Ilustrace MArtiny PAvlové

Ilustrace MArtiny PAvlové Zdroj: archiv Martina Pavlová

Martina Pavlová
La Tereza, její miláčci - knihy a pes
Johana Kratochvílová
Knižní blogerka Tereza Dvořáková
Vlaďka Závrská a její Knihář
13
Fotogalerie

Ženy, které žijí knihami. Co si podle nich v létě určitě přečtěte?

Milujete knihy? Tak těmhle ženám budete závidět, protože ony knihami doslova žijí. Jedna je maluje, druhá je co nejvíc čte, jiná je vydává a další sepisuje. Jejich povolání se točí kolem knih. A ony svou práci milují. Nám prozradily, o čem je jejich práce, a nezapomněly ani na knižní tipy.

Martina Pavlová, ilustrátorka a knižní designérka

Martina Pavlová
Martina Pavlová | Zdroj: archiv Martina Pavlová

Její práce?

Jako ilustrátorka a designérka se podílím na vizuální podobě spousty věcí včetně knih různého zaměření. Dávno už totiž neplatí, že obrázky patří jen do dětských knih! Naopak, dnes je moderní, ženská knižní ilustrace velmi žádaná a atraktivní jak pro nakladatelství, tak pro čtenářky. I kniha musí dobře vypadat, aby v tak obrovském množství, které momentálně na trhu je, nějak zaujala.

Ilustrace na knize ve spolupráci s Janou LeBlanc
Ilustrace na knize ve spolupráci s Janou LeBlanc | Zdroj: archiv Martina Pavlová

Co s knihami dělá?

Spolupracuji buď s nakladatelstvími v ČR a v zahraničí, anebo přímo s autorkami, které si knihy vydávají samy, což je pro mě vždy velká čest, být součástí jejich projektu a mít možnost dát jejich dílu vizuální podobu. Kromě toho s novinářkou Janou LeBlanc tvoříme speciální zápisníky pro ženy, což jsou takové originální (ne)knihy různého zaměření, které usnadňují život a dělají ho hezčí. U těch vytvářím kompletní vizuální podobu a baví mě to momentálně asi nejvíc ze všech projektů, protože mám v podstatě volnou ruku a mohu se naplno kreativně “vyřádit”.

Ilustrace MArtiny PAvlové
Ilustrace MArtiny PAvlové | Zdroj: archiv Martina Pavlová

Jak se ke knihám dostala?

Jako malá jsem milovala knihy s ilustracemi Heleny Zmatlíkové, ale nikdy by mě nenapadlo dělat něco podobného (i když pro jinou cílovou skupinu). Každopádně z práce ilustrátorky to vyplynulo tak nějak samo. Od ilustrací pro časopisy po knižní obálky až po kompletní vizuální podobu knihy. První nabídka na obálku přišla překvapivě ze švédského nakladatelství. Od té doby jsem se zatím podílela na tvorbě 39 knih a ráda bych to dotáhla aspoň na polovinu toho, co vytvořila Helena Zmatlíková. Ta jich má na kontě kolem 250.

Kterou knihu by všem rozhodně doporučila přečíst?

Můj oblíbený Alchymista od Paula Coelha je už trochu klišé, takže bych doporučila knihu You are Love (Tomas Nesnidal, v angličtině), která změní váš názor na lásku a pomůže najít její pravou podstatu. A to přece potřebuje každá z nás.

Jana Kaizrová, PR & marketing manager, Nakladatelství Slovart

Jana Kaizrová, nakladatelství Slovart
Jana Kaizrová, nakladatelství Slovart | Zdroj: archiv Jana Kaizrová

Její práce?

Mám na starosti PR a marketing nakladatelství. S „našimi“ knihami pracuji před jejich vydáním, v době jejich vydání i po jejich vydání. Vyprovázím je do světa…

Co s knihami dělá?

Snažím se, aby čtenáři věděli o tom, jaké knihy vydáváme a jak skvělé jsou. A nad rámec mojí profese se spolu s kolegy podílím na vzniku obálky, výběru témat i autorů. Moje práce je povídavá, hravá, kreativní, rozmanitá. Je to srdeční záležitost, která není ohraničená pracovní dobou.

Jak se ke knihám dostala?

Zřejmě jsem nemohla jinak. Po velmi knižních studiích (humanitní gymnázium, knihovnictví) jsem sbírala zkušenosti v médiích. To mi nyní umožňuje pracovat s knihami na pozici, která mě naplňuje.

Nakladatelství Slovart
Nakladatelství Slovart | Zdroj: archivv Nakladatelství Slovart

Kterou knihu by všem rozhodně doporučila přečíst?

