Ptejte se navzájem, co budete dělat.

Ptejte se navzájem, co budete dělat. Zdroj: Pexels

7 zdánlivě obyčejných vět, které by měly denně zazní v každém šťastném vztahu. Říkáte je i vy?

Mnozí nad slovy mávají rukou. Že jsou to jen plané řeči a důkazem skutečné lásky by měly být činy. S tím souhlasím, ovšem těchto několik vět je spojených právě s těmi činy. Pokud u vás doma denně zazní něco z níže uvedeného, můžete si být jisti, že váš vztah je skutečně v pořádku. 

Říká se, že žena vysloví za den zhruba dvojnásobek slov oproti muži. To je dost možná pravda, existuje přeci spousta důležitých věcí, které si za den musíme sdělit. Na druhou stranu, vystačily bychom si i s málem, kdyby na to přišlo. S tím málem, které dělá naše vztahy šťastné a spokojené. Mezi ně patří následujících sedm vět.

Pokračování 2 / 8

Děkuji ti.

Asi neexistuje větší samozřejmost než poděkovat za dobrý skutek, radu či pomoc. Jenže i když nám tohle kouzelné slovíčko vtloukají rodiče do hlavy od útlého dětství, později ve vztazích ho může vystřídat spíše jakási automatická nevyslovená vděčnost. Děkovat bychom přitom měli i za drobnosti. Partnerovi tak dokazujeme, že si jej vážíme.

Děkujte si za vše. I za to, že se máte.
Děkujte si za vše. I za to, že se máte. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 3 / 8

Jak se máš?

Banální otázka, kterou však dáváte najevo, že vám není volné, jak se druhý cítí. Možná by se mohla zdát zbytečná, když spolu trávíte spoustu času, ale není. Váš partner se může cítit něčím popuzen, jenže nezačne o tom, dokud se nezeptáte. Takže touto prostou otázkou nejen že projevíte svůj zájem, ale předejdete i bobtnání nepříjemných pocitů.

Je důležité mluvit o pocitech.
Je důležité mluvit o pocitech. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 4 / 8

Jak to dneska šlo?

Nezáleží na tom, jestli se ptáte na to, jak to dnes šlo v práci anebo jestli vás zajímá, jak to zvládl u zubaře, ke kterému šel na kontrolu. Tím, že vyslovíte tuto otázku, mu ukážete, že o něj máte zájem a posloucháte, co vám říká.

Jak ses měl dnes v práci?
Jak ses měl dnes v práci? | Zdroj: Pexels

Pokračování 5 / 8

Mám tě ráda.

Pro mě osobně je dodnes velmi těžké říct "miluji tě". A než se k tomu odhodlám, vždy mi to trvá i několik dlouhých minut. Zato svému příteli říkám pravidelně, že ho mám ráda. A on si je vědom toho, co to ve skutečnosti znamená. "Miluji tě" totiž není jen o dvou slovech, ale o činech, jako je třeba oblíbená čokoládová tyčinka schovaná v batohu cestou do práce. Mám tě rád bývá často mnohem upřímnější.

Miluji tě se dá říct mnoha způsoby.
Miluji tě se dá říct mnoha způsoby. | Zdroj: Pexels

Pokračování 6 / 8

Udělám to.

Může jít o drobnosti, jako jsou příprava kávy, vynesení odpadků anebo třeba výměna plenky. Zkrátka o činnosti, které on nemusí mít v lásce, ale pro vás to zas takový problém není, takže mu svou taktickou přičinlivostí můžete občas ulevit. Uvidíte, že to váš vztah zase posune o kus dál.

Ulehčete druhému práci tím, že to uděláte za něj.
Ulehčete druhému práci tím, že to uděláte za něj. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 7 / 8

Jak ti mohu pomoct?

Tahle otázka je dalším stupněm a měla byste ji používat ve chvílích, kdy vidíte, že váš partner není úplně ve své kůži nebo neví si rady – třeba když má špatný den nebo řeší zásadní životní otázky. Možná ani konkrétní pomoc potřebovat nebude, protože se s nastalou situací musí porvat sám, ale už jen vědomí toho, že jste vedle něj připravena se záchranným kruhem, je povznášející.

Pomoc může mít několik tváří.
Pomoc může mít několik tváří. | Zdroj: Shutterstock

Pokračování 8 / 8

Co budeme dělat?

Jestliže je ve vztahu vždy rozhoduje jeden z vás o tom, co budete společně dělat, je to zaručená cesta do záhuby. Takováhle dominance není zdravá, síly by měly být rozdělené. Neznamená to, že nemůže mít ani jeden trochu navrch, tak to není, ale měli byste spolu o věcech diskutovat a hledat konečná řešení společně. Zkrátka se naučit umění kompromisu.

Ptejte se navzájem, co budete dělat.
Ptejte se navzájem, co budete dělat. | Zdroj: Pexels