Takhle se cítím každý den

Takhle se cítím každý den Zdroj: iStock.com

7 tipů podle Gretchen Rubin na každodenní pohodu a štěstí

Ne každý den záříte štěstím, ale proč by to tak nemohlo být. Alespoň Gretchen Rubin, expertka na štěstí, ví, že vše je možné. Její knihy zmizí z pultu dřív, než se rozhodnete si je koupit. Jaký má tedy recept na pohodu a štěstí právě ona?

Nečekejte rady typu začít běhat a zdolat maraton nebo se přestěhovat na venkov. Její rady jsou logické, jednoduché a snadno proveditelné. Gretchen ve své knize Projekt štěstí často mluví o nepatrných věcech, které si každý z nás může vyzkoušet, aby měl šťastnější život a lepší návyky. Jaké věci to tedy jsou?

1. Nové návyky plánujte

Jestli se snažíte začlenit do svého života nový zvyk, o kterém víte, že by vám mohl přinášet radost, a nemáte tušení, kdy ho budete během dne či týdne provádět, pravděpodobně s ním nevydržíte déle než pár týdnů. Chcete začít sportovat, víc číst, učit se šít? Stanovte si přesné dny a hodiny, kdy se budete svému novému koníčku věnovat. Jinak na něj můžete zapomenout. Předepište si ho do diáře či si zaplaťte lekce dopředu.

2. Vnímejte pocity druhých

Když někdo řekne: „Ach jo, mám z té dnešní porady špatný pocit,“ většinou od vás přichází typická reakce: „Ne, to nic, bylo to dobrý, nemusíš si dělat starosti!“ Sami takovou reakci považujeme za nejlepší a nejmilejší způsob, jak ujistit další osobu, že je vše v pořádku. Ve skutečnosti však podkopáváme její pocity. Vysíláme zprávu, že způsob, jakým situaci prožívá, není dobrý.

Příště v podobné situaci uznejte pocity jiné osoby. Řekněte: „Já vím, že se cítíš špatně kvůli… Ale nebojte se, všichni jsme tam byli a dopadne to dobře.“ Většinu času nechceme, aby nám někdo vyřešil naše problémy. Chceme, aby nás někdo poslouchal a řekl nám, že nejsme sami. Uvidíte, že bude lépe na duši nejen jemu, ale i vám.

3. Vnější řád vytváří vnitřní mír

Gretchen miluje uklízení, neboť ví, že vnější řád velmi přispívá k vnitřnímu míru. Pokud jste nervózní či zažíváte úzkost, ukliďte si stůl nebo skříň. Štěstí, které vám může uklízení přinést, je naprosto nepřiměřené investovanému úsilí. Věnujte pár minut drobnému úklidu a budete se cítíte skvěle celé hodiny.

4. Nastavte si budík, kdy jít spát

Dobrý spánek je základem štěstí a dobrých návyků. Všichni známe situaci, kdy po večeři začneme sledovat svou oblíbenou televizní show, jednu epizodu seriálu za druhou, vrhneme se ještě do práce na počítači a najednou je půlnoc. V zápalu činnosti ani necítíme ospalost. Proto si nařizujte budík nejen na ráno, ale i na večer, kdy vás upozorní, že je čas jít spát.

5. Štěstí neznamená dělat jen zábavné věci

V životě to ani jinak nejde. Čekají nás náročné schůzky s klienty, aktivity, které neradi děláme, vyřizování účtů a plateb. Nic zábavného a šťastného, ale vzpomeňte si, jak vám je vždycky skvěle, když to máte za sebou. A na to se soustřeďte.

6. Využijte závist k dobrému

Závist většinou vnímáme jako špatnou emoci, kterou je třeba potlačit. Ve skutečnosti je závist jen jedna emoce ve spektru. Je hodně silná, protože nám ukazuje, co opravdu chceme. Nesuďte svou závist, používejte ji jako nástroj pro introspekci. A pamatujte, že skutečnost, že někdo jiný má to, co chcete, neznamená, že vám to ukradl. To znamená, že cokoli chcete, je možné, protože to zvládl udělat někdo jiný.

7. Můj projekt štěstí není tvůj projekt štěstí

Gretchen ve své knize Projekt štěstí poukazuje na to, že každý z nás má svou představu štěstí a pohody. Co se líbí vám, se nemusí líbit jiným. Pro někoho bude možná váš život nudný, šílený, chaotický, avšak pamatujte, každý z nás je jiný a má jiné představy a i jiný způsob hledání pohody. Hledejte tedy po svém, to, co opravdu chcete jen vy.