Video placeholde

10 věcí, které ovlivňují naši náladu

Nálada je emocionální stav, který člověk prožívá. Nemusí se vztahovat k žádnému předmětu, prostě tu je. U druhých ji poznáte, sotva vkročí do dveří. A tu svou znáte už po probuzení. Co má vliv na to, jak budete naladěni? Vědět, co vaši náladu ovlivňuje, je cestou k její možné změně – k lepšímu!

Cítíte se mizerně, ba ještě hůř. Kdo nebo co za tím vězí, není vždy jasné. A tak si ve své náladě žijete celý den a ovlivňujete tak další. Je to jako řetězová reakce. Jedna nabručená kolegyně v práci, nedoručený balíček, zrušené plány, hlad, bolavá noha… naše nálada je závislá na množství vlivů. Avšak některé zaujímají přední příčky díky své síle a dopadu. Které to jsou? Po čem se pídit, když máte náladu pod psa anebo šílíte blahem?

1. Příjem vody

Tekutina, která je pro život zásadní, a snad i proto naši náladu ovlivňuje tak moc. Jak je vám příjemně, když lokáte doušky čerstvé vody v horku. Nebo jak vás postaví na nohy sklenice vody po probuzení! Podle Sarah Curulli, klinické farmaceutky z The Hydration Pharmaceuticals Trust, se není čemu divit. Voda je pro nás velmi důležitá, a proto doporučuje, abychom si byli vědomi toho, jaký vliv může mít dehydratace na náladu a celkové rozpoložení. „Mírná dehydratace je spojována se zhoršenou náladou, sníženou koncentrací a vnímáním obtíží při každodenních úkolech,“ zdůrazňuje odbornice, a proto by se lidé měli snažit za den vypít alespoň deset sklenic vody. Jestliže aktivně cvičí, tak ještě více. První věc, kterou udělejte, když máte špatnou náladu, je, že se napijete. Třeba vám chyběla právě závlaha.

Video placeholde

Pokračování 2 / 10

2. Sluneční světlo

Kromě vody by to nešlo ani bez slunce. Potřebujeme ho. Jen si vzpomeňte, jak se vaše nálada mění dle počasí? Zataženo – zamračeno. Slunečno – veselo. Je dobře známo a spousta studií to potvrzuje, že lidé, kteří získají doporučené množství slunečního záření, jsou šťastnější. Proč? Sluneční svit a přirozené světlo pomáhají našemu mozku uvolňovat jeho vlastní přírodní antidepresivum – serotonin. Množství vitaminu D, které vytvoříme, souvisí s množstvím pokožky vystavené slunci, které se pohybuje v létě od několika minut do dvou až tří hodin v zimě, v závislosti na tom, kde se nacházíme. Kolik a jak často? Vycházejte z toho, jak se cítíte, s přihlédnutím k pokynům odborníka.

Pokračování 3 / 10

3. Hormony

Ženy přesně poznají, že se blíží jejich dny. Často říkáme „že nás naštve i klika u dveří“. Přichází hormonální bouře, která sice pomine, ale zase přijde. Pocity zahlcenosti, nedostatku lásky a pochopení, zbytečnosti či smutku jsou časté. Důvodem jsou hormony. „Během jednoho týdne jsou hladiny estrogenu a testosteronu v ženském cyklu na nejnižším bodě,“ vysvětluje Joanne Marks, naturopatka ze Sydney. „Pouhý den po začátku menstruace tyto hladiny začnou stoupat, což zvyšuje neurotransmitter serotonin. Ve druhém týdnu jsou estrogen a testosteron na vrcholu, takže se budete cítit optimističtěji a veseleji, ale začnou opět klesat během třetího týdne. Proto se některé ženy cítí podrážděné, jsou plačtivé, progesteron začíná stoupat a přináší sedativní účinky.“

Video placeholde

Pokračování 4 / 10

4. Jídlo

Rčení „Jsi to, co jíš“ není daleko od pravdy. Správné živiny v doporučeném množství podporují nejen funkci našeho těla, ale krmí také mozek. Jen si vybavte známou reklamu na Snickers, kdy se vlivem hladu měníte v příšeru. „Náš výběr jídel ovlivňuje to, jak myslíme, cítíme, jak interpretujeme události a jak rychle stárneme. Musíme správně jíst, abychom správně mysleli,“ říká Joanna Rushton, zakladatelka Energy Coaching Institute. „Zdravý přístup závisí na dostatečné konzumaci esenciálních aminokyselin, mastných kyselin, vitamínů a minerálů na základě individuálních požadavků. Strava bez těchto základních živin může vést ke změnám nálady, nepravidelné hladině cukru v krvi při vysokých a nízkých energetických hladinách ovlivnit naši schopnost myslet, zpracovávat informace a podávat nejlepší výkony.

