.

. Zdroj: Shutterstock

.
2
Fotogalerie

4 osvědčené rady, jak podpořit otěhotnění a splnit si sen o vlastní rodině

Rozhodli jste se, že nadešel čas si založit vlastní rodinu, a přemýšlíte, jak zvýšit šance na početí? Podle statistik má problém s otěhotněním téměř 25 % párů. Návštěva reprodukční kliniky je ale až poslední krok. Existuje řada tipů, které zvyšují šance na vlastní miminko. Podívejte se, co byste měli udělat, aby se na těhotenském testu objevily dvě vytoužené čárky co nejdříve.

Nepodceňujte životosprávu a udržujte se v kondici

Moderní doba klade velký důraz na zdravý životní styl a pro páry, které se snaží o miminko, to platí dvojnásob. Partneři, kteří žijí zdravě a jsou fit, mají výrazně větší šanci na otěhotnění, než páry, kde jeden z nich nebo dokonce oba, životosprávu zanedbávají. Pokud chcete podpořit otěhotnění, měli byste se vyhýbat uzeninám, polotovarům s konzervanty a barvivy, smaženým jídlům a potravinám, které obsahují bílou mouku a bílý cukr. Samozřejmostí je pak omezit kouření nebo s ním úplně přestat, protože nikotin a další látky obsažené v cigaretách mají negativní vliv na tvorbu a kvalitu vajíček i spermií. Dopřávejte si také dostatek pohybu, ale zároveň tělo nepřepínejte. Sport a pohyb může být zároveň skvělá párová aktivita, která utuží váš vztah a zvýší šance na otěhotnění.

.
. | Zdroj: Shutterstock

Strašák jménem stres a deprese

Mnoho párů, které se snaží otěhotnět, se při honbě za otěhotněním dostanou do spirály počítání plodných dní a ovulace, měření bazální teploty, milování se na povel a úzkosti z návštěvy gynekologie, kde by mohl být odhalený nějaký problém. S každým nepodařeným pokusem pak často přichází stres, úzkosti a deprese, které v mnoha případech mohou způsobit partnerskou krizi. Rozhodnutí založit si vlastní rodinu ale automaticky neznamená okamžité otěhotnění. To může trvat až rok, během kterého nemá smysl se zbytečně stresovat a naopak nechat věcem volný průběh. Pokud se vám ani po této době nechráněného pohlavního styku nepodaří otěhotnět, je čas na konzultaci v IVF centru.

.
. | Zdroj: Shutterstock

Babské rady nejsou záruka, ale neuškodí

Současná gynekologie a IVF metody reprezentují vědecký způsob. Ale i babské rady jsou jednou z možností, jak podpořit otěhotnění. V mnoha případech sice nemusí být účinné, ale určitě neuškodí. Nejčastějším způsobem, jak se naše babičky snažily urychlit příchod potomka, jsou bylinky. V tomto ohledu je pro ženy jednoznačně nejsilnější pomocník kontryhel. Kromě toho, že funguje jako lék proti bolestem a nepravidelnosti menstruačního cyklu, posiluje ženské pohlavní orgány, snižuje riziko potratu a zvyšuje šanci na početí. Blahodárná je také meduňka, heřmánek nebo šalvěj.

.
. | Zdroj: Shutterstock

Běžte přírodě naproti

Kromě úpravy životního stylu, dobrého duševního rozpoložení a sázky na babské rady, existuje řada dalších věcí, kterými lze podpořit šance na otěhotnění. Mužům se doporučuje, aby si hlídali teplotu v oblasti intimních partií a při snahách o početí se vyhýbali saunám, těsnému oblečení, jízdě na kole, práci s notebookem v klíně, vyhřívaným sedačkám a dalším faktorům, které mohou zvyšovat teplotu. Vysoké teploty totiž snižují kvalitu spermií. Muži si také mohou udělat před návštěvou IVF kliniky domácí spermiogram a z pohodlí domova orientačně zjistit svou plodnost. U žen se doporučuje návštěva na gynekologii, kde lékař diagnostikuje případné problémy a navrhne vhodnou léčbu.