.

. Zdroj: archiv Nevypusť duši

.
.
.
.
5
Fotogalerie

V krizi často pomůže jen rada a vědět za kým jít, říká Marie Salomonová, zakladatelka projektu Nevypusť duši

Marie měla od střední školy sen vystudovat neurovědu. Lákala ji studia v Anglii, jenže sama nikdy v zahraničí studijně nebyla. Její depresivně úzkostná porucha ji také v lecčem brzdila a těch peněz, kolik by to stálo, si neuměla představit. Avšak vášeň studovat, co lidský mozek dokáže, byla velká. Rozhodla se oslovit organizaci Bakala Foundation, která podporuje studenty v zahraničí. A ono to vyšlo. Ze studentky se stala ředitelka neziskové organizace Nevypusť duši a dnes pomáhá lidem s jejich duševním zdravím.

Co bylo důvodem založení nejprve projektu a nyní neziskové organizace Nevypusť duši?

Rozhodně moje studium v Anglii a s ním spjaté zkušenosti, kdy jsem se naučila víc než jen neurovědu. Hodně mě bavila neuropatologie, co se s mozkem může stát, různá duševní onemocnění a jak vše léčit. No a určitě moje diagnóza, kdy jsem ve velmi mladém věku onemocněla depresivně úzkostnou poruchou. A právě na univerzitě v Anglii jsem se setkala s tím, jak se otevřeně o duševním „nezdraví“ mluví. Nikdo se mě nesnažil stigmatizovat a nebál se o potížích mluvit. Ihned vám byla podávána pomocná ruka. Británie je v tomto ohledu velmi osvícená a má už víc jak 25 let celonárodní kampaň Time to change, Čas na změnu, kdy se podporuje napříč socioekonomickými sférami téma duševního zdraví a proč o něm mluvit. V posledních letech se tohoto tématu dotýká i královská rodina a hodně ho podporuje. Tohle v České republice chybí.

A když budeme mluvit o konkrétním impulzu, který vše rozjel, tak to byl Facebook, kde jsme ještě za studia založily s mojí kamarádkou Terezou, také studentkou v Anglii, stránku Nevypusť duši. A aniž bychom to čekaly, tak nás začala lajkovat spousta lidí a během týdne jsme byly na tisícovce sledujících. Ohromně nás to překvapilo, ale zároveň nám došlo, že jsme otevřely téma, o kterém je potřeba mluvit.

.
. | Zdroj: archiv Bakala Foundation

A jaké to bylo téma?

Každý máme duševní zdraví a kdy ses o něj naposledy postaral ty? Přidávaly jsme příspěvky, které se ptaly, proč se o své fyzické zdraví staráme víc než o to psychické. Jedna z prvních infografik byla o úzkostech a kolik lidí jimi trpí. V České republice je zhruba 15 % lidí trpící nějakou úzkostnou poruchou a to mnohé šokovalo. A tyhle informace tady pro laiky chyběly. Potvrdil nám to i velký zájem o další informace, lidé chtěli přednášky, tisknout materiály a nás ta myšlenka založit neziskovou organizaci čím dál víc nenechávala spát. Jenže, i když máte spoustu nápadů a myšlenek, které předat dál, je tu stále stránka materiální, zkrátka na vše potřebujete peníze. Začaly jsme je shánět a také za podpory Bakala Foundation jsme po třech letech, na konci roku 2018, slavily zaměstnání prvního zaměstnance.

Co je teď největší náplní neziskovky Nevypusť duši?

Neposkytujeme krizové poradenství, nemáme psychology, kteří by poskytovali pomoc jednotlivcům, ale spíše se zabýváme poradenstvím a prevencí a péčí o duševní zdraví, pomáháme lidem, firmám, školám najít možnosti, kam se obrátit, jak zažehnat prvotní problémy a kde pomoc nalézt. Vysvětlujeme lidem, kde pomoc najdou a jak funguje. Máme velkou databázi míst pomoci ve všech krajích. Jezdíme po středních školách v celé republice, kde máme program pro školáky o duševním zdraví a akreditovaný program MŠMT pro učitele, jak pečovat o jejich vlastní duševní zdraví, a i dětské zdraví. A potom jsou to firmy, kde děláme řady poradenských kurzů, a také relaxační workshopy a další kurzy.

.
. | Zdroj: archiv Nevypusť duši

A umí si lidé říci o pomoc?

Více mladých lidí už se nebojí říct o pomoc, než tomu bylo dříve, ale ještě jsou tu dost genderové rozdíly. Muži se mnohem více zdráhají mluvit o svých problémech, protože „přeci muži nebrečí“, a bohužel kvůli tomuto stigmatu společnosti je mnohem více mužských sebevražd. A určitě hodně pomáhají linky důvěry, které tu jsou. Ale říct si o pomoc je opravdu velký a náročný krok a pomoc není vždy okamžitá. Ale čím dřív začnete situaci řešit, tím máte větší šanci problém vyřešit. Bohužel současná situace spíše nabádala: Nevolejte, pokud neumíráte, ale u psychického zdraví je to naopak. Zavolejte hned, jak se problém rozjíždí.

