Dramatické scény

Dramatické scény Zdroj: istock.com

5 dramatických scén ve vztahu, které se netolerují

I ten sebedokonalejší vztah zažije bouřky. Některé do vztahu vnesou silné emoce, ale za chvíli jsou pryč. Jiné zaburácí s takovou silou, že vztahu zasadí trhlinu, kterou slepovat je přísně zakázáno. Tyhle situace se prostě netolerují.

Pokud jste ve vztahu s někým, kdo svým chováním ovlivňuje vaši sebeúctu, osobní svobodu a vaše psychika zažívá tvrdé šoky, jsou to ukazatele toho, že v takovém vztahu nelze déle setrvávat. Říkáte si však, že je to určitě normální, že je to i v jiných vztazích. Některé hašteřivé situace ano, ale těchto pět se rozhodně netoleruje.

Pokračování 2 / 6

1. Podvádění

Jedním z častých typů dramatu ve vztazích je podvádění. Někdy míváte podezření, partner se chová jinak, náhle se zajímá o svůj vzhled jako nikdy, pečlivě si střeží svůj telefon, je popudlivý a mizí na dlouhé hodiny bůhvíkam. Jindy je to pro vás absolutní šok. Tak i tak věřte, že nepotřebujete být ve vztahu s někým, kdo si vás neváží.

Proč to netolerovat?

Partner, který podvádí, je obecně méně důvěryhodný. Vystavuje vás riziku nakažení HIV nebo jakékoliv pohlavně přenosné choroby. Opravdu chcete být ve vztahu s někým, kdo vás podvádí? Pokud jste tak zoufalá, že chcete, aby to fungovalo, je důležité, abyste se na sebe podívala a zjistila, proč byste byla ochotná nechat si ničit svou sebeúctu. Možná se bojíte být sama nebo si myslíte, že se stejně nemůžete mít lépe. Bez ohledu na váš důvod, pokud budete setrvávat u takovýchto špatných rozhodnutí, budete i nadále přitahovat lidi, kteří si vás neváží.

Pokračování 3 / 6

2. Lhaní

Čas od času každý řekne nějakou lež, většinou se však netýká zásadních věcí, spíše nechce přiznat svou neznalost nebo se stydí. Když se na věc přijde, přijímá svou chybu a omluví se. Jiné je to však s permanentními lháři, kteří svých chyb nelitují. Nedokážou bez lží existovat, vám se komplikuje život, už se ztrácíte v tom, co je a není pravda, a ke všemu, co člověk řekne, se stavíte s nedůvěrou. Člověk, který vám lže, ukazuje, že vás nerespektuje. Psycholožka Suzanne Phillips navrhuje vytvořit ve vztahu prostředí plné lásky, kde nebude mít potřebu partner lhát, například z obavy, že bude svým protějškem za své chování odsuzován.

Proč netolerovat?

Některé lži mohou mít větší dopad než jiné. Například ty, které se týkají financí. Jak snadno můžete sklouznout do situace, kdy můžete přijít o všechno. Být ve vztahu s někým, kdo neustále lže, je pro všechny zúčastněné jen špatnou zprávou.

Pokračování 4 / 6

3. Křik

Někdy je to Itálie, bouchnou saze a člověk se neudrží a jeho křik je slyšet po celém paneláku. Sice se už hranice dramatické scény překračují, ale je-li toto chování ojedinělým výkřikem do tmy, je to v pořádku. Avšak nikdo by neměl křičet na nikoho, koho miluje. Pokud se křik stane rutinní formou výrazu vašeho partnera, je třeba situaci řešit.

Proč netolerovat?

Zasloužíte si lásku a respekt, a nikoliv křik. Takové situace ukazují, že váš partner nemá dostatek sebeovládání pro klidnou diskuzi dospělých lidí. Ukazuje tím také, že ignoruje vaše pocity. Dr. Elliot D. Cohen říká, že křik na partnera může nakonec vést k rozpadu vztahů.

Pokračování 5 / 6

4. Sobeckost

Jestliže jste vdaná či žijete v dlouhodobém vztahu, občasným bouřkám se nevyhnete. Ale žít s člověkem, který myslí v prvé řadě na sebe, pouze na své zájmy a je mu jedno, že vám tím ubližuje, bude velmi obtížné. Vy vždy nebudete nic nebo jen prostředek k dosažení cíle. Klíčovou přísadou zdravého vztahu je kompromis. Jeden partner by neměl stále jen dávat a druhý pouze brát.

Proč netolerovat?

Oba partneři by měli využívat všech výhod, které přicházejí s láskyplným vztahem. Není fér, jestli má prospěch jen jedna osoba. Pokud máte vztah s někým, kdo neví, jak být štědrý, je čas vystoupit. Nicméně, místo toho, abyste tiše dělala, co partner chce, promluvte s ním. Dejte mu vědět, že se cítíte nespravedlivě tím, že jen dáváte. Pokud váš partner není ochotný změnit se, je čas jít dál.

Pokračování 6 / 6

5. Fyzické či psychické zneužívání

V žádném vztahu neexistuje prostor či situace k fyzickému či emočnímu týrání. Ze začátku může působit nevinně, ale většinou se situace zhoršuje. "Domácí násilí nevypadá stejně v každém vztahu, protože každý vztah je jiný. Ale jedním z indikátorů, které jsou pro patologické vztahy společné, je, že zneužívající partner dělá mnoho různých druhů věcí, aby získal větší sílu a kontrolu nad svým partnerem. Ať už je to hrubá síla nebo citové vydírání," říkají odborníci linky pro týrané ženy.

Proč netolerovat?

Chování nejen zhoršuje vaše sebevědomí, ale také může ohrozit váš život. Pokud jste ve vztahu s někým, kdo vás zneužívá, ihned se obraťte na nonstop linku DONA (pro oběti domácího násilí) 251 511 313 či jakoukoliv jinou, která chrání vaše bezpečí.