Relax na závěr.

Relax na závěr. Zdroj: Tomáš Lébr

Václav Krejčík ukazoval jógu v praxi a zároveň cvičil s našimi semifinalistkami
Trenér Jakub Prchal měřil soutěžícím čas na jednotlivých stanovištích.
...
Všechny soutěžící si užily jak dynamiku a energii, tak zasloužený relax a příjemný odpočinek.
Garmin venu Rose gold monitorují kromě spálených kalorií a tepové frekvence také celodenní míru stresu.
11
Fotogalerie

Restart 2020: Na tréninku s Ivou Pazderkovou a jóga s Václavem Krejčíkem

Milují pohyb a nedovedou si bez něj představit svůj život. Snaží se užívat si ho nejen samy, ale také motivovat a inspirovat druhé. Jak to vypadalo, když se na soustředění sešla parta semifinalistek Restartu s Dietou v kategorii FIT s VIP patrony?

Vybrat patrony pro kategorii FIT nebylo až tak náročné. Vždy si zakládáme na tom, aby nešlo pouze o člověka, který sportuje, ale který má ještě i něco navíc. Takové to nedefinovatelné něco, co z něj vyzařuje, čím sám dokáže motivovat a inspirovat a všichni mu to věří. Letos padl náš výběr na Ivu Pazderkovou, se kterou máme v Dietě několikaměsíční projekt, a pak na Vaška Krejčíka, našeho dlouholetého spolupracovníka.

Podívejte se na video, jak celý trénink vypadal:

Video placeholde

O tom, že Iva sportuje, víte. Dozvěděli jste se to nejen z našeho časopisu, ale také ze sociálních sítí. V poslední době se ovšem pustila do přípravy na soutěž Bikini Fitness a od podzimu loňského roku pravidelně trénuje pod vedením trenéra Jakuba Prchala, záštitu nad ní převzal také Nutrend. A vzhledem k tomu, že Iva utrpěla v posledních měsících úraz ramene a nemohla naplno zapojit celé tělo, připravil trénink pro naše semifinalistky právě její trenér Jakub.

Zadání Diety znělo: „Připravte zajímavý trénink, něco v duchu toho, co s Ivou děláte, aby naše soutěžící měly představu.“ Ještě před začátkem jsme soutěžící ujišťovali, že to bude takové pohodové cvičení a nemají se čeho bát. No, bát se sice nemusely, zato se tedy parádně zapotily.

CrossFit na vlastní kůži

Jakub totiž připravil kruhový trénink v duchu CrossFitu. Všechny holky se vystřídaly na 5 stanovištích, na každém zůstaly pár sekund, chvíli odpočinek a šup na další. A to vše ve třech sériích. Na hodinkách Garmin každá mohla sledovat, jak jsou na tom se srdečním tepem, ale také třeba, kolik spálily kalorií. Po chvilce odpočinku se šlo na výzvu, která spočívala ve výdrži ve dřepu s oporou. Do akce se zapojila také Iva Pazderková, přes veškerou snahu se ovšem na medailových pozicích neumístila.

Ceny v podobě voucheru na předplatné Diety, knihy Velký dietní manuál a zápisníku Můj Restart nakonec získala maminka na mateřské Pavla. Dopolední soustředění s Ivou a Jakubem jsme zakončili příjemnou debatou, smíchem a osvěžením s Ondrášovkou. Pitný režim je totiž nutné dodržovat. Spousta holek měla dotazy, jak hodně a jak často Iva cvičí, a ona neváhala a popravdě přiznala, jak třeba dostala od Jakuba pochvalu, že přes Vánoce vůbec nepřibrala. Následoval oběd a přesun na druhou půlku soustředění, která už byla v poklidnějším módu.

Relax v duchu jógy

Druhým VIP patronem se stal Václav Krejčík. Jeden z nejznámějších lektorů a propagátorů jógy a zdravého životního stylu. Proč zrovna Václav a jóga? Protože jsme chtěli protipól k fitness a akčnímu stylu cvičení, protože jóga a zdravý životní styl se krásně doplňují a protože jsme chtěli soutěžícím ukázat také něco jiného. Vlastně až později, na Vaškově lekci, jsme se dozvěděli, že jsou naše FIT semifinalistky jógou nepolíbené a že se věnují právě spíš akčnějším druhům sportu, jako jsou běh, CrossFit, triatlon apod.

Před kamerou

Ještě než se všichni pustili do úvodní lekce jógy, musely si naše semifinalistky stoupnout před kameru. Natáčeli jsme s nimi totiž medailonky, ve kterých měly představit sebe i svoje profily, na kterých je můžete sledovat. Zároveň jsme trochu vyzvídali, jaký mají rády sport, kdo je motivuje, koho sledují nebo na jaký sport se rády dívají. Zazněla jména jako Martina Sáblíková nebo Petra Kvitová, ale také obyčejné ženy, které milují sport. A to je dobrá zpráva. Že se umíme navzájem podporovat a inspirovat.

To je také hlavním posláním našeho Restartu s Dietou. Ukázat, že to jde, že si každý může najít čas na trochu pohybu, na sebe, že může změnit i to, o čem si myslí, že je nezměnitelné.

Dá se u cvičení spát?

A pak už následovala hodina jógy. Takový vhled do toho, jak to na Vaškových hodinách může vypadat. Nekonalo se žádné lámání těla ani krkolomné násilné pozice. Všechno šlo plynule, pomalu, vše bylo doplněno a komentováno příjemným Vaškovým hlasem, u kterého se naše soutěžící shodly, že by ho chtěly mít nahraný na pásce a každý večer před spaním poslouchat. Vašek ukazoval a cvičil společně s našimi soutěžícími a ty si lekci jógy opravdu užily. Dokonce při závěrečné relaxaci některé zavřely oči tak hluboce, že o sobě chvíli ani nevěděly.

Ale to je prý podle lektora normální a občas se to na hodinách stává. Tak co, přesvědčili jsme vás, že pohyb může být fajn a nemusí to být dřina? Holt si každý musí najít to svoje a tomu se věnovat. Někomu vyhovuje dynamické a silové cvičení, někdo má rád mírnější a pomalejší pohyb. Důležité je ale to, že se věnujete sami sobě a dáváte tělu tolik potřebný pohyb. Bez něj to prostě nejde. A nemusíte zrovna hubnout. Když se totiž tělo hýbe, udržujete ho v napětí, v rovnováze, ve formě a ono se vám odvděčí tím, že funguje a funguje správně.

Závěrečné rozdávání dárků

Tohle soustředění bylo za odměnu. Všechny soutěžící si užily jak dynamiku a energii, tak zasloužený relax a příjemný odpočinek. Na závěr od nás dostaly na testování balíčky od firmy Wilkinson, aby vyzkoušely nové holicí strojky. Jak to dopadlo, se dozvíte v některé z příštích Diet. Po cvičení se pak všechny rozjely do svých domovů.

A vy teď máte šanci podpořit tu, která je vám nejvíce sympatická, svým hlasováním. Tři s největším počtem hlasů pošlete do finále, ve kterém půjde o titul Restart roku. Všem držíme palce.

Hlasovat můžete od 24. 2. do 13. 3. na www.restartsdietou.cz