají.

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Doprava je zdarma.

Moje psychologie 06/2021
Moje psychologie 06/2021 | Zdroj: Archiv Mojí psychologie