Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: iStock.com

4 tipy, jak přežít dovolenou v páru, když chcete oba něco jiného

Jeden vstává brzy, druhý snídá během oběda, někdo leze po horách, jiný se nehne od bazénu. Každý máme jiná očekávání, a dovolená je tak velkou zkouškou komunikační zdatnosti. Jak ji zvládnout a užít si ji? 

Udělejte si čas pro sebe

Nejvíce zatěžující je neustálá přítomnost druhého. Pokud jste spolu nonstop, ponorka přijde, ať se máte rádi sebevíc. Jestli ne, jste jeden z osvícených párů, a hlavně výjimka. Po dvou týdnech dovolené jsem si vyslechla, že mluvím příliš potichu a šustím spacákem naopak moc nahlas. Jakmile jste s někým pořád, začne vás pořádně štvát. Přitom stačí dojít si na kafe, odpočinout si od sebe a pak se zase sejít.

Hlad není dobrý přítel

Krátké, ale důležité pravidlo. Máte hlad? Najezte se!

Buďte trpěliví

Trpělivost jako by se ztrácela s rychlostí dnešní doby. Na zprávy a e-maily čekáme v řádu minut a hodin. Lístky na vytouženou dovolenou získáme vyplněním platebních údajů. Ale může se stát, že píchnete kolo motorky, praští vás surf do hlavy a navrch dostanete sluneční alergii a musíte několik dní zůstat ve stínu, přitom jste v tropech. Na trpělivost zapomínáme a je nejlepší odměnou, pokud se vám ji na dovolené podaří najít společně.

Nezapomínejte na fotky

Někdo tvrdí, že fotky nepotřebuje a zážitky si místo do paměťové karty radši přehraje do paměti. Jenže stejně jako když před sebou vidíte obraz a máte ho popsat druhému člověku, který maluje podle vašich slov na papír nebo plátno, výsledky se budou lišit. Fotky vám pomohou společně zavzpomínat, připomenout si, co všechno jste prožili, i když je vaše paměť třeba zahlcená hádkou. Nedávno jsme seděli na gauči u vína. Jelikož jsme se z Islandu vrátili v oddělených autobusech, nikdy jsem neviděla fotky fjordů, papuchalků a ledovcových jezer. Úplně jsem na ně po letech zapomněla. Vytáhli jsme projektor a bylo to tam všechno znovu. Na bílé stěně.

Celý článek najdete v červencovém čísle časopisu Moje psychologie s Aňou Geislerovou na titulce, který je právě na stáncích. Objednat si ho můžete i přes www.ikiosek.cz.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie