.

. Zdroj: iStock.com

8 návyků, jak být okouzlující a posílit charisma

Setkáte se s člověkem a jeho osobou jste zcela uchvácena. Visíte mu na rtech a fascinuje vás. Po očku si ho prohlížíte a hledáte tu sílu, která tohle dokáže. Vejde do místnosti, začne mluvit a celou ji naplní. Sílu charismatu můžete mít i vy. Dá se totiž naučit.

V přítomnosti člověka, který má charisma, se cítíte zvláštně, odcházíte od něj s energií, nabiti sebevědomím a máte pocit, že jste byla slyšena i viděna. Říkáte si, kde se v něm ta síla bere, čím to, že je tak charismatický? Tak trochu mu závidíte jeho vrozenou vlastnost. Ale nezoufejte, ano, s charismatem se člověk rodí, ale může se mu i naučit. Šarm je něco, co se učíme, a to buď podvědomým pozorováním druhých – našich rodičů, přátel, starších sourozenců – nebo z potřeby, abychom získali to, co potřebujeme k přežití a prospěchu.

A v tom je ta dobrá zpráva, ano, můžete se naučit stát se více charismatickou. Máte v rukou obrovskou sílu, protože právě charisma pomůže získat požadovanou pozornost, úspěch a posílení vztahů. Je cestou ke spokojenosti a naplnění.

Co ale přesně způsobuje, že je někdo okouzlující? Autorka knihy Mýtus charisma: Jak zvládnout umění a vědu osobního magnetismu, Olivia Fox Cabane poukazuje na to, že jde o kombinaci vyzařujícího vysokého výkonu a vysokého tepla. Lidé kolem vás vnímají, že jste někým, kdo je ochotný a potenciálně schopný ovlivňovat svět pozitivně. Stejně důležité je ale to, že působíte jako někdo, kdo je důvěryhodný a skutečný. Dle svých výzkumů vytvořila seznam návyků, které vám mohou pomoci stát se "přirozeně" charismatickou a najít cestu ke zlepšení kvality svého života. Pojďte se na nové učení vrhnout.

1. Úspěšně řiďte svou mysl

Ovládnutí vlastních myšlenek je nezbytným nástrojem, jak žít naplněným životem, a je to stejně důležité, pokud chcete být charismatická. Musíte umět vyfiltrovat negativní myšlenky, které potlačují vaši důvěru a odhánějí od vás ostatní lidi. Pokud efektivně zvládnete ovládnout mysl, určíte svůj postoj a dokážete přitahovat, nikoliv odpuzovat.

2. Kontrolujte svůj tón a pauzy

Jak mluvíte, je stejně důležité jako to, co říkáte. A tím, že snížíte intonaci hlasu na konci vět, můžete působit důvěryhodněji. Lidé vašim slovům uvěří. Stejně jako tón vašeho hlasu i tempo vašeho projevu vytváří tón klidu a jistoty, rychlejší tempo zvyšuje v posluchači stres a úzkost. Zpomalením projevu, pauzou mezi větami a myšlenkami, přinášíte pocit sebekontroly, který je často také přirovnáván k tomu, že člověk vypadá jistěji a ví, co říká.

3. Hlavně klid

Zvláště v době krize či nějaké složité nežádoucí situace v každodenním životě je klidný člověk jako bezpečný přístav pro každého, kdo si není jistý, kam se má obrátit či co má dělat. Když vyzařujeme klid, fyzicky vyjadřujeme, že se s touto situací dokážeme vypořádat, i když to bude nějaký čas trvat.

4. Absolutní přítomnost

Jednoduše tím, že vypnete telefony, odmítnete se rozptýlit vším okolo. Když trávíme čas s někým, komunikujeme nonverbálně, a tím že se budete koukat na displej telefonu a přikyvovat, moc druhého nepřesvědčíte o tom, že vás zajímá, co říká. Pozor, nejvíce tuto nepozornost vnímají děti. Je důležité podtrhnout primární cíl člověka, dát mu pocit, že je inteligentní, fascinující a má váš obdiv. Chcete-li mít opravdové charisma, musíte být nezištné a vědomě se účastnit jakékoliv interakce, ve které jste. Vnímejte naplno ty, se kterými mluvíte, něco jim podáváte, vítáte se s nimi, loučíte. Pak už se vám nestane, že zapomenete jména nebo podstatné informace.

5. Opravdový úsměv

Usmívejte se očima i koutky úst, které odhalují upřímnost vůči osobě, na kterou směřujete vaši pozornost. Tím, že jste schopna dívat se někomu do očí, říkáte, že má vaši plnou a soustředěnou pozornost, ale také ho ujišťujete, že je vaší nejvyšší prioritou v daném okamžiku. A když se někdo cítí důležitý, je mnohem více ochotný s vámi pracovat a přispívat jakýmkoli způsobem, což bývá přínosem pro obě strany.

6. Probuďte oxytocin

Někdy ho nazýváme jako "mazlící hormon". Tento přirozený hormon je uvolněn v mozku jako způsob, který nám pomáhá spojit se s ostatními. Olivia Fox Cabane poukazuje na to, že je dobré využít jeho sílu, když se máte setkat s novými lidmi v nejistém, pro vás neznámém prostředí. Než odejdete z domu, obejměte své blízké, své mazlíčky a nechte uvolnit oxytocin. Budete poté přátelštější, otevřenější a lidé budou k vaší vřelosti přitahováni.

7. Vzpřímená chůze i sed

Vaše fyzická přítomnost je často první věcí, kterou ostatní vnímají, takže je nezbytné, abyste si byla vědoma toho, jak fyzicky stojíte a sedíte. Rovné postavení, uvolněné, otevřené držení těla, mírné rozkročení vám získává pozornost a je způsobem, jak si získáte potřebný prostor.

8. Skromnost nade vše

Skromnost je základní složkou skutečného charisma. Poděkujte za kompliment, ale i sama chvalte, poukažte na důležitou roli ostatních v projektu, kteří pomohli dosáhnout vašich úspěchů, zapojte ostatní a prezentujte se upřímně a s pokorou.