Divá Bára Boženy Němcové. Je to příběh, který je navzdory době vzniku nádherně současný. Dnes, stejně jako tehdy, smělé i nesmělé dívky řeší směr, kterým ve svém životě vykročí, i (ne)šťastnou lásku… ráda si připomínám, že touha je věčným, nadčasovým tématem.

Knižní blogerka Tereza Dvořáková alias la Tereza

Její práce?

Mám Instagram @la.tereza, kam velmi často dávám tipy na knihy, a jsem moc ráda, že i když to není typicky instagramové téma, jako je móda, kosmetika a podobně, tak to lidi baví a zajímá.

Knižní blogerka Tereza Dvořáková
Knižní blogerka Tereza Dvořáková | Zdroj: archiv Tereza Dvořáková

Zároveň jsem Content marketing specialistka na volné noze a jeden z mých klientů je české knižní nakladatelství, pro které spravuji sociální sítě. Takže jsou knihy pro mě nejen velkou láskou, ale také s nimi pracuji. Což je úžasné spojení vášně a profesionálních zkušeností.

Co s knihami dělá?

Říkejme tomu například knižní Instagram, který si vedu. A spočívá to v tom, že knihy na tuto sociální síť fotím a píšu tam k nim po přečtení své dojmy a doporučení pro své sledující. Doporučuji knihy, za kterými si stojím, a občas díky mně a dalším knižním influencerům lidé začnou číst či objeví tituly, o kterých by jinak nevěděli. A jelikož čtení považuji obecně za přínosnou a smysluplnou činnost, jeho zviditelňování a ukazování zajímavých a dobrých titulů podobně smýšlejícím lidem mě velmi naplňuje.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

#minirecenze Tiché roky od Aleny Mornštajnové 😍 . To byl zásah. Do srdce. Tiché roky se zdály být zpočátku jaksi obyčejnou knihou, takovým milým, fajn čtením. Pak se mi ale začaly zavrtávat pod kůži. Pomalu, potichu. Víc a víc. Jakmile se někde řeší vztah mezi otcem a dcerou, je to něco pro moje city a pocity. A stejně jako autorku, i mě velmi baví a zajímá téma komunikace mezi lidmi. Především ta špatná komunikace, kdy si blízcí lidé nerozumí, nedokážou si promluvit, kdy vznikají nepříjemná nedorozumění. A o tom to je. Tahle knížka. O komunikaci/nekomunikaci, o vztazích mezi otcem a dcerou, mezi lidmi. O lidech, kteří neumí projevit své emoce. O lidech. O vztazích. . Milovníci Hany, bestselleru této autorky, možná čekali něco jiného. Já si to ale moc užila. Tiše. Díky @hostbrno za knihu a taky @bookscalling za nedávný skvělý Book Club s Alenou Mornštajnovou. 🙏🏻

Příspěvek sdílený La Tereza (@la.tereza),Čen 6, 2019 v 11:45 PDT

Jak se ke knihám dostala?

Se svým Instagramem jsem začala před necelými třemi lety. Neměla jsem do té doby ve svém okolí mnoho lidí, kteří by měli takovou vášeň pro knihy jako já. A pokud ano, tak četli jiné žánry. A já jsem si zkrátka o knihách, které čtu, neměla s kým povídat. A tak jsem se rozhodla založit si zmíněný účet na Instagramu, protože jsem si všimla, že tam jsou i další knižní „maniaci“, kteří se propojují a přátelí minimálně takto virtuálně. Navíc mám fotogenická zvířata, tak jsem měla a mám, čím fotky s knihami ozvláštnit. No a dnes se dokonce s mnoha lidmi z knižních Instagramů scházíme, chodíme na knižní akce, vyměňujeme si na knihy názory a doporučujeme si další tituly. Na Instagramu je kolem knih skutečně velmi příjemná komunita lidí a já jsem moc ráda, že jsem se tenkrát rozhodla do těchto vod vydat.

La Tereza, její miláčci - knihy a pes
La Tereza, její miláčci - knihy a pes | Zdroj: archiv Tereza Dvořáková

Kterou knihu by všem rozhodně doporučila přečíst?

Hned mě napadla dvojice knih, nebo spíše takových sešítků, Feminismus je pro každého a Milá Ijeawele aneb Feministický manifest v patnácti doporučeních od Chimamandy Ngozi Adichieové. Na pár stránkách ukazují, že feminismus v žádném případě neznamená nějakou nenávist k mužům a není jen pro kariérní typy žen, které nechtějí mít děti, jak si většina společnosti myslí. Autorka tu vysvětluje význam feminismu na běžném životě a poukazuje na to, že rovnost pohlaví stále není ve světě ideální. A to je třeba si uvědomit. Z beletrie bych pak doporučila tetralogii Geniální přítelkyně od italské autorky vystupující pod pseudonymem Elena Ferrante.