Současná situace s Covid-19 vám asi přinesla spoustu práce. Lidé jsou teď velmi často v souboji rozum versus emoce?

Díky současné situaci si hodně lidí uvědomilo, že má nějaké duševní zdraví. Lidé na něj často zapomínají, dokud se s ním nic neděje. Bolesti nohou, hlavy řeší hned, ale duše ne. A právě tahle nestandardní situace přinesla často krizové situace, například ztrátu zaměstnání, vyhrocené vztahy a i lidé, kteří doposud o sobě tvrdili, že jsou vyrovnaní, mohli mít teď nějaké obtíže. Což není nic nenormálního. Nemusí mít hned pocit, že mají duševní problém. Ale znamená to, že potřebují teď podpořit a pomoct. Jen se dostali do krizové situace a potřebují poradit a i od toho jsou tu všechny krizové linky a psychologové, kteří to umí. Neznamená to, že když voláte v krizi na krizovou linku, tak jste nutně duševně nemocný. Potřebujete najít zdroje, na koho se obrátit, kde si co přečíst, kam jít a zeptat se. Spousta lidí teď poprvé zažila pocit strachu o sebe i druhé. Spustily se jim poprvé panické ataky – strach a stres velmi umocněný, který nedává smysl. A hodně lidí to může vylekat a přitom postačí jen vyhledat krátkou a rychlou podporu.

Jak si zachovat duševní zdraví? Jsou nějaké základní pilíře?

Určitě dodržovat pravidelnou duševní hygienu, což může být pro každého jiné, ale společné jsou určitě pravidelný spánek, pohyb, vyvážená strava, kontakt s blízkými lidmi nejen online, stanovení si dosažitelných cílů, sebelaskavost, relaxační techniky – to je ve standardních situacích. Když se však vyskytne nějaká náročná životní situace, doporučuje se mít blízkého člověka, který vás zná a ví, co potřebujete, například že se potřebujete vymluvit, být o samotě, rozptýlit, zkrátka vědět, na koho se můžete v krizi obrátit. Při dlouhodobé stresové situaci, například v práci, určitě nepodceňovat spánek. Říct si „teď řeším problém, tak budu spát jen tři hodiny, to mi stačí,“ je špatné. Spánek je moc důležitý a jeho nedostatek prohlubuje duševní nepohodu. A určitě práce s dechem v akutní situaci. Hodně lidí si uvědomí, co jim v krizi pomáhá, až když ji prožijí.

.
. | Zdroj: archiv Nevypusť duši

S jakými psychickými problémy se nejvíce lidé v 21. století potýkají?

Ve školách se často naši lektoři setkávají s úzkostnými poruchami, depresemi, sebepoškozováním, hodně se mladiství hledají, ve výkonových školách tlak na výkon, ale nejčastěji úzkostné poruchy všeho druhu buď u sebe, nebo ve svém okolí. No a ve firmách absolutně work & life balance, jak čas vyvážit mezi práci a rodinu. Jak se o své duševní zdraví starat minimalisticky, ale efektivně. Proto hodně ve firmách učíme všímavost. Velmi často také dospělí řeší problémy se spánkem. A co je ještě velmi časté, lidé se nás ptají, jak mají pomoct druhému, blízkému člověku, který prožívá nějaký problém a nechce pomoct nebo neví jak. A my se je snažíme nasměrovat na příslušné druhy pomoci.

A jak se dostáváte do pohody vy? Jak se staráte o své duševní zdraví?

Hodně si hlídám spánek a vůbec nepiju alkohol, a hlavně mám kontakt s blízkými lidmi a jako pacient docházím i na psychoterapie. Je pro mě důležité vědět, co je prioritou, a tomu se věnovat.

.
. | Zdroj: archiv Bakala Foundation

Kam chcete ve vašem projektu Nevypusť duši směřovat dál? Současná situace dost společnost proměňuje.

Naše práce hodně stojí na osobním kontaktu, ale díky současné situaci jsme byli donuceni přejít na online. Zjistili jsme, že to jde, ale není to úplně ono. Naši lektoři nejsou tolik nadšení z online komunikace, protože je hodně lidí a zejména dětí s horší ekonomickou situací, ke kterým se nedostanou a nemohou pomoci, což nás velmi trápí, ale i tak zvládáme předávat své znalosti, pomoc i online přes webináře. Do budoucna víme, že budeme muset naši práci soustředit více do online světa, a dnes už víme, že to dokážeme. Budeme už asi navždy kombinovat online a offline, ale jasně se nám ukazuje, že offline je nezastupitelný. Vidět své tváře, reagovat na emoce, vnímat lépe psychický stav člověka, přímý kontakt nic nenahradí.

Zajímá vás vaše mzda v roce 2020? Zjistěte, na jaká daňová zvýhodnění máte nárok!