.

. Zdroj: iStock.com

Tipy, jak si plánovat týden, abyste zvládla vše

Pečlivě si plánujete do diáře schůzky, deadliny, rodinné aktivity, ale stejně máte na konci týdne pocit, že jste udělala polovinu a nezbyl vám žádný čas pro sebe? Říkáte si, že jeden den navíc by vás zachránil? To se bohužel nestane. Ale i když bude dnů v týdnu vždy sedm, můžete se je naučit využít efektivněji a ušetřit si čas pro sebe. Máme pro vás pár tipů.

Cítíte se jako robot. Do práce, stihnout všechny úkoly, odpovědět na emaily, rychle z práce, nakoupit, uvařit, jít se psem, možná stihnout nějaké cvičení a padnout do postele. Týden si sice plánujete a zapisujete, co máte dělat, ale nejenže se vám nikdy nepodaří to splnit, ale navíc vám zbývá mnohem méně volna.

Pojďte na to jinak. George Wakerley, marketingový specialista pracující na volné noze a zabývající se i koučinkem, doporučuje zvolit systém plánování tzv. “Work, Fun, Fit, Push”. V čem spočívá?

1. Nastavte své priority

Všechny dobré plány začínají s konečným cílem. Vytvořte si každotýdenní sekci „priority“, co chcete za daný týden zvládnout. V neděli si je vždy zapište. Buďte realistická a opravdu vymezte ty nejdůležitější úkoly. Například dokončit projekt do středy, jít k zubaři a zvládnout nedělní oběd u rodičů. To úplně stačí.

2. Rozdělte úkoly na „Work“, „Fun“, „Fit“ a „Push“

Začněte s „Work“ – prací. Uveďte tři nejdůležitější věci, které musíte splnit do konce týdne. Například vystavit faktury, rozdělit úkoly nad novým projektem a zvládnout schůzku s šéfem. To samé si proveďte každý den s drobnějšími úkoly na den.

Vaše „Fun“ neboli zábava jsou aktivity a úkoly, které by vám měly umožnit vyjádřit se a dobít baterie, neboť mají pozitivní dopad na vaši práci. Čas na hraní na kytaru, hraní videoher, četba knihy, kafe s kamarádkou.

„Fit“ je pravděpodobně nejdůležitější součástí plánu, protože udržuje váš mozek aktivní a pomáhá vám pracovat efektivně. Nemusíte být sportovní fanatička, ale usilujte o cvičení po dobu nejméně 30–60 minut denně. Mezi výhody patří lepší spánek, rychlejší pracovní tempo, šťastnější stav mysli a jasnější myšlení. Patří sem jakýkoliv sport, procházka se psem, aktivní hraní s dětmi.

Činnosti „Push“ se týkají vaše vlastního rozvoje. Sledujte, co se ve vašem pracovním odvětí děje, jak se mění, sledujte novinky a nejnovější trendy. To platí i pro běžný život. Zajímejte se, co se děje ve společnosti, politice, kultuře či v oblasti vašeho koníčku. Je to velmi užitečné, budete v obraze a získáte spoustu inspirace.

3. Nastavte si úkoly na určité dny

Seskupení úkolů do konkrétních kategorií jste již učinila a teď zbývá jejich přiřazení ke konkrétním dnům. Zde nabízí George Wakerley možný plán, vy si ho vylaďte dle vašich možností.

Týdenní plán:

Pondělí, středa a pátek – priority

Naplánujte si důležité úkoly. Záměrně to nejsou dny po sobě, abyste měla čas na odpočinek a dobití baterek. Na tyto dny si naplánujte důležitou pracovní prioritu, ale také čas na zábavu či sport. Ráno máte připravit podklady pro šéfa a mít důležitý mítink? Na odpoledne už si naplánujte jen relax s knihou či si užijte váš oblíbený sport. Už nepracujte. Navíc budete vědět, že následující den váš nečeká nic náročného.

Středa – co nechci, ale musím

Na tento den uprostřed týdne si naplánujte věci, které se musí, jsou důležité, ale nebaví vás – administrativní věci, faktury, placení účtů, třídění emailové schránky.

Úterý a čtvrtek – klid, kreativita, příprava

Věnujte se odpovídání či rozesílání emailů. Plánování aktivit, témat. Pracujte kreativně. Vymýšlejte, vyhledávejte si informace, připravujte si podklady, věnujte se schůzkám. Odpoledne si pak klidně dopřejte náročnější trénink, výstavu, posezení s přáteli.

Sobota – ponechaná náhodě

Tento den neplánujte nebo jen okrajově. Nechte věci, jak přijdou. Stávejte, kdy chcete, dělejte, co vás baví. Dejte si svobodu. Absolutně se věnujte rodině, přátelům, sama sobě. Buďte spontánní.

Neděle – plánování

Neděli nechte plynout jako sobotu. Žádná práce. Jen jediný rozdíl, odpoledne či večer si naplánujte příští týden. Sedněte si k diáři, promyslete, co vás čeká, zkonzultujte to se zbytkem rodiny, vyslechněte jejich priority a naplánujte týden tak, aby všichni měli zastoupeno „Work“, „Fun“, „Fit“ a „Push“. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že tento systém vás učiní výkonnější a spokojenější.