Ilustrační fotografie

Ilustrační fotografie Zdroj: David Hanuš

Adenike Endtová: Po nehodě jsem opravdu zjistila, že co tě nezabije, to tě posílí

"S jídlem jsem „blbla“ už před nehodou. Chvilku jsem jedla všechno, ale nepravidelně, chvilku jsem jedla hodně málo, dva měsíce jsem jenom snídala," říká jedna ze semifinalistek kategorie Proměna Adenike Endtová. Co ji přimělo ke změně?

V sedmnácti se mi stala vážná nehoda, kterou jsem ale zázrakem přežila. Přiškrtila jsem se šálou na motokárách. Následovala operace, rozdrcené a vyndané dva krční prstence, utržená průdušnice, tracheostomie, nefunkční hlasivky – dnes jen šeptám, zúžené dýchací cesty a to, co nejvíc děsí mé okolí – občas se mi samovolně stahuje krk a dusím se.

Po něhodě jsem ještě hodně jedla, pak zas půst a takhle jsem to vedla tři roky, až jsem to dotáhla na víc než 70 kg při výšce 162 cm. V tu chvíli jsem si řekla, že buď tak zůstanu, nebo s tím něco provedu. A provedla jsem. Za tři měsíce jsem měla –14 kg, za další dva pekáč buchet a za další čtyři měsíce jsem vyhrála všechny závody Bikini Fitness.

Stala jsem se Mistryní ČR jak za juniory, tak za ženy. Teď své fanoušky, kterým s oblibou říkám žroutci, hlavně motivuju a ukazuju jim, že „co tě nezabije, to tě posílí“.

Video placeholde

@adenikeendt, www.facebook.com/Adenike.Endtova.Bikini.Fitness

1. Co pro vás bylo v průběhu vaší proměny nejtěžší?

Pro mě byly nejtěžší chvíle, kdy jsem se konečně začala cítit skvěle, protože se mi začal hroutit dlouholetý vztah. Mé tehdejší lásce se totiž víc líbily boubelky.

2. Čím můžete inspirovat ostatní?

Svým přístupem k životu. I přesto, co se mi stalo, se pořád směju, snažím se na všema na všech najít to dobré.

3. Jaké máte další plány?

Užívat si život ještě víc, protože kdykoli se může stát cokoli. Takže za měsíc skok padákem, víc pomáhat lidem s nadváhou, víc rozdávat radost a víc jezdit za rodinou. A taky Udělat něco s tím svým hlasem.

Jak hlasovat?

Pokud chcete některou z našich soutěžících podpořit a hlasovat pro ni, pak můžete od 23. dubna na stránce www.restartsdietou.cz. Hlasování bude ukončeno 12. května ve 12:00. Následně budou všechny hlasy sečteny a tři soutěžící s největším počtem hlasů postoupí do velkého finále, které se uskuteční 6. června. Jména všech postupujících najdete opět na stránce www.restartsdietou.cz a všech devět finalistek vám také představíme v červnové Dietě.

Pro koho můžete ještě hlasovat?