Vztah? To není nic pro mě.

Vztah? To není nic pro mě. Zdroj: iStock.com

Co prozradí, že se bojíte závazku ve vztahu?

Děsí vás mít vztah? Rádi byste udrželi randění na neformální úrovni? Nebo byste vztah chtěli, ale váš protějšek se zdráhá? Navazování vztahu je pro některé lidi stresovou záležitostí. Proč? A jak rozpoznáte, že se bojíte vy nebo někdo jiný?

Poznala jste zajímavého muže, ale máte pocit, že mu vyhovuje spíš volný vztah než něco víc. Ptáte se, kde je problém a co ho vede k tak rezervovanému chování. Když zmíníte, že byste se mohli ve vztahu posunout dál, má smrt v očích nebo raději na další rande ani nedorazí. A co když jste to vy, kdo se bojí závazku? Jakmile muž začne mluvit o návštěvě rodičů nebo navrhne společné stěhování, prásknete do bot. Kartáček v jeho koupelně ještě snesete, ale mít i místo ve skříni? Ne, děkuji, to už je příliš. Proč lidé z možných vztahů utíkají? V čem pramení strach ze závazků?

1. Vždy máte jen příležitostné vztahy

Pokud se snažíte zjistit, jestli se bojíte závazků, nebo ne, jedním z hlavních znaků je to, že vždy chcete, aby vaše vztahy zůstaly neformální, i když s danou osobou toužíte být. Zatímco váš partner chce různými gesty a situacemi posunout vztah výš, vy se snažíte vše udržet bez závazku. Hlavně nic vážného. Jakmile se do vážnější situace dostanete, rychle z ní vycouváte nebo rande zrušíte. Dle Stacey Laury Lloyd, autorky zaměřují se na vztahy a randění na MyDomaine, takové chování často pramení ze strachu z chaosu a nepředvídatelnosti, který vám nový vztah přinese. Máte strach, že vám nabourá váš dosud jasný a vámi ovládaný život? Pustit si někoho moc k tělu by znamenalo věci měnit, muset hledat kompromisy, neplánovat si věci jen podle sebe a to vás děsí.

2. Bojíte se, že si znovu ublížíte

Dalším klíčovým znakem toho, že se bojíte závazku, je to, že jste se museli v minulosti vypořádat se zlomený srdcem z předchozího vztahu. Například, pokud jste byli zraněni nebo psychicky či fyzicky využíváni, podváděni, dlouho se z rozchodu dostávali, můžete se bát nových vztahů, aby vám nebylo znovu ublíženo. Raději nic než se zase trápit. „Abyste však s někým mohli mít hluboký a naplňující vztah, musíte být schopni riskovat, že vám někdo ublíží, protože je to součást procesu otevírání a získávání důvěry partnerského života,“ připomíná odbornice Stacey Lloyd.

3. Vy sami vztah sabotujete

Pokud vás zajímá, zda se bojíte závazku, dalším ukazatelem je, že právě vy máte tendenci být tím, kdo sabotuje potenciální vztahy s ostatními lidmi. Jakmile cítíte vážnost, ukončujete vztah, schválně jste nevěrní, abyste se nemuseli zavázat. Pokud jste vy tou osobou, která způsobuje krach vztahu dříve, než má šanci skutečně růst a rozkvést, může to být jasné znamení, že se bojíte závazku.

4. Nedokážete se otevřít

Je pro vás obtížné nebo nepříjemné podělit se o své pocity s ostatními? Pokud jste někdy byli popisováni jako „ta bez emocí nebo ledová královna“, může to být jedním z dalších znamení, že se bojíte závazku. Jako obranu proti zranění své emoce před partnerem skrýváte a nenecháte ho nahlédnout do vaší duše. Nechcete být zranitelní, tak se uzamknete. Bohužel tímto postojem si vážný vztah nelze najít. V dlouhodobém, zdravém a šťastném vztahu se musíte jako partneři navzájem otevřít, vědět, co druhý cítí a prožívá, a sdílet své myšlenky. A pokud se chováte tak, že mezi vás a partnera stavíte bariéry, bráníte závazku.

5. Jste příliš kritičtí

Dalším klíčovým znakem toho, že se bojíte závazku, je, že často hledáte důvody, proč to nejde. Není dost vysoký, nemá dobrou práci, chodí pozdě, nemá rád rybičky… Rychle posuzujete, a ještě rychleji odsoudíte potenciálního partnera. Pokud však osobu automaticky zkritizujete z triviálních důvodů, může to být ve skutečnosti znamením, že se bojíte závazku. Nikdo u vás nemá šanci.

6. Rozhodnutí pro život bez závazků

Když se snažíte přijít na to, jestli se bojíte závazku, nebo ne, je důležité znovu prozkoumat, jak si závazek představujete. Mnoho lidí se změny, skoku jinam bojí a zároveň si uvědomují, že ani po takové změně v hloubi duše netouží. Je to v pořádku nechtít vztah. Jen byste si měli být jisti, že vaše rozhodnutí nepohání strach. „Je čas být k sobě upřímný a prozkoumat základní důvody, proč se nechcete někomu zavázat. Ujistit se, že důvodem není strach a vyhýbání se možnému zranění. Je bezpodmínečně nutné, aby vám strach ze závazku nebránil ve snaze najít vážný vztah, který skutečně chcete,“ uzavírá Stacey Lloyd.