Neotravujete si zbytečně život?

Neotravujete si zbytečně život? Zdroj: Pexels

Sbohem, naštvanosti! 5 otázek pro klid v hlavě

Jak často se v myšlenkách zaobíráte tím, že vám někdo ublížil? Jak často v duchu obviňujete kamarádku, která vám řekla něco nepříjemného? Anebo máte rovnou pocit, že se proti vám spikl celý svět? Negativní myšlenky jsou nejen nepříjemné, ale i návykové. A když jim propadnete, mohou poškodit vaše zdraví. 

„Naštvanost je návyková,“ říká psychoterapeutka Charlotte Ferguson.„Obvykle se rodí z nějakého pocitu nespravedlnosti, takže toužíte po jakési odvetě a emoce, které jste prožívali, si pouštíte v hlavě na nekonečné smyčce.“

Nemusí jít o žádná ohromující traumata, stačí třeba ten trochu moc strohý e-mail od šéfové, který si znovu a znovu čtete ještě po týdnu. Anebo drobný spor, o kterém každému vyprávíte, protože prostě potřebujete slyšet, že to nebyla vaše chyba. Cokoli, co se vám vplíží do hlavy a mocněji, než si myslíte, to ovládá vaše každodenní naladění.

Vědci upozorňují na to, že trvalá naštvanost nám nejen kazí náladu, ale pro naši imunitu je stejně nebezpečná jako dlouhodobý stres nebo úzkost.

„Výzkumy prokazují, že zadržovat v sobě emoce – což je jeden z významných aspektů dlouhodobé zahořklosti – výrazně škodí zdraví,“ říká psycholog Cary Cooper.

„Buď dojde k tomu, že nakonec vybuchnete, ale jako ventil si obvykle nevyberete tu osobu, která byla původním cílem vaší naštvanosti, takže způsobíte další emocionální nepohodu, anebo onemocníte,“ dodává.

Zeptejte se!

1. Připadám si jako oběť nebo tak mluvím?

Neznamená to vysloveně, že jste trapná, ale někdy se dostaneme do role oběti tím, že se snažíme zracionalizovat si, co se nám přihodilo. Snažte se o tom přemýšlet jinak.

„Jsme-li zahořklí proto, že se nám zhroutil nějaký vztah, většinou není vina jenom na jedné straně,“ říká Cary Cooper. „Uvědomte si, že i vy jste součástí problému, i když jenom nevědomky nebo omylem. Snažte se přijít na to, čím jste vy sami k této situaci přispěli.“

Pokračování 2 / 5

2. Chovám se trochu jako pitomec?

Každému se někdy stane, že zareaguje trochu přehnaně, nebo že se zbytečně urazí, protože si něco špatně vyložil. Pokuste se najít od svých pocitů odstup. „Projděte si situaci s někým jiným,“ doporučuje Cooper. „Ale měl by to být někdo, kdo vám dá skutečně pravdivou zpětnou vazbu.“

Pokračování 3 / 5

3. Říkám nahlas, co mi vadí?

Dozvěděl se ten, kdo vás naštval, co je vlastně špatně? Než ho budete konfrontovat, zamyslete se nad tím, jak vlastně celá situace vznikla. Pak si promyslete, co mu chcete říci. To vám pomůže promluvit s ním rozumným způsobem. Budete-li agresivní, dostanete defenzivní odpověď, což vaši naštvanost jenom přiživí.

Pokračování 4 / 5

4. Jsem zacyklená v negativních myšlenkách?

Pak se musíte dostat ven ze své hlavy. „Vaše myšlenky ovlivňují to, co cítíte. Pokuste se tedy každý večer zaměřit alespoň na deset minut na pozitivní stránky dne, který jste prožili. To vás dostane do pozitivnější nálady,“ doporučuje Cary Cooper.

Pokračování 5 / 5

5. Jsem sebevědomá?

Když máte narušené sebevědomí, může se stát, že od lidí očekáváte víc respektu. A když ho nedostanete, snadno se rozzlobíte. Zkuste si vyrobit vlastní album, do kterého si uložíte vše, co vám připomene vaše skvělé a silné stránky. Jasně, je to takové lechtání vlastního ega, ale třeba právě to vám pomůže necítit se zahořkle. A ne, opravdu ho nemusíte sdílet na Facebooku.

Článek připravil časopis Moje psychologie.