.

. Zdroj: archiv Francesca Kolowrat

.
.
.
.
.
10
Fotogalerie

Vlastní restaurace, kde se vaří zdravě, byl můj sen, říká mladá Češka Francesca Kolowrat

Možná si říkáte, jak žije dívka pocházející z tak slavného šlechtického rodu. Co asi dělá? Odpověď je jednoduchá. Tak jako my všechny pracuje na splnění svých snů. A jaké jsou? Třeba studovat módu v zahraničí, mít vlastní módní magazín, vařit zdravá jídla v české restauraci a žít život plný nápadů. Nám prozradila, jak se jí daří, a hlavně její restauraci Café Elektric pojmenované po filmu jejího prastrýce, producenta a automobilového závodníka, hraběte Alexandra "Saši" Kolowrat-Krakowského.

I přesto, že studujete v zahraničí, jste se rozhodla otevřít restauraci v Praze. Jak to vzniklo?

Po střední škole jsem se rozhodla odjet do New Yorku pracovat v restauraci a studovat právě Restaurační business a management s tím, že bych si v budoucnu ráda otevřela vlastní restauraci. Když jsem se vrátila z Ameriky, náhodou se nám naskytl prostor v Kolowratském paláci a my se rozhodli jej využít. Bylo potřeba zrekonstruovat původní divadelní klub a restauraci postupně vybudovat. Představu o jejím DNA jsem ale měla od začátku jasnou. Řekla bych, že Café Elektric je momentálně stále v procesu vzniku. Neustále pracujeme na jejím vylepšení a zútulnění. Naším cílem je, aby se koncept jídla odrážel i v samotné atmosféře prostoru a lidé se u nás cítili dobře.

.
. | Zdroj: archiv Francesca Kolowrat—Krakowská

Nalákejte nás, v čem je Café Elektric jiná?

Café Elektric odpovídá na zahraniční trendy v restauracích. To znamená, že máte do 15:00 na výběr z brunch menu, kde najdete svá oblíbená snídaňová jídla společně s těmi obědovými. Poté se menu mění na À la carte, kde se zaměřujeme na různé úpravy zeleniny a mas tak, aby podávané jídlo bylo zdravější, ale stále chutné. Snažíme se, aby si z naší nabídky vybral každý – ať už milovníci masa či vegani nebo pescateriáni. Podáváme jídla bez lepku, low carb. Vychutnat si můžete výběrovou kávu od Coffee Source, která je v kombinaci s našimi domácími dezerty vynikající.

.
. | Zdroj: archiv Francesca Kolowrat—Krakowská

Když vás tak poslouchám, jak mluvíte o jídle, skoro bych řekla, že je vaší vášní? Co je vaše oblíbené menu?

Beru to tak, že člověk musí jíst, aby žil. Já ale věřím, že kromě vnímání jídla jako zdroje energie je možné jej brát také jako medicínu, ať už na fyzické či psychické zdraví. Je to jednoduché – pokud člověk své tělo správně živí, tělo mu to na oplátku vrací a člověk se cítí šťastný a vše funguje tak, jak má.

A mé oblíbené denní menu? Miluji vajíčka. Mohla bych je jíst od snídaně po večeři. Zbožňuji omeletu se sýrem, šunkou, špenátem s přílohou avokáda a pečené dýně. Mám moc ráda také pečenou brokolici s hummusem či třeba batátové hranolky s zauzenou majonézou (ne nadarmo jsou oblíbenou položkou na našem menu).

.
. | Zdroj: archiv Francesca Kolowrat—Krakowská

Kam jít na oběd v Praze víme, ale co Londýn, kde mimo jiné právě studujete. Kde tam ráda jíte? Doporučte?

Ráda chodím na brunche, čerpám zde inspiraci pro Café Elektric. Mám moc ráda například Farm Girl Cafe, restauraci Farmacy, L’eto Caffe, Avobar a nebo také Double Shot.

Rozhodla jste se několikrát studovat v zahraničí. Proč teď zrovna Anglie?

