Taneční akrobacie

Taneční akrobacie Zdroj: archiv Mirka Papajiková

Alena Václavíková
Paruka Icone
Halina Pawlowská a  její dcera Natalie
Mirka Papajiková
Mirka Papajiková
7
Fotogalerie

Ženy, které začaly podnikat díky svému tělu. Dnes pomáhají ostatním cítit se lépe

Pro spoustu lidí bývá impulzem k podnikání třeba sen z mládí, chybějící produkt na trhu, touha osamostatnit se nebo něco zajímavého předat. Pro tyto ženy to bylo jejich tělo. Hrálo a hraje důležitou roli v jejich životě, a ať už kvůli zranění či jinakosti jim dalo impuls k tomu založit svůj byznys. Zjistily, že to, co je dobré pro jejich tělo, je i pro ostatní.

Mirka Papajiková, taneční lektorka, www.rozvojtancem.cz

Mirka Papajiková
Mirka Papajiková | Zdroj: archiv Mirka Papajiková

Začalo to ve dvaceti letech operací kolena. Po rekonvalescenci jsem hledala aktivitu, které bych se mohla věnovat a přitom bych kolena tolik nezatěžovala. Do života mi tak přišel tanec. Když jsem pak na druhém koleni měla stejnou obtíž jako na prvním, už jsem díky tanci a fyzioterapii věděla, co s tím mám dělat, abych nemusela na operaci. Začala jsem se o tělo, jeho procesy, vztahy a funkce více zajímat, začala jsem se učit různé taneční styly, terapeutické přístupy k tělu a zapojila jsem se do tanečního divadla.

Moje tělo to všechno hltalo a naplňovalo mne euforií. Byla (a stále) jsem unesená z toho, jak jsou tělo a mysl propojené, jak je naše tělo geniální. Nepřestává mne to fascinovat. Od studia na vysoké škole jsem vždy měla různá zaměstnání v korporaci a vždy na částečný úvazek. Když mi studium skončilo, už jsem několik let učila po večerech a víkendech své kurzy.

Taneční akrobacie
Taneční akrobacie | Zdroj: archiv Mirka Papajiková

Byla jsem workoholik a nejspíš i proto mi do života přišlo závažné autoimunitní onemocnění, jehož hlavním poselstvím bylo, že se nemohu a nesmím potlačovat ani přepínat. Tělo bylo v tomto ohledu hodně přísné – kdykoli jsem nebyla k sobě upřímná, kdykoli jsem překročila nebo nechala překročit své hranice, okamžitě jsem měla další silný zánět. V praktickém životě to znamená, že nejsem zaměstnatelná na plný úvazek, a když možnost zkráceného úvazku v posledním zaměstnání zanikla a nabízel se pouze plný úvazek, musela jsem odejít.

Rozhodla jsem se podnikat naplno, protože do tance, vědomého pohybu a rozvoje skrze tělo mě to mé moudré tělo táhlo nejvíce. V srpnu to byly dva roky od té doby, co jsem na volné noze. A práce s tělem mne nepřestává fascinovat a naplňovat.

Pokračování 2 / 3

Alena Václavíková, ALoENA, Hlučín, vítězka z T-Mobile Rozjezdů v roce 2013

Alena Václavíková
Alena Václavíková | Zdroj: archiv Alena Václavíková

Můj příběh začal banální preventivní prohlídkou, na které jsem dostala žádanku na mamograf. Výsledek mamografu nebyl příznivý a já musela podstoupit komplexní onkologickou léčbu pro karcinom prsu a začít řešit nákup pomůcek spojených s léčbou. Sama jsem nevěděla jak a co, lékaři léčí samotnou léčbu a ne věci okolo. Měla jsem problém sehnat paruku, aby odpovídala mému střihu, nevěděla jsem si rady s výběrem epitézy, speciální zdravotní prádlo bylo ve většině případů na objednávku… Určitě v té době bylo nejdůležitější zdraví, přesto si myslím, že každá žena i v nemoci se potřebuje cítit dobře a být spokojená se svým vzhledem, obzvlášť když se léčba tolik dotýká ženství. Nechápala jsem, že ženy s rakovinou mají tak omezené možnosti.

Paruka Icone
Paruka Icone | Zdroj: archiv Alena Václavíková

To byl pro mě impuls ke vzniku specializovaného centra ALoENA nejen pro onkologicky nemocné. S přípravou jsem začala po léčbě a ALoENA byla otevřena 12. 12. 2012 v Hlučíně u Ostravy, nejprve pouze s prodejem paruk a přírodních produktů, v roce 2015 jsem se přestěhovala do většího prostoru a přidala do nabídky, to co jsem chtěla od počátku – epitézy a zdravotní prádlo. Nyní si mohou u nás ženy v klidu, soukromí a příjemném prostředí s odbornou asistencí vybrat produkty potřebné k léčbě – paruky, šátky, turbany, epitézy, zdravotní prádlo a plavky a vše související, také doplňky stravy vhodné k léčbě. Výběr máme opravdu velký, u nás si každá žena vybere.

Pokračování 3 / 3

Halina Pawlowská a Natalie Břínková Pawlowská, navrhování a prodej šatů HalinaNatalie, halinanatalie.cz

Halina Pawlowská a  její dcera Natalie
Halina Pawlowská a její dcera Natalie | Zdroj: archiv Halina Pawlowská

O navrhování šatů či práci v módě jsem přemýšlela už před více než dvaceti lety. Vždycky jsem zápasila s váhou, ale chtěla jsem se hezky oblékat. Víte, jak se říká, že kdo nikdy nebyl podveden nebo kdo nikdy neovdověl, prostě nepochopí? Tak já vím, že nikdo štíhlý nechápe, co žena kyprých tvarů má mít na sobě. A v tom je problém s módou, která se ve velikostech nad dvaačtyřicítku nabízí.

Já jsem parádnice, miluju oblečení, doplňky a všechno, co k módě patří. Už asi od dvanácti jsme s mou kamarádkou kreslily krasavice v námi navržených modelech. Pak jsem si, asi ve čtrnácti, navrhla kalhotový kostým a šaty a maminka mi je ušila. Hlavním impulzem pro založení naší značky ale bylo to, že jsme si s dcerou v Paříži koupily úplně stejné šaty, Natálka ve velikosti XS a já XL. Došlo nám, že to je vlastně přesně ono, co bychom chtěly nabízet. Takže bylo logické, že jsme společně založily vlastní módní značku. Má dcera podnikala s módou už dřív, měla butik s modely současných mladých návrhářů, takže se uměla v tomto prostředí pohybovat.

Dívčí univerzální šaty, info o ceně v e-shopu
Dívčí univerzální šaty, info o ceně v e-shopu | Zdroj: archiv Halinanatalie.cz

Naše značka se jmenuje HalinaNatalie. Najdete ji na www.halinanatalie.cz a šaty jsou z úžasného, bio ekologického materiálu, nemusí se žehlit, vejdou se do malého pytlíčku, hned uschnou, snadno se vyperou. V létě chladí a v zimě hřejí, není na nich vidět pot, protože se v nich nepotíte a všechny ženy, i když mají nějaké to kilo a záhyb navíc, v nich mají hezkou postavu. A jsou strašně pohodlné. Hodí se do kavárny, na večeři do honosné restaurace, když si vezmete lodičky, ale taky se k nim dají vzít tenisky a leginy a může se v nich jít i na pláž a do lesa a na shopping a snad i cvičit...