.

. Zdroj: internal

Zbavte se chaosu ve svém životě. Zaveďte singletasking

Podíváte se někdy na konci dne na hodiny a žasnete, kam se ten čas poděl? Ani se nezastavíte, ale nic přitom nemáte dokončeno? Váš to-do list spíše roste, místo aby na něm položky ubývaly? Možná je čas přepnout na singletasking a dělat věci hezky po staru – jednu po druhé.

Bohužel v našich uspěchaných životech teď spíše převládá tzv. multitasking – přepínání mezi úkoly, konání více věcí naráz a z toho plynoucí roztěkanost. Znáte to, během porady vyřizujeme e-maily, obědváme raději u počítače, po ulici kráčíme s nosem přilepeným na mobilu. Multitasking nás zkrátka pohlcuje a co víc, dnešní doba si ho žádá – kdo nezvládá víc úkolů naráz, je málo produktivní, ne-li líný a neschopný, že ano?

Jenže je to trochu jinak. Mýtus, který říká že multitasking vede k úspěchu, je zcela vyvrácen realitou – vede k chybám a je časově méně efektivní.

Lákavá past multitaskingu

Proč je tak těžké ponořit se jen do jednoho úkolu, aniž bychom se nechávali vyrušit mnoha okolními věcmi? Devora Zachová, autorka knihy Singletasking, díky svým studiím zná nejen odpověď, ale i nápravu:

"Technologický pokrok s sebou přinesl i nerealistické požadavky. Očekává se od nás, že jsme bez ustání schopni absorbovat přísun informací, který se na nás valí. Máme být neustále na příjmu. Jsme zavaleni těžkým mediálním multitaskingem," píše.

Jediným řešením je podle ní zastavit neustálé vyrušování a soustředit se jen na jednu věc. S jejím tvrzením souhlasí i doktor Earl Miller z Technologického institutu v Massachusetts: "Nemůžete se pořádně soustředit na jeden úkol, když děláte druhý – my tomu říkáme vzájemné rušení dvou úkolů. Lidé se nedokážou dobře věnovat více úkolům, a když říkají že mohou, klamou sami sebe.“

Ale proč nás multitasking tolik láká, když je vlastně neefektivní? Má v sobě totiž jedno velké lákadlo – touhu po novém. To je odpovědí na to, proč mu tolik podléháme. Chceme zkoušet, vidět, najít, podívat se. Začíná se uvolňovat dopamin, do krve se hrne adrenalin a tento nápor přispívá k tomu, že vše nové se zdá být lepší než to, co právě děláme.

Singletasking šetří čas

Singeltasking znamená být tady a teď, ponořit se do jednoho jediného úkolu v jednom jediném okamžiku. Neznamená to nutně, že musíte původní úkol dokončit, nicméně je třeba mu vyhradit konkrétní čas a tehdy se mu také věnovat.

Tento přístup se v terminologii time managementu nazývá time-boxing a znamená to, že si na konkrétní činnost vyhradíte třeba jen 20 minut nebo půl hodiny a plně se jí oddáte. Budete překvapená, kolik toho stihnete. Časté a nekoordinované přeskakování mezi vícero úkoly vás naopak ve finále bude stát mnohem víc času.

Jak začít?

Není to nic náročného. Jděte krůček po krůčku a naučte svou mysl opět prožívat vjemy a situace naplno. Začněte u toho, že na chvíli necháte elektronické přístroje vypnuté, někde zapomenuté, zrušíte zbytečné notifikace a odložíte vše, co vás rozptyluje. U večeře si znovu zkuste plně uvědomovat chuť jídla a naslouchejte tomu, co vám nejbližší vykládají. Pro začátek stačí i 20 minut.

Světe div se, budete si i víc pamatovat. Přestanete zapomínat na schůzky, které jste si domlouvala, zatímco vaše myšlenky už bloumaly jinde, zlepšíte si vztahy a získáte pocit, že jste přesně tam, kde máte být, a děláte to, co máte. Singletasking vám vrátí do života klid a řád.

Video placeholde