...

... Zdroj: istock.com

Co mají společného hygge a sex?

Hygge a sex – dvě zdánlivě nespojitelné věci a odlišné části života. Ve skutečnosti mají mnoho společného a vzájemně se doplňují. Zjistěte jak. 

Soustředí se na pocity

Hygge spočívá ve vytváření okamžiků, během nichž se cítíme dobře a klidně. Když si zapálíte svíčku, připravíte chai latté, je vám teplo a můžete si číst. Uvolníte nejen svou mysl, ale také tělo, a nechcete se ani pohnout. Stejně příjemný pocit může nastat po sexu. Když vás druhý začne líbat na krku a nakonec se společně několikrát přetočíte, dokud nezůstanete ležet pod peřinou a nebudete zhluboka oddechovat. Tělo zaplaví endorfiny, přivíráte oči, je vám dobře. Prožíváte svůj vlastní hygge moment, který se podobá dlouhému odpoledni bez povinností, během něhož si pod dekou pročítáte novou knihu, popíjíte kořeněný čaj a je vám tak dobře, že se nechcete ani pohnout.

Byly stvořeny pro dva

Hygge má několik podob. Nespočívá nutně v tom poslat přítele a děti pryč na výlet a užít si náhlého ticha a soustředěnosti. Naopak, jedná se o každodenní chvíle, během nichž cítíte sounáležitost s ostatními. Drobné momenty, které dělají radost vám i vašemu okolí. Jako ženy tíhneme k dosažení harmonických vztahů, šťastné rodiny a útulného domova. Hygge, chvíle, kdy jste v pohodě a je vám dobře, tak přichází, když vezmete děti na procházku a necháte je hrát ve spadaném listí, když pozvete své přátele na sklenku chlazeného vína nebo když nachystáte štědrovečerní večeři a pod stromečkem se lesknou zabalené dárky. Nejsilnější jsou totiž momenty, které sdílíme s ostatními. Oblékněte si krajkové spodní prádlo, které vyzdvihne vaši postavu, a než si lehnete do postele, věnujte partnerovi více času než normálně. Uvidíte, že bude mít radost, která potěší i vás.

Jedno předchází druhému

Volné odpoledne nebo dlouhý večer s partnerem v posteli se podobá instantnímu hygge. Tato rovnice platí i obráceně. Jestliže přijdete rozrušení z práce nebo budete řešit rodinné problémy, odpovědí vašeho partnera nebude snaha rozepnout vám pásek a sundat podprsenku. Naopak bezstarostnost a čistá radost jsou zaručenými afrodiziaky. Jak zapomenout na své problémy a starosti ostatních? Vyjmenujte si věci, které se vám v poslední době povedly. Najděte si sport, pro který se nadchnete. Zaměřte se na rituály, díky nimž se budete cítit lépe. Hygge je koncept myšlení, který vyžaduje vaši aktivní účast a snahu. Když se budete vracet domů spokojení, určitě najdete více momentů, při nichž dostanete chuť rozepnout pásek a sundat podprsenku, a navíc si sex naplno užijete. Samotný sex je totiž hygge.

Nejde o výsledek, ale o průběh

Pokud chcete praktikovat hygge, nesmíte se upínat k představě, že vše bude dokonalé. Naopak, zapomeňte na přehnaná očekávání, ve kterých zvesela vstanete, vaše vlasy náhle nabudou na objemu, užijete si práci, kterou milujete, a doma se budete věnovat rodině, všude přitom budou plát svíčky a z trouby se ponese vůně pečené večeře. Hygge je o schopnosti cítit se dobře, i když věci nejdou podle našich představ. Stejně jako se vytratí složitost a krása sexu, pokud jej zúžíme pouze na dosažení orgasmu, vytratí se i drobné denní radosti, když je přehlédneme ve snaze dosáhnout dokonalosti. Užijte si dlouhou předehru i ráno, když se probudíte a mastné vlasy budete muset dát do culíku.

Článek vyšel v aktuálním čísle magazínu Moje psychologie