I sama si je můžu užít

I sama si je můžu užít Zdroj: iStock.com

Co dělat, když jste na Vánoce sama. Jak vyzrát na osamělost?

Na Vánoce může být člověk sám z mnoha důvodů. Jste po rozchodu, hádáte se s rodinou, opustil vás blízký člověk nebo jste od své rodiny daleko. I tak se dá tento slavnostní rodinný čas strávit hezky. Jednoduché to není, ale možnosti tu jsou.

Vánoce jsou perfektním časem, abyste si uvědomila všechno hezké a dobré, co v životě máte. Zdraví, bydlení, teplo nebo jídlo na stole. Být vděčná vám pomůže se naučit užít si přítomný okamžik a nelpět na minulosti. Začněte s vděčností právě teď a pište si každý den tři věci, za které jste v ten den vděčná. Ať se vám zdá momentální život smutný, najednou uvidíte, že to není tak strašné, a negativní myšlenky pomalu a jistě zaženete pryč. „Sílu nad vaším životem mají vaše myšlenky a s těmi je potřeba něco udělat. Můžete se cítit osaměle, protože jste sama, nebo si můžete vybrat, že jste vděčná za pozitivní věci ve svém životě,“ motivuje psycholožka Arlin Cuncic zabývající se úzkostnými poruchami, pocity osamělosti a zakladatelka webu About Social Anxiety a doplňuje, že rozhodně nemusíte být sama a cítit se špatně. Stačí se zvednout a...

Vyrazit ven

Jedním ze způsobů, jak se vypořádat s tím, že jste sama na Vánoce, je skutečně jít ven a dělat něco produktivního. Spíše než strávit den doma, osamoceně, najděte něco, co můžete udělat, ale aby to bylo v souladu s tím, jak se cítíte a na co máte náladu. Pokud máte pocit, že máte energii, možná byste mohla jít na procházku do města, jít si zaběhat, bruslit, zkrátka si zasportovat. Pokud máte pocit, že chcete být společenská, můžete navštívit kino či jít do kostela, abyste byla v přítomnosti ostatních.

Říkejte ano

Možná jste v letošním roce sama, protože jste odmítla různá pozvání. Zavolejte těm lidem zpět a řekněte „ano“, přijměte pozvání. Spousta lidí odmítá pozvání, protože se bojí, že by nezapadli, neuměli se bavit, nikoho tam neznali, a mají strach, že by se cítili špatně. Ale určitě by se cítili líp, než když by doma seděli sami.

Buďte dobrovolník

Jeden způsob, jak být hrdá na věci ve svém životě, je zapojit se do dobrovolnictví. Dobrovolnictví během volna, prázdnin, svátků je způsob, jak se spojit s ostatními, posílit své sebevědomí a přinášet radost lidem, kteří mají méně štěstí. Zamyslete se nad nabídkou. Můžete servírovat večeři lidem na ulici, přinést dárky do dětské nemocnice nebo navštívit osamělé obyvatele v pečovatelském domově. Pokud se cítíte nervózní, když se věnujete těmto aktivitám, tím lépe, je to totiž šance otestovat své hranice a rozšířit si své sociální dovednosti. „Ve skutečnosti výzkum ukazuje, že praktikování laskavosti může snížit vaši tendenci vyhýbat se společenským situacím,“ říká Arlin Cuncic.

Hostem osiřelých Vánoc

Nejste jediní, kdo jsou sami během vánočních oslav. I když musíte pracovat nebo jste v cizí zemi, připojte se k lidem ve stejné situaci. Udělejte si malou oslavu s kolegou, který také zůstal v práci, najděte na Facebooku skupinu Čechů v cizí zemi, určitě někde slaví. Udělejte první krok a oslovte stejně osamělé lidi.

Pracujte

Pokud se vám líbí vaše práce a máte možnost pracovat na Vánoce, buďte tento den produktivní. Je to dobrá volba, pokud vaše práce zahrnuje interakci se spolupracovníky nebo zákazníky, budete se cítit méně osamělá. Pokud nemáte možnost pracovat na Vánoce, začněte doma pracovat na projektu, který jste už dlouho odkládala.

Host Vánoc online

Máte online přátele? Můžete se spojit s příbuznými na dálku? Slavte online Vánoce tím, že se připojíte na Skype chat nebo k facebookové skupině. Lidé budou odcházet a přicházet, odpojovat se a připojovat, vy nemusíte vařit, uklízet ani se zvednout z pohovky. Dalším bonusem je, že budete mít příležitost procvičit si své sociální dovednosti, když vítáte nové lidi do skupiny a objevujete staré kamarády.

Užijte si samotu

Pokud je nevyhnutelné, že budete na Vánoce sama, naplánujte si den pro sebe. Kupte si něco online, abyste si udělala radost, vařte své oblíbené pokrmy a naplánujte si filmový maraton. Nebo přejděte klišé a udělejte něco mimořádného, jako je učení se novému jazyku, nebo začněte psát knihu či začněte s novým sportem. Vánoce jsou dny, kdy se budete cítit šťastná.

Zavolejte

Když tu samotu nemůžete zvládnout a je vám opravdu mizerně, zavolejte na dálku rodině, dobré kamarádce nebo na linku pomoci. Bez ohledu na to, zda jste fyzicky oddělena od lidí na Vánoce, nikdy byste neměla mít pocit, že vám chybí podpora. Jsou lidé, kteří vás rádi uslyší a pomohou vám. Vyškolení dobrovolníci jsou tu pro vás, aby vám pomohli vyhnat z hlavy smutek a černé myšlenky. Nebojte se zavolat. Bude líp.