Monika Menky

Monika Menky Zdroj: Ondřej Košík

Monika Menky: Moje bezlepkové recepty jsou jednoduché, chutné a vhodné pro každého

Představujeme vám jednu z pěti semifinalistek, která se uchází o vaši přízeň v kategorii FOOD.

"Jsem holka z malebného maloměsta, která strašně ráda vaří, ale hlavně jí. Už od raného věku jsem věděla, že jídlo a vaření budou mojí celoživotní vášní," říká třicetiletá Monika Menky. "Po diagnóze celiakie před 3 lety jsem se pustila do bezlepkové osvěty, protože jsem se nespokojila s nudným „doporučeným“ jídelníčkem, který jsem v ordinaci obdržela od svého gastroenterologa. Začala jsem bezlepkově péct a vařit, publikovat recepty na internetu, motivovat lidi se stejnou diagnózou a tak vznikl můj blog, který dnes zastřešuje největší komunitu bezlepkářů v Česku a na Slovensku.

Svým fanouškům pravidelně přináším bezlepkové novinky na trhu, zásobuji je informacemi ohledně celiakie a sdílím s nimi své bezlepkové recepty. Protože se rychle staly velice oblíbenými, dostala jsem před dvěma lety možnost vydat svou vlastní knihu. Moje recepty jsou jednoduché, chutné, z dostupných surovin a vhodné opravdu pro každého. Zakládám si na tom, že strava je to nejdůležitější. Ovlivňuje vše – naše zdraví, vzhled a náladu, proto do jídla investuji a snažím se toto poselství předat i svým fanouškům. V bezlepkové formě, chutně a zdravě."

www.celiaxmoni.cz, www.facebook.com/celiaxmoni

@celiaxmoni

1. Jaký recept se u vašich sledujících setkal s největším ohlasem?

Asi jako u ostatních, nejpopulárnější jsou sladké recepty.

2. Co byste uvařila návštěvě, na kterou chcete zapůsobit?

Udělala bych přirozeně bezlepkový guláš.

3. S jakou surovinou nejraději pracujete?

S olivovým olejem.

4. Jaký je váš nejlepší zážitek související s vaším blogem?

Pro mě jsou nejvíc možnosti, které mi můj blog dal. Třeba to, že jsem dneska tady s vámi, setkat se s lidmi, se kterými bych se jinak nesetkala, a poznávat nové věci.

5. Jaké jsou vaše další cíle a plány?

Původně nebyly žádné. Blog vznikl proto, že mám celiakii, a nikdy jsem ho neplánovala. Ale když ho mám, tak je mým cílem seznámit veřejnost a své fanoušky s tím, že bezlepková dieta může být chutná a zdravá. A hlavně jim ukázat, co je celiakie.

Video placeholde

JAK TO BUDE DÁL?

Od 25. února můžete pro svoji favoritku hlasovat na stránce www.restartsdietou.cz. Hlasování bude ukončeno 15. března o půlnoci. Následně budou hlasy sečteny a tři soutěžící s největším počtem hlasů postoupí do velkého finále, které se uskuteční 8. června. Jména postupujících zveřejníme opět na www.restartsdietou.cz a na sociálních sítích a společně s dalšími finalisty z kategorií Fit a Proměna je představíme v červnové Dietě.

Další semifinalistky si můžete prohlédnout zde: