Chvilková rodinná pohoda

Chvilková rodinná pohoda Zdroj: iStock.com

6 chyb, které vám ničí vztahy s rodinou

Rodina by měla být pro člověka zdrojem lásky, podpory a přijetí. Bohužel, u mnohých z nás tomu tak není. Přetrpíte jednou za rok vánoční rodinné svátky, ale pak jste raději co nejrychleji pryč. Že byste byli jednotnou rodinou, se říct nedá. Kde je problém? Členové rodiny nekopou za jeden tým? Vše jde spravit. Zkuste to.

Se švagrovou si moc nerozumím a ona mě také moc nemusí. Když jedeme na víkend za rodiči, raději si naloží hromady práce, aby nemusela přijet. Sestřenice se navzájem moc neznají a když je oslava, přetvářka střídá ještě větší přetvářku. Falešné úsměvy, závist, drby... Zdá se vám to povědomé? Jako byste viděla svou širší rodinu? Kolem krku si asi padat nebudete, ale to napětí vám také vadí, už kvůli rodičům nebo malým dětem. Za nejednotnou rodinu většinou mohou chyby, kterých se jednotliví členové dopouští. Podle klinické psycholožky specializující se na rodinné vztahy, Magdaleny Battles, jsou to právě tyto.

1. Urážky a kritika

Slova mají svou sílu a váhu. V některých případech mohou měnit i dějiny. Takže, když vyřknete v rodině urážku či kritiku, máte zaděláno na pěkný rozbroj. Vaše rodina má být zdrojem povzbuzení a podpory a právě negativními slovy často poškodíte jádro rodinných vztahů. Někteří členové rodiny mohou říkat věci náhodou, jen tak jako poznámku, a předpokládají, že to snad, proboha, nemůže nikoho urazit.

Pravdou je, že taková slova ubližují právě proto, že byla vyslovena. A propast ve vztahu se prohlubuje. Napravení většinou trvá spoustu času. Takže, jestliže jste pronesla ledabylou poznámku na adresu švagrové, že ta její posedlost bio je ulítlá, do rodinné pohody jste moc nepřispěla. Mějte tedy na paměti, že někdy je v rodině mlčeti zlato. Pokud nedokážete říci nic hezkého, raději mlčte. Máte-li v rodině chronického kritika, musíte jeho chování vyvážit pozitivními a povzbuzujícími slovy. Lidé nechtějí být s těmi, kvůli kterým se cítí špatně, ale s těmi, se kterými je jim dobře.

2. Drby

„Pokud máte problém s někým v rodině, jděte přímo za ním. Nemusíte o problému mluvit před celou rodinou. Většina lidí, kteří tak činí, má jediný cíl, přinutit ostatní, aby si vybrali, na čí straně budou,“ vysvětluje Magdalena Battles. Mnohem lepší je si s danou osobou soukromě pohovořit, říci na rovinu, jak věc vidíte ze svého pohledu, a vše prodiskutovat. Ano, někdy to může být vášnivé, obě strany jsou až moc hrdé, ale pamatujte, že vše se dá vyřešit. Proto nemluvte o rodině za zády špatně. Pokud se v jejich životě odehrává nějaké drama a nemá s vámi nic společného, nešiřte jej dál.

3. Nedostatek inkluze

Dle Amy Dickinson z Chicaga Tribute je začlenění rodinných příslušníků zásadní pro jednotu rodiny. Zahrnout všechny rodinné příslušníky do rodinných funkcí. Dokonce i když "víte", že řeknou ne. Zeptejte se. Někdy nezačlenění či špatný pocit pramení právě z toho, že jim nebyla nabídnuta spolupráce. Že víte, že vaše sestra nesnáší pečení a vaření, tak jí ani nenavrhujete, aby vám pomohla s přípravou oslavy pro maminku? Třeba to není s tou nelibostí tak horké a ráda by přiložila ruku k dílu. Takhle se dozajista bude cítit odstrčená a vyčleněná. Za zeptání nic nedáte, ba získáte. Klid v rodině. A pak už reakce a začlenění závisí na ní. Pokud je vaším cílem rodinná jednota a láska mezi všemi členy, pak je všechny zahrnujte do rodinných setkání a funkcí.

4. Podvody a lži

Tento bod je v rodině destruktivní. Pravda vždy převládá. Někdy může trvat roky nebo dokonce i generace, než lži a podvody vyplynou na povrch, ale jednou se to určitě stane. Nic se nedá zatajit na věky. Zničíte důvěru, která se těžko, hodně těžko získává zpět. Čím větší je lež, tím větší je koroze. Některé lži, jako jsou nemanželské děti, jiní otcové, mohou rodinu poškodit po generace. Nezapomeňte, že vaše jednání má důsledky. Nejen pro vás, ale i pro vaši rozšířenou rodinu po celé generace. Je mnohem lepší připustit své špatné činy a pracovat na léčbě než lhát. Jedna zatajená půjčka v rodině mé kamarádky, narostla do obřích rozměrů a když to prasklo, rozložilo to celou rodinu. Čím déle lež skrýváte, tím se vše zhoršuje.

5. Neschopnost přijmout rozdíly

Každý jsme jiný a svou odlišnost si ponechme. Jen proto, že jste rodina, tak to neznamená, že musíte sdílet stejné politické názory nebo dokonce stejné náboženství. Jen si vzpomeňte, jak je u vás v rodině dusno před volbami. Vášnivé diskuze vyústěné v rychlé odjezdy do domovů. „Lidé budou vždy vyrůstat jinde a budou mít různé styly rodičovství a životní styl, ale není pravidlem rodinných příslušníků, aby je posuzovali. Láska a přijetí začínají v rodině. Pokud rodina tuto vzájemnost neposkytuje, pak jako rodina zásadně selhává,“ říká psycholožka Magdalena Battles. Spory kvůli tomu, že máte jiný životní styl, ať bio nebo nebio, v konečném důsledku rodinu silně poškozují. Raději přijměte lidi, jací jsou.

6. Žádné omluvy a žádná odpuštění

Omlouvání a odpuštění jsou lepidlem, které drží rodinu pohromadě. Nikdo není dokonalý. V určitém okamžiku můžete ublížit členovi rodiny, ale pak je na vás, abyste řekla slova "Je mi líto ...". Tato slova mohou léčit rány a vytvořit silnější rodinné pouto. Nedostatek omluvy je osobnostní vadou a slabostí charakteru. Buďte proto rozumnější osobou a omluvte se, když uděláte něco špatného vašemu rodinnému příslušníkovi. Ať už vaše slova nebo činy, které ublížily člověku, byly záměrné nebo ne, nezáleží na tom. Důležité je, že se omluva odehrává.

Když se někdo omluví, buďte odpouštějícím. Nedržte si zášť. To znamená, že pokud jste zapomněla pozvat rodinného příslušníka na oslavu narozenin, požádejte o odpuštění a nabídněte mu za to třeba společný oběd s oslavencem. Činnosti mluví hlasitěji než slova, takže se omluvte tím, že něco uděláte.