První dojem

První dojem Zdroj: istock.com

5 fatálních chyb, které zkazí první dojem, někdy i navždy. A není to oblečení

Ať už se ucházíte o novou práci, máte se poprvé setkat s rodiči vašeho partnera nebo vás čeká nový pracovní kolektiv, první dojem uděláte jen jeden. A to, jak se zapíšete, věřte, dlouhou dobu nezměníte. Chcete se ukázat v dobrém světle?

Sice se člověk chybami učí, ale u prvního dojmu si koledujete, že se vás černý puntík bude držet pěkně dlouho. Máte stejně jako já ráda v životě změnu a líbí se vám potkávat řadu nových lidí a zanechávat svou stopu? Aby byla co nejlepší, vždy si dávejte pozor, abyste neudělala jednu z těchto chyb.

1. Říkáte lži

Lhaní je špatné a všechna tajemství se nakonec stejně provalí. Učíme se to už od dětství, tak se toho držme. Přiznat, že něco nevíte, neznáte, je těžké, ale když připustíte své chyby, otvíráte se a osoba s níž mluvíte vás začne považovat za upřímného a spolehlivého člověka.Během pracovního pohovoru se chlubíte neexistujícími úspěchy, jen abyste vypadala dobře a světaznale? Pozor, může se vám to vymstít. Tak trochu lžete, že umíte perfektně španělsky? Váš šéf s tím počítá na zítřejší konferenci, kde budete překládat. A jak to teď vysvětlíte? Pamatujte, že vztahy zahájené na základě upřímnosti jsou vždy silnější než vztahy založené na podvodu.

2. Jdete na to příliš tvrdě

I když vaše budoucnost závisí na této schůzce, i když je to pohovor na vaše vysněné zaměstnání, i když je to první setkání s rodiči vašeho partnera, nesnažte se tlačit na pilu. Pokud se budete prezentovat jako příliš inteligentní nebo chladná, lidé vás uvidí jako povýšenou, sebestřednou a chvástající se. Co bude následovat? Budou se zdráhat s vámi mluvit. Otvírejte se lidem postupně a plně ukažte své já, až vycítíte, že je ten pravý čas. Někdy totiž nemusí přijít.

3. Jste příliš otevřená

Chcete být otevřená a upřímná hned od začátku a během prvních chvil na potkání sdělíte celý svůj životní příběh? Tak to rozhodně není dobrý nápad. Za prvé, nevíte zcela nic o životě nového člověka, o jeho snech, starostech a zásadách. Což je celkem zásadní. Za druhé, pokud odhalíte něco, co by mělo být skutečně uchováno tajemstvím, můžete narazit na nedostatek zralosti a vážnosti. A tajemství se stává veřejným. Na tohle dvakrát pozor!

4. Bojíte se přestat mluvit

Pauzy v rozhovoru s někým, koho jste právě poznala, jsou zcela normální. Samozřejmě, ticho může vypadat trapně, ale dlouhé rozhovory o ničem jsou ještě trapnější. Stejně jako nevhodné vtipy. Takže pokud rozhovor přirozeně dosáhl nízké hladiny konverzace, počkejte chvíli a pak buď změňte téma, nebo odejděte. Pro první setkání stačí omezený rozhovor. Neměla byste okamžitě hned o něco žádat či něco navrhovat, to si nechte na později. No a pokud se člověk rozloučí, netrvejte na tom, aby rozhovor dále pokračoval.

5. Jste příliš nóbl

Zajímejte se o ostatní. Ptejte se na jejich názory a trpělivě poslouchejte odpovědi. Není nic horšího než mluvit jen o sobě, přetřásat své úspěchy a druhého nepustit ke slovu. Při ptaní však buďte taktní. Jakkoli je rozhovor zajímavý a živý, dejte si pozor, aby to nebyl výslech. A nezapomeňte, že většina lidí nerada mluví o politice, náboženství, penězích nebo osobním životě s lidmi, které moc dobře nezná.

Slova, která říkáme, a věci, které děláme, mohou mít silný vliv na názory, které si o nás lidé tvoří. Jedna a tatáž osoba může vytvářet zcela odlišné dojmy u ostatních. Náš vzhled není ve skutečnosti jedinou věcí, která má vliv.