Teď studuji v Londýně, ale máte pravdu, není to moje první zahraniční studium. Po střední škole jsem se rozhodovala mezi studiem v Americe nebo v Anglii. Nakonec vyhrála Amerika, kde jsem v New Yorku strávila rok a studovala Culinary Arts and management v Institute of Culinary Education. Poté jsem chtěla zažít také Anglii. Vybrala jsem si Londýn, protože právě tady se nachází škola Istituto Marangoni. Mým snem bylo studovat obor Creative direction. Londýn je navíc jedna z hlavních módních mek. V porovnání s menšími městy nabízí mnohem více zajímavých příležitosti a nabídek.

Máte dost studijních zkušeností. Jak se liší studium v Čechách a v zahraničí?

Co se týče studia na české střední škole nebo na univerzitě, tak bohužel nemohu moc porovnávat, jelikož jsem odmala chodila do zahraniční školy. Zahraniční střední školy například nemají maturitu, ale IB (International Baccalaureate), kde se více dbá na analýzy, eseje a kritické myšlení, nežli na informační zkoušky. Studium a život v zahraničí má své výhody. Jakmile totiž člověk jednou vstoupí do kreativního světa, kde neustále poznává nové lidi a navazuje kontakty, díky správné dávce urputnosti má možnost získat stáž, např. v prestižních módních magazínech nebo u slavných osobností.

.
. | Zdroj: archiv Francesca Kolowrat

Na Instagramu máte vždy krásné šaty. Co vy a móda? Jaký styl se vám líbí? A kde ráda nakupujete? Máte svou módní ikonu?

Děkuji mockrát. Módu mám moc ráda, proto jsem se ji také rozhodla studovat. Svůj styl bych popsala jednoduše – ráda zkouším nové věci a kombinuji svůj styl s jinými, ať už je to s nádechem utility, 80’s a nebo třeba earthy, stále je to z velké části romantic.

Co se týče nakupování, ráda navštěvuji menší obchůdky v okolí třeba Soha, Fitzrovia nebo Covent Garden. Ne, že bych chtěla být podporovatelkou fast fashion, ale občas si zajdu něco koupit např. do Zary. Když tam totiž vidíte kopii bundy od módní značky Marni, která by normálně stála přes tisíc liber, ale tam ji prodávají za dvacet, byla by škoda toho nevyužít.

A mé módní ikony? Určitě nejde vynechat John Galliano for Maison Margiela. Naprosto miluju Gallianovo myšlení nad vytvářením jeho kolekcí a nad budoucností více fluidních pohlaví. Dále také obdivuji JilSander, Marni, Daniel W. Fletcher a nebo třeba Simone Rocha či Erdem.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

Remember that you, yourself, are truly The only one who can make changes in your life. Ain’t nobody living your life for you. So stop waiting for miracles to happen. Get up and Go for it. Do what makes you happy, no matter what other people say or think. At the end of the day, don’t YOU want to be happy?

Příspěvek sdílený Francesca Kolowrat (@francesca_kk), Říj 2, 2019 v 2:36 PDT

Jak vypadají vaše dny, když jste v Čechách a když v Londýně?

Žádný den není stejný. Když jsem v Londýně, vše se odvíjí podle toho, jestli mám zrovna stáž, nebo ne. Buď jdu do práce, nebo do školy. Jelikož momentálně pracuji na vlastním módním magazínu, věnuji dost času tomuto projektu. Ať už se jedná o návrhy, moodboardy, rešerše nebo budování týmu na nadcházející editorial shoot, který se poté přidá do mého magazínu. To vše například obnáší obvolávání a obcházení modelingových agentur, showroomů, fotografů, kreativních firem či studií, kde se vše bude dít. V mezičase se snažím věnovat Café Elektric. Probíráme s kolegy různé projekty, které máme naplánované s cílem vylepšení. Nedílnou součástí je také péče o naše sociální sítě a webové stránky. Večer pak jdu ráda s přáteli či kolegy do baru a nebo do klubu. Londýn je rušný, neustále se zde něco děje – otevírání nových showroomů nebo pop-upů. Pokud se pohybujete v oblasti módy, je důležité se takových akcí zúčastnit. Nikdy totiž nevíte, koho potkáte a s kým budete moct v budoucnu navázat spolupráci. Ne nadarmo se říká, že štěstí přeje připraveným.

A na co se v nejbližší době těšíte?

Těším se na nadcházející projekt, který mám rozjednaný v Café Elektric, na realizaci vlastního magazínu a také na nadcházející stáž, která mě v Londýně čeká.