Brzké vstávání, úspěch přináší

Brzké vstávání, úspěch přináší Zdroj: istock.com

Většina úspěšných lidí vstává brzy. Co jim to přináší a máme je napodobit?

Na otázku "V kolik vstáváš?" odpovíte se sladkým úsměvem a pronesete hodinu, která s brzkým vstáváním nemá nic společného. A o víkendu se posouváte spíše k poledni. Máte se tedy díky tomu bát o svůj úspěch? Protože, když se zeptáte úspěšných manažerů, čas vstávání po čtvrté hodině ráno je u nich normální. Platí opravdu, že ranní ptáče dál doskáče?

Ráda se nechávám motivovat úspěšnými lidmi, jejich radami a zkušenostmi, které prověřil čas. Sdílení informací, které nám pomáhají nastartovat a posunout naši kariéru, je to nejlepší, co pro sebe a svůj rozvoj můžeme udělat. Tvořím myšlenkové mapy, zaznamenávám své vize a plány, vzdělávám se u nich... Máte to podobně? Tak to jste se jistě už setkali s jednou věcí, kterou mají úspěšní společnou. Možná ne všichni, ale většina z nich vstává brzy. Co brzy, ještě dříve. Čtvrtá či pátá hodina není nic neobvyklého. Budu trochu skeptická, ale myslím si, že tady můj úspěch nejspíše končí. A co vy?

Úspěšná ranní ptáčata

Mají na starosti velké mezinárodní firmy nebo státní záležitosti a jejich čas je drahý. Celý den jsou obklopeni stovkami lidí, kteří něco chtějí, zejména jejich rozhodnutí. A protože i oni sami chtějí mít chvilku klidu, prostor pro své zájmy a plánování, musí vstávat v době, kdy většina lidí sladce sní. A ten ranní čas využívají více než efektivně.

Generální ředitel Disney Bob Iger podle časopisu Fortune vstává každé ráno v 4:30. „Je to denní doba, kdy mohu být velmi produktivní a nikdo mě příliš nerozptyluje. Jezdím na kole, používám aerobní zařízení dvakrát týdně a posiluji s trenérem, zvedám závaží. Je to dobrý čas na přemýšlení. Domnívám se, že cvičení zmírňuje stres a přispívá ke zlepšení vytrvalosti, kterou v práci, jako je tato, nezbytně potřebuji,“ řekl.

Bývalá první dáma Spojených států Michelle Obama také nezahálí: "Každý den začíná v 4:30, kdy jdu trénovat před tím, než se děti probudí. Kdybych si nezacvičila, nebudu se cítit dobře. Dostanu depresi,“ říká Michelle.

I generální ředitel Starbucks Howard Schulz začíná svůj den jízdou na kole se svou manželkou. I přes to se dostane do kanceláře už v 6 hodin ráno.

Z řady výzkumů vyplývá, že opravdu ranní vstávání prospívá tělu a člověk je tak méně náchylný ke zdravotním problémům. Abychom se mohli časně ráno probudit, musíme se především vyspat. Když se rozhodneme vstávat brzy, znamená to také, že musíme chodit včas na kutě. Když usneme mezi 21. a 22. hodinou, organismus výborně regeneruje. Bylo prokázáno, že nejpřínosnější hodiny z nočního spánku jsou právě ty, které prospíme do půlnoci. Jako u každé změny v našem životě musíme postupovat postupně. Můžeme začít tím, že budeme přivykat organismus na to, že vstáváme o hodinu nebo o hodinu a půl dříve než obvykle. Pak můžeme pozvolna dobu nočního spánku snižovat.

4 důvody, proč ráno vstávat dřív

1. Zacvičíte si a získáte energii na celý den

Většina lidí, kteří denně cvičí, cvičí ráno. Cvičení před prací poskytuje energii na celý den a přináší pocit síly a svěžesti. Ranní cvičení také prospívá vašemu srdci více než cvičení večer, kdy jste po celodenní práci unavení.

2. Máte klid promyslet si den

Ráno je pro takové plánování ideální čas a pro manažera to bývá jediný klidný čas během dne. Ráno se lépe přemýšlí, a tak lépe určíte, co je ten den pro vás nejdůležitější. Zkuste si představit den, který vás čeká, zaměřte se na cíle, kterých chcete dosáhnout. Krátká vizualizace a pozitivní myšlenky zlepší náladu a pohled na celodenní práci.

3. Zdravě se najíte

Udělejte si čas na to, abyste tělo naplnili základní výživou, kterou potřebujete pro celodenní práci. Pokud nebydlíte sami, je snídaně vhodný čas pro pěstování dobrých vztahů. Při snídani můžete prohodit pár vět s dětmi i se svým partnerem. Naladí vás to do lepší nálady.

4. Hravě vyřešíte ty nejtěžší věci

Vyhněte se stresu tím, že ten nepříjemný úkol vyřídíte, pokud to jde, jako první. Místo abyste čekali, co nepříjemného vám to může přinést, odstraňte překážku co nejdříve z cesty. Ráno máte nejvíc sil a vaše energetická úroveň je na vrcholu. Když budete k úkolům přistupovat tímto způsobem, váš den bude probíhat od nejtěžšího k snadnějšímu.

Už si také přeřizujete budík? Nemusíte nutně na čtvrtou ranní, ale ta šestá by se pro začátek zvládnout dala.