...

... Zdroj: iStock.com

Štěstí na knižní předpis: Mohou vám motivační knihy změnit život?

Projíst se k pevnému zdraví? Prospat se ke štíhlejší linii? Nebo se pročíst knihami ke štěstí, lepšímu já a celkově vyrovnanějšímu a úspěšnějšímu životu? Zázraky na počkání nečekejte, ale nepřeberné množství inspirace a neotřelých pohledů na svět rozhodně ano.

Vstupte do kteréhokoli knihkupectví nebo zabrouzdejte v internetových obchodech a rázem jistě najdete téma, které právě prožíváte – je to sourozenecké dusno, kariérní nepohoda nebo finanční tíseň? Ale vůbec nemusí jít jen o existenciální dramata. Západní kultuře koluje v krvi touha po vyšších a lepších výkonech a výsledcích, a tak přirozeně hledáme tipy, jak být lepší verzí sebe sama v každé části dne a při tom si zachovat zdraví a zůstat při smyslech. A že je sektor produkující „self help“ literaturu více než životaschopný, říkají jasná byznysová čísla – podle zprávy z Research and Market: „Hodnota tohoto knižního sektoru má do roku 2022 dosahovat třináct miliard dolarů.“

Byznys je byznys

Knihy slibující zdokonalení sebe sama a osobní růst nejsou žádnou novinkou, první vyšla už v roce 1859. Jejich autoři bez ohledu na dobu vždy rychle a pružně reagují na ekonomickou situaci, celospolečenské podmínky, kulturní změny. Ovšem i přes turbulentní světové, politické a sociální změny jsou témata, která zůstávají stále aktuální. Jak překonávat krize, bylo aktuální ve třicátých letech minulého století, podobné rady mohou platit i dnes, jak reagovat na zpomalování ekonomiky, jaké následné kroky podniknout na pracovním trhu či jak zvýšit příjmy. Mezi bestsellery patří například kniha Daleho Carnegieho – Jak získávat přátele a působit na lidi, jež nabízí tipy, jak být oblíbenější pomocí „manipulativních“ komunikačních technik a dosáhnout svého cíle.

TIP: Napoleon Hill: Návyky úspěšných, Pragma, 2020

Hlavně v teple a v pohodě

Už vám jde hlava kolem z neustálého přílivu nových trendů s nevyslovitelnými a nesrozumitelnými názvy, které jsou mnohdy odrazem zdatného marketingu? Nemusíme je hned zatracovat. Inspirace Skandinávií stále táhne nejen v bytových doplňcích, ale přispívá také k vyššímu zájmu o „svépomocné“ knihy. Vědoměji přistupovat k přírodním zdrojům, přemýšlet o tom, kolik času trávíme prací a kolik se svými blízkými, a obklopovat se při tom vizuálně atraktivními předměty není rozmar, ale nový životní styl!

TIP: Meik Wiking: Hygge. Prostě šťastný způsob života, Nakladatelství JOTA

Na rovinu

Při četbě knih o zlepšování života i osobnosti není vůbec složité propadnout chmurám a pomyslet si, že autoři jsou zcela jistě jiný živočišný druh nebo alespoň někdo, kdo má za sebou tým Supermana (nebo Superwoman). Někdy prostě nemáte náladu a energii na pocukrovanou a narůžovo nalakovanou realitu. Všechny nás občas ovládne nechuť pustit se do složitého a nepříjemného úkolu, zachvátí nás strach, obavy, tvůrčí bloky. Ano, i takové knihy existují a pro ostřejší slovo nejdou daleko. Setkáváme se s alternativou, která je znenadání velmi osvěžující, přesně v duchu „klidně buďte negativní, přijměte průměrnost a někdy se na všechno prostě úplně klidně vykašlete“. Mark Manson, autor knihy Dokonalé umění, jak mít všechno u pr**le, doporučuje, abychom přijali průměrnost. Tuto myšlenku vysvětluje: „Samotná touha po pozitivním zážitku je už sama o sobě negativní zážitek a paradoxně přijetí negativní zkušenosti je samo o sobě pozitivní. Přijetí faktu, že nejsme úspěšní, nám dovoluje se více soustředit na přítomnost a být šťastnější v daném stavu a situaci.“

TIP: Mark Manson: Důmyslné umění, jak mít všechno u pr**le, Knihy Omega, 2017

Další skvělé články najdete v novém vydání časopisu Moje psychologie. Kupte si ho v naší on-line trafice iKiosek.cz! Dnes objednáte, zítra už ho máte ve schránce. A doprava je zdarma.

.
. | Zdroj: Archiv Mojí psychologie