Vlaďka Závrská, autorka projektu Knihář, vítězka T-Mobile Rozjezdy 2019 v Olomouckém kraji

Vlaďka Závrská
Vlaďka Závrská | Zdroj: archiv Vlaďka Závrská

Její práce?

Projekt Knihář spojuje lásku ke knihám a osobní seberozvoj. Knihář je moderní čtenářský deník. Umožňuje zapamatovat si přečtené knihy a s každou přečtenou knihou růst. Je to možné díky speciální metodě 4PRO, kterou jsme vymysleli. S každou knihou, kterou čtete, si položíte 4 základní otázky, díky nimž získáte z knihy to nejdůležitější pro svůj život.

Co s knihami dělá?

Vytvářím knihu jako designový zápisník. Při jeho tvorbě má pro nás důležitou hodnotu funkčnost a estetika, kombinace obojího vytváří ten nejlepší design. Pracujeme s ekologickým papírem s vyšší gramáží, což snadno rozpoznáte na první dotek. Na obálku používáme speciální papír s podílem organických částí nahrazujících dřeviny. V úvodní edici Kniháře to jsou olivy, v druhé edici, kterou jsme vydali teď v květnu, jsou to třešně. K projektu Knihář patří také množství workshopů o tom, jak knihy číst, které realizujeme. Je to ale hlavně komunita lidí, kteří věří, že knihy mohou měnit naše životy k lepšímu.

Vlaďka Závrská a její Knihář
Vlaďka Závrská a její Knihář | Zdroj: archiv Vlaďka Závrská

Jak se ke knihám dostala?

Ke knihám jsem se dostala jako malá. Dobrá kniha vždycky byla pro mě ten nejlepší dárek. Pamatuji si na svou první návštěvu knihovny, bylo to pro mě jako objevit nový kontinent. Loni v lednu jsem dostala nápad vytvořit moderní čtenářský deník. Cítila jsem, že nestačí knihy jen tak číst, že je potřeba vést si o knihách záznamy. Ale ne tak, jak mě učili ve škole, věděla jsem, že to chce inovaci. A tak jsem se do toho naplno pustila.

Kterou knihu by všem rozhodně doporučila přečíst?

První knihou letošního roku, kterou jsem četla, byl Český ráj od Jaroslava Rudiše. Je to skvělá kniha, ze které se člověk může hodně naučit, a zároveň zrelaxuje. Navíc téma mužů, kteří se scházejí v sauně, kde řeší život, může být pro ženy velmi atraktivní.

Za jednu z nejdůležitějších knih vůbec považuji knihu velmi mladého francouzského autora Édouarda Louise Skoncovat s Eddym B. Je to výpověď člověka, který je společností konfrontován pro svou odlišnost. Myslím, že je toto téma velmi důležité v kontextu české kultury a určité tendence k uzavřenosti a ostražitosti vůči všemu, co je jiné.

Johana Kratochvílová, grafička z grafického studia Signatura

Johana Kratochvílová
Johana Kratochvílová | Zdroj: Barbora Kopřivová

Její práce?

Navrhuji design knížek, tzn. jak vypadá obálka knihy a vnitřní uspořádání textu a ilustrací. A i když to už dělám nějaký ten rok, stále je to pro mě dobrodružství. Ráda o knize uvažuji celkově, jako o konceptu, takže se snažím i zasahovat do toho, jaký se zvolí papír, jaká technologie tisku nebo třeba jen jaká barva nitě se použije k vazbě. V tomhle směru jsem vděčná za knihy, které jsem mohla zhmotnit pro nakladatelství Teapot, kde mi byla dána absolutně volná ruka.

Co s knihami dělá?

Při tvorbě knih jsem využívala netradičních přístupů a postupů a čekala, zda to "projde". A o to víc potěší, když si takové knihy všimne i odborná veřejnost a má potřebu jí udělit nějakou cenu – jako se to nedávno stalo například u knihy Proměna Franze Kafky, na které jsem spolupracovala s výtvarníkem Petrem Niklem. Ta obdržela speciální cenu poroty Fedrigoni Top Award právě za propojení nových technologií s tradičním řemeslným zpracováním.

Proměna - Fedrigoni Top Award 2019
Proměna - Fedrigoni Top Award 2019 | Zdroj: archiv Johana Kratochvílová

Jak se ke knihám dostala?

Rodiče patří k zaníceným čtenářům, takže jsem vyrůstala obklopená knihami.

Kterou knihu by všem rozhodně doporučila přečíst?

Hanu od Aleny Mornštajnové. Pokud něco odlehčenějšího, tak Parfém bláznivého tance od Toma Robbinsna.