Pokračování 5 / 10

5. Vztah k jídlu

Jíst správné jídlo je jedna věc, ale mít pozitivní vztah k jídlu druhá, která může významně ovlivnit to, jak se cítíme. „Váš vztah k jídlu je odrazem vašeho vztahu k životu,“ vysvětluje Kim Adams, certifikovaná koučka psychologie stravování. „Jídlo je mnohem víc než jen výživa. Je to výživa pro tělo i duši. Pokud neustále držíte dietu, abyste zhubli, ztrácíte potěšení z jídla. Lidé, kteří drasticky omezují příjem příjemných jídel, také omezují své zkušenosti s potěšením v jiných částech svého života – jde o situaci „prohra-prohra“. Klíčem je, jako vždy, najít zdravou rovnováhu.

Video placeholde

Pokračování 6 / 10

6. Cvičení

Cvičení nám dává dobrý pocit. Vyčistíme si jím hlavu a uvolníme se, skvěle se cítíme po běhu, hoďce ve fitku nebo po projížďce na kole. I obyčejné skákání na trampolíně nás nabije energií. Natolik, že podle průzkumu Australian Fitness Expo Survey93 % z nás cvičí, protože nás pohyb dělá šťastnými. Cvičení uvolňuje endorfiny a zvyšuje hladinu serotoninu, což má pozitivní vliv na duševní pohodu. Kdo je zvyklý cvičit často, moc dobře ví, jak se člověk cítí dva dny bez cvičení.

Video placeholde

Pokračování 7 / 10

7. Všímavost

Pravděpodobně jste už viděli hashtag # 100happydays nebo jste narazili na příspěvky na sociálních sítích, kde lidé sdílejí to, za co jsou vděční. Funguje to, protože způsob, jakým přemýšlíme a přistupujeme k životu, hraje obrovskou roli v tom, jak se cítíme. Otevřenost, přijetí, vděčnost vítězí nad smutkem, hněvem či zklamáním.

Pokračování 8 / 10

8. Stres

Stres náladu neovlivňuje, on ji řídí. Eva Lane, léčitelka energie z Anxious Relief, doporučuje, aby ti, kteří jsou ve stresu, uvolnili napětí jakýmkoli funkčním způsobem. „Stres hraje při náladách velkou roli, protože naše mysli a těla jsou jako houby, které pohlcují napětí ze světa kolem nás,“ říká. „Proto dělejte, co vám vyhovuje, abyste stres minimalizovali.“ Vyzkoušejte procházku v parku, vyrazte do posilovny, zapište si, co vás trápí, a poznámky si odložte, abyste se s nimi mohli vypořádat později, nebo si promluvte s kamarádem anebo členem rodiny o tom, na co myslíte.

Pokračování 9 / 10

9. Spánek

Hodně lidí se probouzí se špatnou náladou, protože nespali dost, spali špatně nebo spali ve špatnou dobu. „Výzkumy ukazují, že lidé, kteří nespí kvalitně, bývají podrážděnější, naštvanější a nepřátelštější. Ale stačí jen krátké zdřímnutí během dne, aby se vám obnovila nálada,“ říká Sam Queen, která řídí Po XII, centrum spánku. Ačkoli zdřímnutí může krátkodobě pomoci, z dlouhodobého hlediska se dospělým doporučuje spát v průměru osm hodin za noc. Pokud obvykle spíte méně, nejenže se budete cítit hůře, ale také se sníží vaše schopnost fungovat a vykonávat každodenní úkoly.

Video placeholde

Pokračování 10 / 10

10. Barva

Před více než sto lety tvrdil pedagog Rudolph Steiner, že okolní barvy ovlivňují duševní pohodu, a stoupenci Steinerovy filozofie představili jeho principy ve svých školách a komunitách (implementace různých barevných schémat pro různé věkové skupiny). Jakkoli to pro některé lidi může znít nesmyslně, barva může hrát důležitou roli v tom, jak se cítíte. „Výběr barvy může ovlivnit celkový pocit pohody,“ vysvětluje terapeutka Elizabeth Harper ze společnosti Sealed With Love. „Červená, oranžová a žlutá jsou teplé barvy, které zvyšují nadšení, podněcují vášeň a stimulují radost, zatímco studené barvy, jako jsou zelená, modrá a fialová, poskytují pocit míru, naděje a spokojenosti.“ Při výběru barev do interiéru i pro oblečení proto přemýšlejte. Barvy jsou mocné. Stejně jako vaše schopnost změnit své nálady.