Jak přežít vánoční večírek

Jak přežít vánoční večírek Zdroj: istock.com

Vánoční večírek v kanceláři. Pravidla přežití

Do emailu vám přilétla každoroční pozvánka na firemní večírek. Na ten vánoční. Nejste si jistá, jestli je to kouzlem Vánoc nebo alkoholem, který máte povolený ve větších dávkách, ale tak nějak to vždy dopadne, že se o událostech té osudné noci mluví ještě na Velikonoce. Víte, jak to letos přežít bez ztráty kytičky?

Tak jako v práci i na firemním večírku platí pravidla. Stejná jako za normálního provozu, jen se trochu uvolní. Spousta lidí se na vánoční večírek netěší, protože vlastně ani neví, jak se tam chovat. Co říkat šéfovi u baru, aby nebyla ostuda? Vzít si konečně tu krásnou minisukni, co v ní chodíte tančit, nebude to moc? Tykat, nebo vykat? Do jakého hloučku se přidat? V kolik odejít? Řiďte se několika jednoduchými pravidly a party si užijete. Po nějaké řádce absolvovaných večírků a radách Andy Selway, zakladatelky personálního poradenství, je pár pravidel, která je potřeba si alespoň pětkrát před večírkem přečíst.

Pokračování 2 / 7

1. Alkohol teče proudem…

A to je problém. Normálně totiž pracovní „všechno“ probíhá na střízlivé vlně, váš úsudek je bystrý, ale pod vlivem alkoholu se zábrany bortí. Důležité je znát svoji míru a vědět, kolik zvládnete. Nechcete vypadat jako suchar? Jedna, dvě sklenky neuškodí. Dobře se předem najezte a nezapomeňte na vodu. Ideální je korzovat a nestát moc blízko baru, vyhnete se tak případné smršti panáků. Alkohol snižuje vaši inhibici a zabraňuje vnitřnímu hlasu, který vás brzdí dělat hloupé věci. Nezapomeňte, že osoba, s níž mluvíte, nemusí být tak opilá jako vy, a proto pro ni nemusí být tak zábavné to, co říkáte či děláte. Zejména stojí-li před vámi kolega opačného pohlaví. Lehce uvolněné doteky, odstranění smítek z ramen zadělávají na větší problém.

Pokračování 3 / 7

2. Zapojte se…

Lidé mají rádi společenské typy. A teď je tu chvíle, kdy vy, váš šéf a jeho šéf stojíte na stejné pozici. A to, že se účastníte, zlepšuje váš profil. Takže, to že raději zůstanete doma, vypusťte z hlavy. „Večírek je dobrá možnost spojit se s kolegy na sociální úrovni, což vám může pomoci při vytváření efektivních pracovních vztahů,“ doporučuje účast Andy Selway. Povídejte o tom, na co není v kanceláři čas, zmiňte se o vašich vánočních plánech, pochvalte něčí práci, zkuste oslovit kolegu, se kterým si běžně nestihnete říct ani slovo. Co vy víte, třeba v něm najdete dalšího milovníka knih, zvířat… A kdy jít domů. Zhruba tak ve tři čtvrtě večírku. Brzký odchod by mohl působit jen jako splnění povinnosti a u toho až do konce hrozí až do rána.

Pokračování 4 / 7

3. Šaty mluví

Co si obléknout na vánoční večírek řeší 90 % lidí a stejně si nejsou jisti, zda zvolili správně. Vezměte si to, co ráda nosíte běžně, jen to trochu vylepšete a dejte tomu punc svátečnosti. Muži k džínům zvolí ležérnější košili a ženy, ty mají tolik variant. Více šperků, menší kabelky, slavnostnější boty. S výběrem oblečení vám to trochu usnadní téma večírku. Dnes tolik oblíbené. Nemusíte jít od hlavy až k patě za masku, ale zvolte jen vtipný detail z kostýmu. Téma je Zlatá šedesátá? Vyčešte vlasy nahoru, najděte šaty po mamce, udělejte si výraznější líčení, alespoň trochu se snažte. Ukážete, že máte smysl pro humor a jste součástí večera. Pozor, budete nejspíš i tančit, takže volte oblečení, které bude vypadat dobře, i když to na parketu rozjedete jako v Hříšném tanci.

Pokračování 5 / 7

4. Vánoční romantika

Muži se líbí ženám a ženy mužům. V pracovních kolektivech nic zvláštního. Lehké vtipné flirtování u kopírky je neškodné, jenže to samé zaflirtování na večírku s malou hladinkou alkoholu v krvi a o trochu větším výstřihem než normálně může mít zcela jinou dohru. Nebojte se přijmout pozvání k tanci, ale mějte situaci stále ve svých rukách. Jestliže i tak to přeroste v něco víc, raději opusťte večírkovou půdu a pokračujte ve své romanci mimo oči těch, kteří vám to budou druhý den s radostí předhazovat.

Pokračování 6 / 7

5. Tanec v srdci

Alkohol má za následek to, že i netanečník tančí, ruce se nedrží v základním postavení a tělo je blíže druhému tělu než na vzdálenost monitoru. Vtipné taneční kreace, které trvají pár minut, mají pobavit nebo ukázat, co umíte, jsou v pořádku. Jen si dejte pozor, abyste se neproměnila ve svůdnou sexy hadici, která se sotva udrží na jehlových podpatcích. Tanec ve skupince je záchranou pro každého, u těch ostatních variant poslouchejte své taneční schopnosti a alkoholovou minulost večera.

Pokračování 7 / 7

6. Příští den

Máte-li kocovinu, přiznejte to. Žádný sick day. Stejně je to všem jasné. Nebojte, určitě se v kanceláři najde někdo, kdo na tom bude úplně stejně. Dnes holt nebudete podávat heroické výkony. To se ani po večírkové noci nečeká.